Löpning Kläder, Skor & Prylar 19 inlägg 9536 visningar

Saucony freedom istället för Zealot?

Maria Savonen
1982 • Skellefteå
#1
2 oktober 2018 - 08:21
Gilla
Hej

Jag har kört med Saucony Zealot och Kinvara i flera år. Har inte hittat något annat märke som funkat lika bra för min del.
Nu har Saucony slutat tillverka Zealot, istället verkar Freedom vara deras rekommenderade mängdsko för neutralt löpsteg och 4 mm drop.

Finns det någon här som provat både Zealot och Freedom? Är de jämförbara så att Freedom kan ersätta Zealot? Tyvärr har jag ingen återförsäljare här utan måste beställa dem på nätet så jag skulle vilja höra vad andra tycker innan jag slår till... Har inga goda erfarenheter av att försöka ersätta Zealot med annan modell/märke så det tar emot lite att ta tag i detta.
2006 • Alingsås
#2
2 oktober 2018 kl 09:21
Gilla
Jag har tyvärr ingen erfarenhet av Zealot, men har skaffat Freedom rätt nyligen efter att mestadels ha sprungit i Adidas Boston som mängdsko. Jag är mycket nöjd hittills, men det kanske inte ger dig så mycket ledning dock.
Erik
1974 • Jönköping
#3
2 oktober 2018 kl 11:15
Gilla
Jag har sprungit mycket i bägge skorna (version 1 av båda) och tror att det bytet funkar för de flesta. Var tvungen att gå upp i storlek dock på Freedom jämfört med min storlek i Zealot.

Skillnaden enligt mig är att Zealot var lite "piggare" och gav mer respons jämfört med Freedom som känns mjukare. Jag använde Zealot både till mängdträning och till tävling på halvmara/mara. Väldigt synd att den försvann ur sortimentet!

Freedom funkar bra som mängdsko men jag skulle inte vilja springa några lopp i den.
2006 • Alingsås
#4
2 oktober 2018 kl 11:41
Gilla
Kan förtydliga med tanke på #3 att jag inte haft Adidas Boston till några lopp eller intervallpass heller, där har jag sprungit med Adios istället, men antar att du använder Kinvara för det syftet?
LG Granholm
1968 • Lidingö
#5
2 oktober 2018 kl 12:24
Gilla
Jag har Zealot 3 samt Freedom, Zealot är lite lättare än Freedom. I maj kommer jag att springa ett maraton i Zealot, Freedom väljer jag inte när det är dags för lopp, hellre Kinvara.
1984 • Stockholm
#6
2 oktober 2018 kl 14:53
Gilla
Också sprungit en hel del i båda förstaversionerna. Gillar freedom men det är inte samma sko som zealot. Zealot är mer väldämpad men ändå lättare. Freedom lite mjukare men tycker båda har bra respons. Zealot inte lika pigg efter 200 mil som efter 5, tror freedom ska hålla sin bounce lite längre än zealot gjorde.

Zealot mera vridstyv så tycker freedom är lite tuffare för fötterna att springa långt i.

Passformsmässigt är de ganska lika varandra tycker jag - båda väldigt sköna ovandelar som sitter riktigt bra på mig.

Jag springer ganska sällan långt på asfalt men hade jag gjort det så hade jag saknat zealot mycket mer än jag gör nu. Nu blir det att jag kör peregrine på de flesta långpass eftersom de oftast är i skogen. Springer jag väg så blir det freedom upp till 15-20km kanske men längre än så skulle jag hellre ta mina zealot (200 mil) eller terra kiger (100+mil och numera för slitna för att ge grepp i skogen).

På torra pass i skogen tycker jag freedom funkar bra, precis som zealot gjorde. Nära marken, följsamma och sköna.

Tycker freedom är en skön, hållbar allt-i-allo sko men den är för tung för att kallas snabb och för tunn för att kallas väldämpad - så lite ambivalent kan jag tycka att den är. Perfekt om man bara vill ha en sko och mest springer 5-10km men kanske inte lika perfekt om man vill ha lite mer specialiserade skor i sin line up.
1984 • Stockholm
#7
2 oktober 2018 kl 15:22
Gilla
Inte provat ride iso men inbillar mig att den är närmre besläktad med zealot egentligen. Liknande yttersula, liknande stack height, isofit. 8mm dropp då men dropp är ju inte allt. Jag skulle fundera på den om du vill ha en väldämpad träningssko och vikt inte är superviktigt. Freedom om du kan tänka dig att gå mot en mera flexibel, tunnare sko än zealot och vill ha något som håller länge. Kinvara är väl mixen av de två så om vikt är väldigt viktigt kanske den är värd ett försök - tunn, lätt överdel likt zealot och stack height närmre freedom.

Men jag har inte provat varken ride eller senare versioner av kinvara (kinvara 4 som jag hade var ganska svampig och gick sönder direkt - men tror den är bättre nu)
Beata Larsson
1962 • Uppsala
#8
2 oktober 2018 kl 21:41
Gilla
Har också sprungit ett par år i Zealot (ettan) och Kinvara (tvåan) och sörjer att Zealot i den första versionen är borta, en fantastiskt fin sko, även om den för mig slits alldeles för fort i meshen. Länge leve silvertejp! Men jag har hittat ett annat märke som känns nästan lika bra (har dock inte provat längre distanser än kanske 1,5 mil - i Zealot sprang jag ca nio halvmaror och tre marathon) - New Balance boracay 3. Lätta men med generös dämpning och utan svampighet. Drop 4 mm, relativt rymliga i framfoten, bra med plats för tårna. Jag behövde gå upp till 40,5 i storlek jämfört med Zealot (40). Om du har möjlighet att prova, gör det!
Ante
1970 • Stockholm
#9
3 oktober 2018 kl 06:47
Gilla
1983 • Stenungsund
#10
3 oktober 2018 kl 08:49
Gilla
Jag skulle rekommendera dig att testa Freedom. Det är en lite annorlunda känsla men jag tycker att den är fastare. Det är enligt mig en perfekt mängdträningssko men om du ska springa några lopp så skulle jag gå mer på Kinvara.

Du kan ju alltid testa den hos Löparshop där du har nöjdhetsgaranti i 60 dagar och får testa skon utomhus.

Hittade denna på deras utförsäljning och det är ett riktigt bra pris: https://www.loparshop.se/saucony-herre-freedom-iso-149492.html
Maria Savonen
1982 • Skellefteå
#11
4 oktober 2018 kl 12:32
Gilla
Oj vad mycket bra input! Jag har lite svårt för Kinvara på längre sträckor på asfalt, kanske är det bara för att jag jämför den med Zealot...?
Utifrån era reflektioner tycker jag inte det låter som att Fredom är riktigt så bra som jag skulle vilja, när jag nu måste ersätta mina älskade zealot, men måste kanske ta mig någonstans där jag kan provspringa dem.

Kanske ska man höja blicken lite och se över exempelvis New Balance eller andra Saucony-modeller...

Har testat Skechers Go ride och Hoka One one Clifton 4, men gillade inte riktigt dem, tyckte steget kändes stötigt på något sätt med båda de modellerna.

Tack för att ni delar med er av era erfarenheter :-)
Daniel Andersson
1983 • Falun
#12
25 juli 2020 kl 15:04
1 Gilla
/Gnäll
Det är ett jävla elände att modeller försvinner efter några få år så att man står där igen utan att ha en annan om vad som funkar bäst. Vem vill lägga 1500 spänn på en oprövad modell och konstatera att den inte funkade för en själv?
/ Slut gnäll

Hur ser det ut idag? Mina två par Zealot har definitivt gjort sitt. Jag kör även Kinvara, men deras mjuka sula fastnar det bara en massa småsten i. Jag skulle behöva en ersättare till Zealot som funkar till grus/ lätt stig och gärna ytterligare ett par som funkar till ren trail. Kravet är att de måste ha bred framfot, det är där Saucony funkar bra för mig. Icebug Pytho 3 är t ex för smal, det blir obehagliga blåsor på stortåknölarna och smärta på lilltåknölarna.

Alexandra
1975 • Uppsala
#13
20 augusti 2020 kl 09:09
Gilla
Stämmer in i gnället ovan... hemskt när älskade och beprövade modeller försvinner :(

Skulle också behöva en uppdatering av tråden då flera skomodeller som tipsats om vid det här laget utgått även dom...

Jag vill ha en LÄTT sko, väldämpad utan att vara svampig, låg och/eller väldigt mjuk hälkappa (viktigt!), rymlig framfot och lagom drop (som zealot). Några förslag?
LG Granholm
1968 • Lidingö
#14
20 augusti 2020 kl 21:32
1 Gilla
Alexandra: Jag har ett par NB Fuelcell Rebel som jag är mycket nöjd med, de skulle möjligen kunna uppfylla dina krav. De väger 185 g (i min stl. 40,5), har 6 mm drop, mjuk överdel och häl samt är väldämpade för sin vikt.
De skulle kunna sammanfattas som komfortbla och snabba ;-)
1984 • Stockholm
#15
21 augusti 2020 kl 12:37
1 Gilla
#13 Jag fick nyligen hem ett par Hoka Rincon 2 som jag tror ganska mkt på. Dom är lite som zealot i att dom är väldämpade men ändå lätta. Faktiskt snäppet lättare och snäppet mer väldämpade. Är ganska imponerad av ovandelen också för att vara så lätta skor, fick lite zealotvibbar när jag satte på dom. Jag har inte sprungit i dom än dock.

Provade båda bredvid varandra nu och då märktes det att zealot är aningen bredare fram. Var inget jag tänkte på innan jag jämförde och jag tror inte det ska vara ett problem för mig eftersom ovandelen är såpass följsam på rincon. men jag tror inte jag har särskilt breda fötter så kanske att det kan vara ett problem för nån som verkligen behöver bredden...
hxman
1976 • Skåne
#16
21 augusti 2020 kl 21:38
Gilla
Även jag söker ersättare till Zealot som vardagsdistanssko. Hur är Hoka Rincon 2 i storlek i jämförelse? Har framför allt använt Saucony Ride på sistone men det känns som om de sliter mer på den här veka kroppen
1984 • Stockholm
#17
21 augusti 2020 kl 22:59
Gilla
Jag har 43 o 1/3 i båda. Skulle säga rincon är true to size.
Alexandra
1975 • Uppsala
#18
26 augusti 2020 kl 08:50
Gilla
Låter absolut intressant Leif! Ska kolla upp. Även Hoka. Har provat ett par Hoka-modeller tidigare och inte riktigt trivts med dem, men det var ett tag sen så kanske ska ge dem en ny chans. Kul med nya alternativ!
1984 • Stockholm
#19
26 augusti 2020 kl 10:17
1 Gilla
Har provat rincon på ett tvåmilspass nu. Ingen löpkänsla man ler brett åt men otroligt lätta och dessutom problemfria - inga blåsor alls t.ex vilket jag får åtminstone tendenser till i de flesta skor. Tycker att dom kändes lite stummare/hårdare än jag hade trott men tror att dom kommer fungera väldigt bra för mig - coolt att ha så lätta skor som ändå ger så bra support. Ett väldigt sunt, vettigt och bra alternativ, men ingen glädjeyra. Kanske mjuknar dom lite efter några mil också, hörde att dom behövde lite inspring i nån review. Kanske lite mer ultra och lite mindre allround än zealot var.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.