Löpning Träning 10 inlägg 3183 visningar

Nybörjare- försämring?

1983 • Göteborg
#1
4 september 2018 - 18:05
Gilla
Hej! Är relativt ny med löpning! Började i April i år och successivt ökat på. Nu är jag uppe i ca 7 km. Jag försöker att springa 4 ggr/ veckan. Ofta två fartpass på 3 km, 1-2 st intervallpass och ett långpass. Det jag känner för och inte så strukturerat. Jag känner att jag har en väldigt långsam utveckling om man jämför andra i forumet! Springer jag 5 km så snittar jag 6:15 min/km. På 3 km 5:45. Senaste passet så snittade jag 6:45, orkade inte efter 2 km och fick gå! Jag känner typ för att ge upp eller kasta in handduken även om löpning är roligt ;) Jag har inte märkt av någon infektion eller något annat. Kan jag tränat för hårt sista veckan (körde ett 7 km pass dag 1, intervaller dag 2 och den dåliga rundan dag 4)? Eller är vissa människor inte skapta för löpning?
1981 • kaxås
#2
4 september 2018 kl 18:26
Gilla
Ta det lugnt. Skippa intervaller (om du inte tycker det är förbaskat kul). Spring kanske 3 gånger i veckan istället och vila kroppen emellanåt. Alla utvecklas olika fort, du har inte hållit på så länge
1984 • Stockholm
#3
4 september 2018 kl 18:49
Gilla
Jag tror du kan ha rätt i att du kör lite hårt. 3km är slitsamt om man tävlar lite mot sig själv. och eftersom du verkar tävla lite mot dig själv? så tror jag kanske du hamnar på lite för hård belastning lite för ofta. Man brukar säga att ungefär 20%av allt man springer ska vara hårt eller medelhårt och resten lugnt. Eliten måste träna så för att inte skada sig men det går att översätta förvånansvärt bra till motionärer både som är nybörjare och som hållit på ett tag. Egentligen behöver du aldrig känna att du måste köra hårdare än "prata med en kompis"-fart första året tycker jag, då ska du framförallt stärka kroppen att klara löpträningen och kommer få uthållighet på köpet. Bättre att köra lite längre och lugnt än kort och hårt. Sen kan det ju vara kul att köra hårt ibland och det ska verkligen inte underskattas. Men tävla inte varje pass, ta det oftast lugnt. Då tror jag du kommer känna att du kan köra de hårda passen hårdare och att du kan springa lite längre på de lugna så småningom. Ta det lugnt, fokusera på det du gillar och ha tålamod - det går inte att kämpa eller stressa fram utveckling.
1984 • Stockholm
#4
4 september 2018 kl 19:34
Gilla
Sen om man ska kommentera vad du känner som brist på utveckling så tycker jag för det första att du ska vara väldigt nöjd med att du kommit igång så bra. Det tjänar inte så mkt till att jämföra sig med andra, det finns alltid många som är snabbare och många som är långsammare. Men jag känner inte många kvinnor som tränat så kort som du som är snabbare... Om du känner att du stagnerat så kan det vara att du kör lite hårt men det kan också vara så att mängden du ligger på (15-20km i veckan?) Är väldigt bra om man tränar för att må bra och få en bra grundkondis, men kanske inte riktigt tillräcklig om man vill utvecklas och bli snabbare. Säger inte att du ska öka en massa nu utan ta det sakta och säkert, men jag tror du kommer märka skillnad om/när du kommer upp ett par mil ytterligare i mängd per vecka i framtiden.
1984 • Stockholm
#5
4 september 2018 kl 19:43 Redigerad 4 september 2018 kl 19:44
Gilla
... Och det tunga passet ska du inte bry dig om. Sådär blir det ibland. Det kan vara något skit i kroppen eller så var det lite varmt eller fuktigt eller så var du sliten eller hade en dålig dag. Bara vila en dag eller två och komma igen! Det kan komma den där typen av reaktioner ibland när man förväntar sig en viss fart eller form och det inte finns där. Säg att det är lite varmare eller du är lite tröttare än vanligt - då är det lätt att man pressar för att få ner farten dit den brukar vara istället för att bara låta den vara lägre än vanligt. Det som händer då är att man orkar pressa en bit men sen tar det tvärstopp istället. Det är en vanesak, du kommer lära dig känna vad som är en bra fart för dagen med tiden.
1983 • Göteborg
#6
4 september 2018 kl 19:54
1 Gilla
Tack, tack, tack! Nu känner jag mig lite pepp igen! Jag får nog sänka nivån och inte tävla med mig själv (fast det är kul!). Ska börja med att slå av ljudet på Runkeeper..Jag skulle nog säga att jag springer 80 % av alla passen i hårt tempo! Tror jag ska försöka sänka tempot mer och köra längre.. Gillar dock (tydligen i motsats till många) att köra intervaller på löpbandet ;) Men det kanske räcker med 1 g/vecka..
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#7
5 september 2018 kl 07:12
Gilla
Hej Cecilia! Ta det lugnt och jämför dig inte så mycket! Särskilt inte med tiderna här på Jogg, där det finns en lång tradition av att de snabba skriver om sina tider, men inte vi med lite mer ”normalt” tempo (ofta kvinnor). Det går ju jättebra för dig! Sen är vi förstås olika skapta. Alla kan inte bli supersnabba. Bra att vara realist ibland!

Och det där tunga passet behöver inte betyda något. En dålig dag, bacill i kroppen... Eller hormoner! Det är helt normalt att formen går upp och ner från dag till dag och vecka till vecka. Vi är många kvinnor som vet att snabbheten, energin och uthålligheten varierar enormt under en månad. Det är därför jag aldrig kunnat titta så mycket på kilometertider eller följa ett träningsprogrammed fastslagna tider.

Lycka till med fortsatt träning!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
5 september 2018 kl 07:16
Gilla
Om du kör intervaller ska du inte tänka att du ska köra ”hårt” utan med en belastning så att du kan köra dem utan att dra på dig mjölksyra. Mjölksyra är negativt för din uthållighet. Lägg hårda pass en liten bit under din tröskel.
1986 • Hyltebruk
#9
5 september 2018 kl 11:44
Gilla
Jag har sprungit regelbundet i två år, sprungit flera halvmaror och en mama, och gör fortfarande 5 km rundor i 6:15 tempo då och då. Det är inte dåligt, det är också löpning, det är bra motion, hjärtat och hjärnan får sitt.

Ha kul, öka träningen succesivt men fokusera mer på längd än fart. En del springer snabbt direkt, andra måste springa mycket och träna hårt för att ens komma under 6 km tempo.

Prova att spinga i skogen, med löpargrupp eller något annat för att boosta glädje och motivation så du fortsätter (obs: i skogen är det helt rimligt att km tiden blir avsevärt lägre!). Vill man springa och utvecklas får man bara köpa att i perioder så stannar utveckling helt av eller tycks gå bakåt, det är bara att vänja sig :).
1983 • Göteborg
#10
6 september 2018 kl 20:30
1 Gilla
Tack för alla råd/tips! Sprang en 5 km runda i behagligt tempo idag o det kändes toppen (och dissade runkeeper)!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.