Löpning Övrigt 6 inlägg 1320 visningar

Hundrädd Jönköpingsbo

1989 • Jönköping
#1
21 oktober 2018 - 13:11
Gilla
Fick avbryta löprundan senast för några timmar sedan för att man möter folk med lösa, stora hundar i spåret.

Är det någon som har koll på om det finns något grusvägs-/skogsvägsspår i Jönköpingstrakten där man absolut inte får ha lösa hundar?

Lars M
1977 • UPPSALA
#2
21 oktober 2018 kl 15:55
Gilla
Nu bor jag inte i Jönköping, men det brukar vara förbjudet med okopplade hundar i motionsspår. Sökte lite snabbt på Jönköping och hittade detta:
https://www.jonkoping.se/download/18.74fef9ab15548f0b800174f1/1465889708210/Hund%2520i%2520J%25C3%25B6nk%25C3%25B6pings%2520kommun.pdf

Där står det att hundar ska hållas kopplade i kommunala motionsspår. Tyvärr är det väl som på alla andra orter där en hel del hundägare struntar i det. Vet inte hur man ska komma åt det.

Nästan alla hundägare brukar vara bra på att hålla hundar kopplade i naturreservat. Finns det något sådant i närheten där du kan springa?
Niklas
1986 • Jönköping
#3
21 oktober 2018 kl 20:28
Gilla
Från egen erfarenhet skulle jag säga att Öxnegårdens spår är rätt tom på hundar. Jag vågar inte säga att det inte förekommer, men om jag jämför Öxnegården mot Axamo så är det ingen tvekan om att hundägare håller till på Axamo. Var uppe på Axamo idag och mötte flera hundägare, varav några av dem hade inte sin hund kopplad. Nu har jag sprungit där uppe sedan mars/april och är väl rätt van vid dem. Det har inte hänt något, men skulle det göra så lär jag inte vara sen att kommentera det.

Är alltså inte till 100 % nöjd över att (då och då) springa mot eller ikapp lösa hundar, men jag försöker ändå se det som att det fungerar. Det som egentligen stör mig är att hundägare (och andra vandrare) tar promenader i löpspår istället för att gå en designerad slinga (som är lika lång) som är avsedd för dem som vill ta sig en promenad i skogen.

Vet inte riktigt hur det ser ut vid Hallbystugan eller IKHPS stuga i Huskvarna, men möjligt att en mer teknisk/kuperad terräng leder till att lösa hundar inte förekommer fullt så ofta. Annars tror jag dessvärre att du får försöka jobba på att hantera lösgående hundar.

Du skriver att du avbröt för att du mötte folk med stora lösa hundar, men gjorde de dig något eller avbröt du i rädsla för att "tänk-om"?
1989 • Jönköping
#4
22 oktober 2018 kl 08:49
Gilla
Tack för tipsen. Vi har ett naturreservat i närheten som eventuellt skulle kunna funka.

Då ska jag testa Öxnegården.=) Nej, jag blev inte attackerad eller jagad utan jag känner mig bara otrygg när jag möter eller springer om lösa hundar. Så det är mer "tänk om".
Niklas
1986 • Jönköping
#5
22 oktober 2018 kl 12:18
Gilla
Gör det! Förhoppningsvis är det ett alternativ som passar bra för dig.

Jag förstår absolut känslan med "tänk-om". Jag har fått jobba en del med det också och sättet jag valde var att gå på erfarenhet, dvs. "Jag mötte en hundägare med en lösgående hund och det hände inget. Bra, då tar jag det med mig till nästa gång och så bygger jag på det allteftersom." Så nu efter att ha sprungit i flera månader och det fortfarande inte har hänt något så har min egen "tänk-om" minskat i takt med att erfarenheten säger att det inte händer något.

Betyder det att det inte kan hända? Självklart inte, men å andra sidan så vill jag ju för egen del inte gå runt och vara orolig för sådant som "kan" hända här i världen :).

Lycka till med den fortsatta löpningen och hoppas att Öxnegården passar dig!
Walker67
1947 • Växjö
#6
22 oktober 2018 kl 19:01
Gilla
Jag försöker om möjligt inte passera mellan hundägare och hund och om jag känner mig osäker, så stannar jag och går förbi hunden. Det finns annars risk att hunden tror att jag flyr och sätter efter.
En gång fick jag en hund som följe och det var omöjligt att skaka av sig den. Det slutade med att en hundvan granne fick ta hand om den tills polisen kom och tog över.
Normalt sett kan man ganska snabbt läsa av om det är en snäll eller aggressiv hund. Råkar man ut för det senare gäller det att stanna och ta ögonkontakt med hunden tills ägaren kommer,
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.