Löpning Övrigt 30 inlägg 22766 visningar

Vad får dom som vinner ett lopp?

Lina
1984 • Bromma
#1
7 december 2008 - 00:41
Gilla
Jag är lite nyfiken vad dom som vinner ett lopp vinner? är det främst äran eller vinnar man pengar eller liknande? antar att dom även är sponsrade innan och så. men undrar hur mkt man kan tjäna på o vara elitlöpare?

mvh
lina
< < < 1 2 > > >
csaba
1973 • Malmö
#2
7 december 2008 kl 00:48
Gilla
Jag själv av ren nyfikenhet undrat (och sökt utan framgång), hur mycket vinnaren av Göteborgsvarvet eller stockholm marathon får ?
Peter Reneby
1980 • Göteborg
#3
7 december 2008 kl 10:52
Gilla
Enligt en gammal nyhet på marathon.se så får vinnaren av Göteborgsvarvet runt 30.000 kr. Men det måste finnas någon bättre källa, för inte kan det väl vara någon hemlighet. http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=607291
csaba
1973 • Malmö
#4
7 december 2008 kl 11:02
Gilla
det var inte mycket. Jag hadde nog i alla fall gissat på 10 dubbla (300.000:-)

Det är nästan pinsamt att en elitlöpare som tränar säkert mycket hårdare (en exempelvis golfspelare som får 1 miljon för en 10.e plats), får så lite pengar.
Jag menar det är dåligt att Göteborgsvarvet som får in (50.000 x 450:-) 22,5 miljoner i intäkter (minst) inte skänker mer i prissumma.
Triax runner
1976 • Stockholm
#5
7 december 2008 kl 11:41
Gilla
Dessvärre kan jag inte ge dig någon exakt siffra men dessvärre ser det ungefär ut som Peter skrev. Övriga mindre tävlingar i landet så har man tur om man får en presentcheck på allt mellan 400-1000kr vilket även det är relativt ovanligt. Däremot saker som strykjärn, brödrost,skiftnycklar, strumpor, handdukar är mer vanligt :)

CSABA- Håller verkligen med dig om att det är pinsamt lite prispengar på stortävlingar som GB-varvet, Lidingöloppet, Stockholms maran med flera. Tycker att den typen av lopp även bör kunna dra in en hel del sponsorpengar om de bara anstränger sig en aning. Det är verkligen inte särskilt konstigt att det är så få som satsar på elitlöpning här i Sverige. De bästa elitlöparna, dvs topp 5 typ, får vara glada om deras inkomster(träningsbidrag, sponsorer, ev vinstpengar i europa) täcker csn-lånen och en dräglig tillvaro........Visst är det tragiskt?! Framförallt när du kan vara typ top 500 bästa hockey el fotbollsspelare i sverige och få en ok svensson lön.
Niklas Olsson
1969 • Fagersta
#6
7 december 2008 kl 12:29
Gilla
Har för mig (men är inte helt säker) att vinnaren på varvet även fick en bil för några år sedan. Borde väl vara värt runt 150k till.
Sven Andersson
1966 • Kista
#7
7 december 2008 kl 12:37
Gilla
Vad spelar det för roll om de höjer segerpengarna? Det finns 1000 kenyaner som bara letar efter lopp med stora pengar att hämta hem. Ingen svensk löpare skulle ändå ha en chans att vinna med dem i loppen.
1980 • Mölnlycke
#8
7 december 2008 kl 13:45
Gilla
@Sven: Och? Det är väl den bäste löparen i loppet som ska få prispengarna?

Om man nu tvunget vill gagna endast inhemska löpare så får man väl ha en separat prislista för de bästa svensk[a/o]rna.
1966 • Karlstad
#9
7 december 2008 kl 14:33
Gilla
Som Triax säger så är det inte konstigt att inte fler elitsatsar på löpningen när det inte räcker att vara hygglig i sin gren, utan du måste vara en av de absolut bästa för att nå prispengarna.
Att höja förstapriset hjälper således några enstaka att plocka in mer kulor - som troligen redan har hyggliga sponsorer - medans de som är snäppet under den absoluta toppen får.. noll. Att ha ett högt pris i ett fåtal lopp gör ingen skillnad i mängden för de som satsar på löpningen när dessa enstaka lopp drar till sig världseliten.

Ska det bli nån förändring måste det till en prisskala som täcker fler än förstapristagaren. Men då kommer följdfrågan; vem ska betala?
Jag tänker inte hosta upp mer i anmälningsavgifter som motionär för att eliten ska få betalt, hur gärna jag än vill att de ska kunna livnära sig på sin sport. Löpningen kommer troligtvis aldrig att bli den publiksport som krävs för att kunna finansiera den typen av pengar.
Det är en marknadsfråga; är folk villiga att betala för att bevittna något så kommer det in pengar, alternativt om sponsorer anser sig få tillräckligt med reklamutrymme, annars får man stå där med mössan i hand.

Det enda som möjligen skulle kunna dra tåget är fler galor på arenor där publiken kan se loppen, men då är vi tillbaka hos den absoluta eliten. Moment 22.

Hoppas nån förstår nånting ur svamlet...
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#10
7 december 2008 kl 14:54
Gilla
Orka bry sig, de sporter som får mest pengar är ju dom som är mest populära, Löpning är ju ingen "publiksport" direkt, således inga pengar.

Fotboll: varenda dumfet svensson sitter ju och dricker öl äter chips och gapar åt tv:n..

Golf: Alla som "tror dom är något" och även är något för den delen, följer detta spektakel, således massor av pengastinna människor att påverka med reklam...

Tennis lika så..

Osv osv.

Visst är det inte rättvist. men så är det.

Jag tycker även att en städeska borde tjäna multum (eller i alla fall bra mycket mer) med tanke på vilken förnedring dessa utsätter sig för..

Men så funkar det ju inte heller tyvärr.
1980 • Mölnlycke
#11
7 december 2008 kl 15:11
Gilla
@Corben: ... och vari ligger det förnedrande att städa? Eller var det någon annan typ av förnedring som just städare/städerskor utsätter sig för?
Triax runner
1976 • Stockholm
#12
7 december 2008 kl 15:19
Gilla
Peter- Visst är det så att det inte räcker med att höja prispengarna på de stora loppen men jag tror att det kan vara ett steg i rätt riktning. Självklart ska inte motionärerna behöva betala detta utan jag är rätt övertygad om att det finns en hel del sponsorpengar att hämta till storloppen. Att som företag få synas på GT-varvet el stockholmsmaran kan nog absolut vara värt en slant. TV 4 är ju på rätt väg med sändning från loppen.

Anledningen till att jag tror prispengarna är ett steg i rätt riktning är att världselit drar publik vilket ger sponsorer och skapar nog en o annan ny löpare, se bara hur friidrotten generellt fått ett uppsving efter EM i Sverige. Självklart räcker inte detta för att öka pengarna i löpning.

Även om många inom idrotten är emot elitsatsningar så tror jag det är där vi måste satsa mer. Rätta mig gärna om jag har fel men är det inte mer pengar inom skidsporten??? Skidtävlingar har ju börjat ta sig in i städerna för att dra till sig en ny publik. Vi kanske inte behöver ha fler galor utan vi kanske kan ha mer rena elit tävlingar mitt i städerna som drar till sig folk. Visst skulle löpning kunna bli en publiksport. Den skulle även kunna göra sig som tv-sport precis som skidåkningen. Tänk dig drömmen om att få titta på löpning på lördagsmorgonen precis som med skidsportens alla grenar.

Som den obotliga optimist jag är så tror jag att löpningen trots allt kan ha en framtid om vi vågar satsa på mer elitbetonade klubbar. Vi har dock en lång väg dit tyvärr......

jaja bara lite tankar :)
Sven Andersson
1966 • Kista
#13
7 december 2008 kl 15:34
Gilla
Henrik: Har jag sagt något om att inte bäste löparen ska få prispengarna (och förresten skrev jag segerpengarna)? Och hela frågeställningen gällde väl underförstått svenska elitlöpare, eller så har jag missförstått. Proffsen (kenyanerna m.fl.) tjänar redan hyfsat bra i både seger-/prispremier och startpremier. Men har jag sagt något om att tvunget gagna inhemska löpare? Du läste in massor av saker i mitt enkla, blott konstaterande inlägg som jag vare sig sagt eller menat.
csaba
1973 • Malmö
#14
7 december 2008 kl 15:46
Gilla
Ordning i lekstugan (inte bråka) :-)

Alla håller vi nog med om att det är aldeles för lite vinst pengar i lopp.
Oavsett Kenyaner eller inte det är vinnaren som ska få pengarna (men ofta så innefattar ji Gtbvarvet även SM, då kan ju Svenska vinarna få en summa också).
Och varför inte lotta ut priser ? (det gjorde dom på Lundaloppet sist, en som van en Toyota aygo). http://www.lundaloppet.se/

Sven du skriver att det finns 1000 kenyaner som letar lopp med dom stora pengarna (det gör dom rätt i).
(dom gör ju det samma i golf,fotboll, hockey, etc.)
(ex. varför gick våra Svenska fotbollspelare till Italien om inte pengarna).
Vill vi slå Kenyanerna får vi träna hårdare.

Peter - varför skulle dom behöva höja priserna för lopp som ex. Gtbvarvet dom får ju in dså att det räcker dessutom så hadde dom nog kunnat fixa sponsor pengar.

Sven Andersson
1966 • Kista
#15
7 december 2008 kl 15:52
Gilla
Csaba: jovisst, och jag har inte sagt nånstans att jag tycker det är fel att kenyanerna reser runt och vinner lopp. Och visst är det bara för "oss" att träna hårdare om vi vill slå dem, så enkelt är det.
1980 • Mölnlycke
#16
7 december 2008 kl 15:53
Gilla
Sven: jag tolkade ditt inlägg som att du inte såg någon anledning att höja prispengarna eftersom de ändå (skulle) norpas av någon utifrån. Efter ditt påpekande och vid en andra genomläsning inser jag att du menade annorlunda.

Att jag reagerade beror på att jag inte ser något problem med att ett gäng kenyaner tar prispengarna när de faktiskt är bättre löpare (vilket du inte heller verkar göra). Som löpare får man antingen springa fortare, i andra lopp eller bli folkkär nog att få sponsorer om man vill dryga ut sina intäkter.

F.ö. är det trist att det inte är mer pengar i sporten så att fler kan leva och fokusera på den. Media skulle definitivt kunna hjälpa till här.
csaba
1973 • Malmö
#17
7 december 2008 kl 15:54 Redigerad 7 december 2008 kl 15:58
Gilla
Jag ska ge er ett bra exempel.
Som gammal kampsportare.
När den första ultimate fighting tävlingen bildades i Brasilien så kom det varken tävlande eller publik, men när dom plötsligt fick för sig att vinnaren skulle få närmare 1miljon kr (ca. 100.000$) då blev det genombrott direkt.
vem ville inte se folk vinna 1 miljon. och dessutom så började det locka dom stora namnen och publiken.

Jag är övertygad om att om Stockholm marathom hadde lockat med ett större prissumma så hadde dom större namnen kommit och även kanske dragit mer utlänska medel löpare och det hadde även Stockholm stad tjänat på.

Jag menar jag kommer säkert aldrig i närheten av att ens komma på prispallen, men jag tycker ändå att dom är värda en större summa pengar !
Peter Broström
1973 • Sollentuna
#18
7 december 2008 kl 16:52
Gilla
Den dagen som 50000 människor betalar 500-1500 kronor var för att titta på Stockholm marathon, den dagen kommer dom säkert också att höja prispengarna.

F.ö. så tycker jag inte att det är medias uppgift att skapa intresse. Det är bara att skapa en intressantare produkt så kommer media automatiskt. Csabas exempel är ett sätt att skapa intresse. Är dock tveksam till om det skulle fungera för att öka publikintäkter vid långdistanslöpning.
Triax runner
1976 • Stockholm
#19
7 december 2008 kl 17:14
Gilla
Peter- Menar du på allvar att det krävs inträde för att höja prispengarna på typ Stockholm maraton för att ge vinnaren exvis 500 000kr.(alltså näst intill omöjligt på ett marathonlopp i en innerstad) Du tror inte några huvudsponsorer med nöje skulle betala den summan för att få synas under maran tillsammans med exvis tergat som vinnare??

Sedan skriver du att du inte håller med om att det är medias uppgift att skapa intresse......Vem har sagt det??Anledningen att tv4 väljer att sända är ju för att det finns en efterfrågan och ett folkintresse i att se detta.

Problemet idag är att folkintresset snarare ligger i att se grannen springa maraton änatt se segrarna. Med större prissummor som ger större löpare kommer intresset att breddas och på längre sikt ge fler duktiga löpare.

Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#20
7 december 2008 kl 17:21
Gilla
Csaba...alla dina inlägg...är som om de vore tagna ur min egna mun. Jag kunde inte ha sagt det bättre lixom:-) skrämmande...:-)
Följer för övrigt lystet denna intressanta tråd som är mer intressantare än på länge! Hummar och har mig...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.