Löpning Övrigt 6 inlägg 1199 visningar

Isens hårdhet

1965 • Täby
#1
5 januari 2019 - 12:04
Gilla
Det slår mig ibland, på vintern, hur hård isen på backen kan vara. Ibland så biter dubbarna hur bra som helst, men ibland så slinter liksom bara metallen ovanpå.

Idag var en dag med hård och besvärlig is. Det var plusgrader igår, ganska mycket vatten på is. Inga problem att springa då. Men på natten och nu på förmiddag var det någon minus-grad. Och isen var väldigt svårsprungen.

Jag har inte kunnat koppla det till någon speciell sko (jag har några olika dubbade), och inte heller verkar det vara direkt kopplat till om det är i skogen eller is ovanpå asfalt.

Spontant hade jag tänkte att temperaturen spelar in, kallare ger hårdare och halare is. Men det verkar inte stämma. Kanske tvärtom? Kallare ger sprödare is, och varmare en smula segare?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#2
5 januari 2019 kl 12:24
Gilla
Japp, idag var ingen rolig dag för löpning i 08-land.

Själv tänkte jag springa på i normala fall perfekta fixade cykelbanor. Men pga Alfreda har de inte kunnat ta hand om dem nu.

Så det var uppblåst snö och svartis under. Inget bra för mina Pegasus Turbo. Var bara att åka hem.

Jag bedömde också att det såg vanskligt ut även för spikskor, så det fick bli rain check idag, trots solen och allt. Åker nog till gymmet imorgon istället. Varmt, gött och man kan springa i shorts/t-shirt.
1967 • www.sapiens.se
#3
5 januari 2019 kl 14:37
1 Gilla
Klart att is är väldigt olika beroende på hur den har frusit, aktuell temperatur och så vidare och så vidare.

Men svårsprunget i dag? I beg to differ. Jag körde intervaller i skogen och visst var det en del is men inget som skorna inte bet på.
1965 • Täby
#4
5 januari 2019 kl 16:03
1 Gilla
Du gjorde nog ett bättre vägval än jag gjorde, Mackan. Enstaspåret, isgata ca 90%. Bitvis, framförallt upp & nerför, så grävde inte dubbarna ner i isen.

Kanske för att jag är för fjäderlätt? Eller mitt lätta tassande steg? ;-)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
5 januari 2019 kl 16:35
Gilla
Mina Icebug med 19 dubb per sko biter fint fast isen är hård. Bra med många dubb när det är isigt.
Kim Ahola
1970 • Västerås
#6
5 januari 2019 kl 21:14
Gilla
Jag sprang med fujisetsu upp för Hammarbybacken idag. Hård is, men det bet bra. I en del nedförsbackar med is tog jag det lite lugnt. Tycker dubb biter bra, men inte så bra att man bara kan ösa.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.