Löpning Övrigt 6 inlägg 2320 visningar

Nästårsplaner (istf nyårslöften)

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
22 december 2018 - 20:12
Gilla
Dags för en omstart av träningen. Har fastnat i en enda lunk, svårt att få upp kadensen, tunga tröga ben, tappar fart allteftersom. Började med blodtrycksmedicin (av typen diuretika/vätskedrivande) för drygt ett halvår sen (pga jobbet, gener, ålder, klimakteriet?) som nästan nollställde konditionen, och har förändrat känslan vid löpningen väldigt mycket till det sämre. Typ mycket högre puls vid en viss ansträngning, t ex en känd uppförsbacke. Segt alltså! Besviken.

Dags att göra en plan:
* Springa (minst) 3 gånger/vecka, 45-90 minuter/runda, distans beroende på underlag/terräng. (I år kommer jag att landa på ca 3 ggr/vecka och 120 årsmil, dvs ingen orimlighet att upprepa.)
* Minst 1 av dessa pass som någon typ av intervallträning, för att skrämma igång benen för högre kadens, bättre fart på hjärtat.
* Till 1 av löppassen under veckan, eller som ett separat pass, 2 x 7 min HIIT-träning via typ smartphone-app.
* 1 pass yinyoga/vecka, för rörligheten, till att börja med via instruktör/gym. Jag är förskräckligt stel och ovig!

Jag har inga mål med att springa lopp, jag tycker helt enkelt bara om att springa för att det är enkelt att ta sig ut, uppleva väder och vind, årstider, rensar skallen på ett bra sätt. Kan sällskapslöpa med livskamrat och några vänner ibland, men har inga problem att ensamvarga.

Någon som har andra tips för att försöka få igång hjärta och ben bättre, gärna med erfarenhet av att börjat med blodtrycksmedicin, inom en relativt normal träningsmängd?
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
23 december 2018 kl 09:17
Gilla
Noll erfarenhet av medicinen du nämner Monica, men lite intervaller på Vallhamra IP kan la vi änna dra ihop ett litet gäng som kör under 2019.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
23 december 2018 kl 13:52
Gilla
#2: Iiiih, springa med andra, läskigt! Är Vallhamra IP en öppen anläggning? (Jag har många vita fläckar på kartan på andra sidan motorvägen...)
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#4
23 december 2018 kl 14:27
2 Gilla
Öppet jämt! Utom när det är arrangemang, men det är långt mellan gångerna!
Har några kvällar den senaste tiden upplevt det lite surrealistiska att ha haft sällskap på idrottsplatsen. Jag har sprungit på bana 3, ty då är varvet 400m, och en yngre kille har sprungit motsatt håll på bana 2. Konstigt att vi mötts två gånger per varv, utan att ha sagt ett ord till varandra. Så skulle ju vi också kunna ha det on du tycker socialt umgänge i samband med löpning är läskigt.. ;-)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
23 december 2018 kl 20:27
1 Gilla
Monica, det finns bättre blodtryckssänkande mediciner än vätskedrivande. Fråga efter Atacand, vilken verkar genom att slappna av blodkärlen.

Då kan du sporta på som tidigare. Betydligt bättre än betablockerare och liknande.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
23 december 2018 kl 20:44
1 Gilla
#5: Aha, dags att boka ett möte på Vårdcentralen. Tack för tips, jag ska försöka läsa på mer!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.