Löpning Skador & Rehab 22 inlägg 8638 visningar

Psoriasis Artrit?

Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#1
27 december 2008 - 11:01
Gilla
Är det någon som har psoriasis artrit? I såntfall hur påverkar det er träning och hur lägger ni upp träningen? Har "skada" på "skada" på "skada" och tror att grunden ligger i artriten. Sjukgymnast och läkare rekommenderar att jag skall dra ner på löpningen, men jag njuter ju så förbannat av att springa.

Någon annan som har bra tips på hemsidor och artiklar så tar jag gärna emot det.
Benny
< < < 1 2 > > >
Ingela
1971 • BROBY
#2
27 december 2008 kl 16:17
Gilla
Japp, här är en till, med både pso och pso-a. Nu vet jag inte hur mycket du tränar, själv är jag en typisk motionär (inget tävlande) och rådet jag fått av "min" läkare är att springa/träna så mycket jag vill, kan och orkar. Att ingen annan än jag själv kan säga hur mycket som är bra för mig. För några år sedan gick jag ner ca 40 kg och det lindrade av naturliga skäl min värk. Det jag känner nu är mest en periodvis "trötthet" i fingrar, tår och ibland även höfterna. Då kan jag inte alltid ta i så mycket som jag vill, och då får det bli tempo därefter. Min erfarenhet är att en jämn och regelbunden träning är det bästa, och självklart att lyssna på kroppen. Jag har även den "vanliga" psoriasisen som ska pysslas om för att hållas på avstånd. Under hösten har jag fått buckystrålning och det har hjälpt mycket - det enda jag besväras av just nu är fläckar runt öronen pga bygeln till mp3-lurarna ;-)
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#3
27 december 2008 kl 17:54
Gilla
jag har försökt springa 4-6 mil i veckan. detta fungerar i perioder, men jag har flera fingrar som är inflammerade och behövt ta kortisonsprutor några gånger. Samma med vänster knäet en gång. Annars har jag lite ont/trötthet i höfterna, och ryggen (inflammation mellan koterna). Just nu är också lederna vi höger tå inflammerade och det känns som att jag går på en bula, men skall nog ut och springa ändå tror jag. Jag får nya smärtor i nya områden lite då och då och det är ibland svårt att veta om det är tillf´lligt eller pso-a. Det värsta av allt när jag springar är faktiskt axlarna. Får så fruktansvärt ont i dem. själva hud utslagen stör mig inte så mycket.

Det jag tycker är svårt är att sjukgymnast säger att jag på en 10 gradig smärtskala får räkna med att ha 5-gradig smärta i stort oavsett vad jag gör. Problemet blir för mig att veta om det är skada eller pso-a som spökar.

Skall man köra på och hoppas på det bästa, knäna och höfterna verkar ju inte ta allt för mycket stryk. Jag har nog bestämt mig för att kanske dra ner på de långa rundorna och bara springa 1 milsrundor.
Ingela
1971 • BROBY
#4
27 december 2008 kl 18:29
Gilla
Hej Benny, du springer mycket mer än jag. Jag ligger på 2-3 mil i veckan uppdelat på 3-4 rundor och det är precis lagom för mig. Precis som du säger så är det svårt att veta vilka symptom som kommer från pso-a och vad som är "normalt". Sprutor har jag sluppit men tar kortison i tablettform vid behov. Reumatologen har iaf försäkrat mig att det inte finns någon risk att artriten förvärras av motion (förutom om man skadar sig förstås, t.ex. stukar en fot för då kan det ju ta fäste där), utan att det tvärtom är bra för både kroppen och det psykiska välbefinnandet att röra sig så mycket man orkar och känns bra. Det gäller alltså att acceptera att kroppen ibland säger nej några snäpp innan viljan gör det... SVÅRT.
Jag mår iaf kolossalt mycket bättre än för 5 år sedan, då jag hade kraftig övervikt och periodvis sådan värk att det tog 15 minuter att komma ur sängen och händerna så inflammerade att jag inte kunde gå ut med hundarna för jag kunde inte hålla i kopplet. Detta har jag att jämföra med idag då jag skuttar ur sängen och springer 8 km och njuter av det.

Tänker på en sak som du skriver - du har ont i ryggen, kanske finns det en risk att det påverkar löpstilen med sned belastning eller på annat sätt ställer till det? Fingrar som gör ont är inte kul men påverkar inte resten av kroppen så mycket, men ryggen är ju en tämligen vital del när man springer...
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#5
27 december 2008 kl 20:53
Gilla
Jag skall träffa min läkare igen den 28 januari. Jag äter ju ati inflammatorisk och det tar bort en del. för ett och ett halvbt år sedan fick jag diagnosen och då var främst vänstra handen så dålig att jag inte kunde göra något med den. Nu är den akuta smärtan borta, men har mer inflammerade ställen på kroppen. Blir bara orolig när läkare och sjukgymnast tycker att jag borde simma/vattengympa det tråkigaste jag vet näst efter cyckling vilket också var sjukgymnastens förslag. Antar att jag får bevisa dem fel. Läkaren var ju faktiskt mer positiv. Sjukgymnasten mer definitiv.

Kul är det att springa och man måste göda själen också!
Ingela
1971 • BROBY
#6
27 december 2008 kl 21:15
Gilla
Jag har också hört från vissa håll att "vattengympa vore väl bättre för dig som har reumatisk värk..." och visst, inget ont om vattengympa, det är säkert bra för dem som trivs med det, själv får jag spunk av bara tanken. Dessutom är jag kvinna och vill utöva en regelbunden motion som funkar alla dagar i månaden...

Läkaren på hudkliniken är en av dem som uppmuntrar mig att motionera och hon har sagt att "den bästa motionen är den som blir av..." dvs det spelar kanske inte så himla stor roll om man simmar, springer eller cyklar - huvudsaken är att man GÖR något och då är chansen större att det blir av om man trivs med sin motionsform... Själv avskyr jag att cykla, har inte ägt en cykel på 15 år, och gympa inomhus till dunkande discomusik är inte ett alternativ.
Jag fick värk första gången sommaren 2003 och det var inte oväntat, pso hade jag redan och pso-a finns i släkten. Min sjukdom dök upp på samma sätt och med samma symptom som hos min moster så jag misstänker att det kan utveckla sig på samma sätt som för henne. Hon är den i släkten som rör mest på sig (och jag förstås...) hon simmar och går stavgång 4-5 ggr i veckan och mår utmärkt. Jobbar dessutom i vården. Så jag har henne som förebild, inte minst hennes positiva attityd och livsglädje. Jogging och stavgång är mina favoriter och jag går/springer i ur och skur, mörker och solsken, på asfalt och grus. Det är roligt att springa och det är skönt för själen!
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#7
28 december 2008 kl 09:32
Gilla
Hur långa är dina längsta pass?

JAg har undrat länge över att mina vader smäller/knäpper rätt högt när jag vickar på fötterna. Upplever att det blir bättre när jag rört mig mycket. har jag suttit still eller när jag vaknar på morgonen och under natten låter det, men springer jag inte på några veckor så knäpper det ofta (snarare smäller).


Jag kommer dra ner på passen, kanske ta ett par långpass/månad bara (18km). resten kommer variera mellan 5km-10km fördelat på 3-4ggr/vecka. Så får jag se om det blir bättre.

Innan har jag tagir rundor på 10, 14 och 18 och tagit dem var tredjegång och ofta bara varvat 14 och 18.

Ingela
1971 • BROBY
#8
28 december 2008 kl 16:06
Gilla
Min längsta runda som jag springer regelbundet är ca 8,5 km. En gång i månaden tar jag en mil bara för att få en kick av att veta att jag kan. Att jag inte gör det oftare beror inte på värken, utan på att jag lätt blir uttråkad av för långa rundor. Hellre kort och ofta, då funkar det på lång sikt för mig (framför allt mentalt).

Berätta gärna vad läkaren sa efter besöket. Det är intressant och bra att höra olika synpunkter, även om värk naturligtvis alltid är individuell.
1980 • Jönköping
#9
28 december 2008 kl 19:44
Gilla
Här är en till med artrit dock reumatoid artrit. Jag känner verkligen igen svårigheter med att avgöra om det är en skada eller artriten som spökar. Det var så det började, jag trodde att jag var skadad hela tiden. Jag har även inflammation i senor i foten, det kanske ni också har, och det kopplade jag inte till RA.

Min läkare rekommenderar all slags träning (om det inte gör JÄTTEont förståss) dock ska man vara försiktig om man har en akut inflammation i tex. knät. Så länge själva leden inte är förstörd är det bara bra att bygga upp intilliggande muskler.

Jag instämmer helt i att jogging är skönt för själen, och det är väl det viktigaste ; )

1972 • Värnamo
#10
2 januari 2010 kl 15:33
Gilla
Har kroppen full med psom försöker komma igång med löpningen , muskulärt och konditionsmässigt funkar det men det gör j-ligt ont i nedre delen av ryggen, kan det vara min pso som spökar.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#11
2 januari 2010 kl 19:09
Gilla
Hua!

Hoppas verkligen att jag slipper den reumatiska delen. Men risken är förstås stor då väldigt många med PSO även får artrit.
Benny, kan du inte fylla upp med simning och Cykel eller andra alternativ?
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#12
2 januari 2010 kl 23:44
Gilla
Har gått på cellgister sedan mars 2009 och därmed sluppit ett snabbare försämring av lederna. Det är främst händerna som är drabbade och ett par småleder i fötterna, men har nyligen fått inlägg till vardagsskorna och skall få till löparskorna om ett par veckor. Får 2 par inlägg gratis per år, så det är ju en positiv överraskning!

Köpt en racerhybrid, men alldeles för kallt för att cykla på vinterna om man inte har specifika cykelkläder (alldeles för dyra) så jag väntar med det till våren. Cyklar dock till jobbet dagligen. Springer även i vatten då och då, men simning är inte min grej då jag inte simmar så bra (uppvuxen i afrika).

En god fortsättning och att du slipper PsA önskas dig!
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#13
3 januari 2010 kl 10:07
Gilla
Det finns ju sådan där Cykel Trainer tror jag att det heter. En grej att ställa Cykeln i och sedan cykla i typ vardagsrummet.
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#14
3 januari 2010 kl 11:03
Gilla
tack. Jag har sett dem. Jag har faktiskt en träningscykel, men det blir inte så mycket av det. så den står nu mer i källaren.
1968 • umeå
#15
3 januari 2010 kl 11:04
Gilla
jag håller också på med en utredning om jag har psoriasisartrit. Problem med inflamationer , främst i axlar och bröstben men har även konstiga trötthetskänslor i ben och höfter från gång till gång.

min läkare tyckte också att jag skulle ta det lungt med marathon, men vill ju träna så mycket som möjligt trots konstant smärta i axlar och nacke.
Brukar lägga mig på spikmattan efter eller före träning och då känns det som om jag slappnar av, och inbillar mig att jag inte behöver äta antiinflamatoriska tabletter i samma utsträckning,

Trodde som yngre person att det värsta var utslagen , att alla undrade vad det är för någotmm, men förstår nu att det lindrigaste är psoriasis på utsidan
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#16
3 januari 2010 kl 17:48
Gilla
jag har börjat med helnyponpulver och blåbärspulver från hälsokosten. Skall innehålla en hel del antiinflammatoriska ämnen. Får se om det kan hjälpa på vägen.
Jerry Persson
1965 • Flen
#17
27 april 2010 kl 14:28
Gilla
Har också fått psoriasis artrit. Förmodligen är det mer entesit, då jag har flertaliga problem med senfästen och seninflammatioener från och till. Har läst vad ni andra skrivit och det känns bra ändå att läsa att det inte är färdigsprunget.

Har genom åren sprungit längre pass mellan 12 till 25 km. Men sedan 1½ år sen har jag haft mycket problem med hälsenorna. Nu kan jag springa max 12 km utan det gör alltför ont.

Äter Brufen retard (2 tabl dagligen), det brukar dämpa problemen, men just nu så har det ingen större effekt.

Körde vasaloppet i år, men fick jäkligt ont efter halva loppet, seninflammationer på handryggarna, vänster arm och i ena foten. Häll nästan på att bryta, men tog mig i mål efter nästan 9 timmar.

Får nog försöka inse att det kanske inte är så smart att köra 9 mil skidor när man har psoriasisartrit ! Har brukat springa Lidingöloppet också, men det har inte gått de senaste två åren pga hälsenorna.

Det jag mest funderar över är om det finns några risker med att träna när man har ont (till viss gräns förstås). För ofta gör det ju inte 10-ont (skala1-10), utan kanske 4-5.

Har någon av er andra fått några vettiga svar från läkare/sjukgymnast ? Min reumatologläkare sa att jag i princip skulle sluta träna, vilket jag iof struntade i.
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#18
27 april 2010 kl 22:27
Gilla
Jag har haft lite olika läkare som sagt olika. sjukgymnast samt arbetsterapeut!

Viisa läkare säger att jag borde lägga av med löpningen och satsa på simning eller cykling, andra läkare säger att det inte är någon fara. detta utifrån hur min sjukdomsbild ser ut. Alla jag träffat är överens om att har man ont i senor och musklefästen så är det inte farligt, men har man ont i lederna så skall man självklart inte springa. Själv tycker jag cykling är tråkigt och simning är inte riktigt min grej (kan knappt simma).

Sjukgymnasten var mer inne på vatten/cykling också då hon menar att själva skadan kommer mycket senare efter långvarig belastning men då främst på fötterna! Hon menar dock att jag får räkna med att ha ca 5:a på smärtskalan oavsett vad jag gör! Liknande svar fick jag av arbetsterapeuten men hon arbetar ju främst med armar och händer!

Jag började med methotrexate i mars 2009 och har blivit av med mycket av mina besvär. Dock så är jag självklart känslig mot hårt belastning av lederna och har varit tvungen att vid några tillfällen få kortisonspruta eller tabletter. Men det tar dock tid att lära sig att förstå att man har en potentiellt allvarlig/farlig ledsjukdom, så det gäller att lyssna lite extra på kroppens signaler.

Jag har för fötternas skull skaffat inlägg. JAg fick tid på ortopedtekninska i göteborg. Som reumatiker har man rätt till två skoinlägg per år gratis (bortsett de 100 kr man betalar per besök). Tror det gäller hela sverige, men är inte helt säker. I västra götaland så gäller i allafall detta. Jag skulle rekommendera dig att kolla upp detta och skaffa dig inlägg. De var väldigt schyssta så jag har ett par inlägg anpassade efter vardagsskor och ett par anpassade efter mina löparskor!

Till slut handlar det för mig om att kunna njuta av livet,. Jag älskar att springa och jag mår så himla bra av det, så då får jag stå ut med lite mer fysiska obehag! Själen måste också få sitt!

Lycka till!
1968 • umeå
#19
28 april 2010 kl 09:52
Gilla
min läkare avrådde int mig från löpträning, men han tyckte att jag skall löpträna efter hur det känns. Äter nu ständigt antiinflamatoriska tabletter och löpningen kan kännas bra en dag medans en annan dag inte alls går pga av smärta i fötter, hälsenor mm,
Har ingen tanke på att avsluta min träning men jag funderar på att träna mer alternativ träning , känns i alla fall pest att vilja springa men att nästan alltid ha smärtor någonstans
Jerry Persson
1965 • Flen
#20
28 april 2010 kl 21:28
Gilla
Tack för inläggen.

Det ger mig kraft att fortsätta springa. Att veta att man kan köra på inom vissa gränser (och som jag förstår lyssna på kroppen lite från dag till dag och vecka till vecka).

Jag tycker ju det är så jäkla skönt och roligt med löpningen (man mår bra både fysiskt och psykiskt). Har dock den senaste veckan blivit alltmer stel i benen dagarna efter ett pass (låren känns som stolpar). Just nu behöver jag två vilodagar från löpningen mellan nästa pass.

Det känns ändå bra att veta att man kan löpträna utan att behöva kasta in handduken. Om än kortare sträckor.


< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.