Löpning Träning 8 inlägg 3641 visningar

Nybörjare, vad ska jag prioritera härnäst och hur?

1986 • Örebro
#1
24 augusti 2018 - 21:18
Gilla
Hej,

Ny här och också ny med löpningen. Fick för mig i början av maj att nu behöver jag röra på mig, startade först som ett hjälpmedel för att gå ner i vikt. Men sen dess har jag fastnat och längtar till nästa pass hela tiden! Innan har jag aldrig sprungit längre än någon kilometer utan paus.
Tog min första 5km i början av juli och nu springer jag den på 29 min.
Idag bestämde jag mig för att ge mig på milen vilket var mitt nästa mål efter att 5k hade kommit under 30min. Bestämde mig att det får gå hur sakta som helst bara jag tar mig runt, lyckades på 1h 18 min, men efter målgång kände jag att jag har krafter kvar så nästa gång får det bli lite högre tempo.
Tränar idag 3-4 gånger i veckan, ett långpass (kam vara blandat med gång), 1 pass med 5k i så högt tempo jag orkar och sen har jag precis börjat prova på intervaller med 1km uppvärmingsjogg och 3km intervaller och 1km nedvarvning.

Nu till min fråga, har haft mina små delmål hela tiden som känts tillfredställande eftersom de inte tar allt för många veckor att nå, men undrar vad jag ska satsa på nu och framför allt hur?
Långsiktigt mål är väl att klara milen på 60 min, men gärna 50 min, detta någon gång till våren.

Men det är alltid skönt att ha små delmål på vägen, ska jag satsa på lite fart och göra t.ex 5k på 25 min ?

Kan tilläggas att även fast jag tappat 17 kilo på köpet så har jag fortfarande 6-7 kilos övervikt, den är nog dock borta inom 6-8.ä veckor.

Hoppas på några kloka ord, har lyckats hållt mig skadefri än så länge och vill fortsätta med det, skynda långsamt framåt har funkat bra hitils :)
1984 • Falun
#2
24 augusti 2018 kl 21:34
Gilla
Kul att du hittat nåt du gillar! Kör du på med ditt upplägg och öka sakta. Smyg in lite delmål hela tiden. Som att sänka din tid på 5 km. Köra intervallerna i något högre tempo osv.

Då kommer du säkert nå dina större mål utan problem. Att gå ner till sub 50 på milen går ganska fort. Sen börjar kampen :)
1986 • Örebro
#3
24 augusti 2018 kl 21:38
Gilla
Är det någon idé att lägga in ett snabbare pass på t.ex 3km för att få upp farten? Eller vinner jag mer på intervallerna?

Ser fram emot en mild vinter så man klarar av träningen även i kylan ;)
1984 • Falun
#4
24 augusti 2018 kl 21:57
Gilla
Det beror helt på. Har du fartkänsla i kroppen och löpsteget ska du passa dig lite. Det går snabbt att träna upp kondisen, men det tar längre tid för senor och muskler att vänja sig. Lätt att bli skadad.

Har du å andra sidan svårt att få upp fart, kan du med fördel köra lite kortare intervaller för att känna hur det känns.

Men visst kan det var otroligt peppande för en del människor att köra 3 km max då och då för att mäta sin utveckling. Jag trivs med det upplägget och gillar att tävla mot mig själv. Andra blir bara stressade av sånt.
1984 • Stockholm
#5
24 augusti 2018 kl 22:02
Gilla
Tror inte du ska fokusera så mycket på fart i början. Det du troligen behöver mest för att bli snabbare är uthållighet, och det får du genom att springa mer. Att köra 5km så fort man kan är kul så länge man förbättras hela tiden men det är ingen höjdare på sikt. Det blir riktigt slitigt när det börjar handla om sekunder snart och då är risken stor att du antingen tröttnar eller skadar dig för att det blir en jakt mot dina egna tider. Jag tror det är bättre att hålla nere tävlingsmomenten lite och kanske boka in lite lopp eller nöja sig med den typen av pass en gång i månaden.

Jag tror mer på att sakta öka längden på passen om du har möjlighet, så att du kanske har 2 km uppvärmning och nerjogg istället för en på intervallpasset och att du sakta ökar lite på passen överlag så att du så småningom springer milen på ett vanligt pass istället för 5km och så att du så småningom kan köra 90-120minuter lugnt på långpasset utan problem. Det ger mer för din utveckling än att försöka optimera massa halvtimmespass - det kommer du inte utvecklas särskilt länge på. Men fortsätt ta det lugnt och sakta och stryk gärna de hårda passen ett tag medan du ökar upp mängden. Har du lite högre mängd så kommer du klara av och svara på de hårdare passen bättre sen.
1984 • Stockholm
#6
24 augusti 2018 kl 22:14
Gilla
Utöver det får man väl säga grattis till att du hittat en träningsform du gillar. Det är en nice känsla eller hur? Ta det lugnt och tänk på att du har hela livet på dig. Men våga prova lite också,det finns många typer av pass och lopp man kan köra som är roliga. Och har man inte andningssvårigheter i kallluft (vilket väl iofs är en vanesak för de flesta det också) så går det alldeles utmärkt att springa även de kallaste vinterdagarna.
1986 • Örebro
#7
25 augusti 2018 kl 09:22
Gilla
Tack för kloka ord :)
1984 • Falun
#8
25 augusti 2018 kl 11:44
Gilla
Självklart bra att ta det lugnt osv. Men har man begränsat med tid ska nog inte pass i ”mellanmjölkstempo” underskattas. Det är inte alla som kan klämma 3-4 pass i veckan samt ett långpass.

Om du är noga och lyssnar på kroppen tycker jag gott att du kan älga på :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.