Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 3470 visningar

Slitna knä ?

Johan
Göteborg
#1
26 maj 2018 - 19:02
Gilla
Jag har precis gjort en meniskoperation

Läkaren tog bort endast 7% av den men upptäckte samtidigt vid operationen att brosket va ovanligt slitet för min ålder och vikt.. (37år och smal som en pinne:) ). Nu ska jag inte tillbaka förrän om 8 veckor då jag kan fråga mer såklart... Men är det någon här som har erfarenhet eller vet vad detta innebär?? Han trodde nämligen inte att mina knäproblem berodde på denna lilla meniskskada utan snarare på förslitningen. Han förstod samtidigt inte hur jag kunde ha sådana slitna broskdelar.

Så frågan är Vad kan göra brosk slitet??? jag har inte tränat särskilt mycket/överdrivet i livet och aldrig varit i närheten av överviktig.

Kan man ändra på nått för att för tillbaka brosk om det är slitet??

Walker67
1947 • Växjö
#2
26 maj 2018 kl 21:30
Gilla
Movi strandnypon - blir inte sämre iaf
1983 • Stockholm
#3
27 maj 2018 kl 05:15
Gilla
Längre ner finns lite om mat som ska hjälpa enligt artikeln. https://stegforhalsa.se/hur-man-motverkar-smarta-vid-slitage-av-brosk/

Jag har opererat 3 korsband och har trasiga menisker och har haft artrosliknande problem i min knän eftersom mina menisker typ är borta. Smärtan har försvunnit nu efter ca. 10 år sedan sista operationen. Men mitt stalltips är att inte utöva något som gör att knät svullnar för mycket. Då förlorar du stabilitet i knät och det kan bli ännu värre. Ge knät tid att återhämta sig.

ps. om du är smal som en pinne kanske du behöver styrketräna lite, det är viktigt när man kommer upp i åldern för att undvika skador har jag hört.
Johan
Göteborg
#4
27 maj 2018 kl 08:44
Gilla
Smal som en pinne va la lite överdrivet men har ingen gnutta fett onödan så det är ju inget viktproblem bakom mina knäproblem.

Bra artikel!
Johan
Göteborg
#5
30 maj 2018 kl 13:19
Gilla
Men hur vet man om knät blir svullet då? Första gången ja va hos Sjukgymnasten sa hon att det va lite svullet. Gången därefter att det va bättre men i mina ögon märkte jag aldrig något.

1983 • Stockholm
#6
30 maj 2018 kl 14:10 Redigerad 30 maj 2018 kl 14:12
Gilla
Bild uppladdad av Stefan Svebeck
#5 På mig känns det tydligt att det bildas vatten brevid knäskålen, jag blir mjuk där och om det är mycket svullet så känns knät ovanligt varmt. Om du inte har något fett så är det oftast enkelt att känna skillnad på ett svullet knä och ett icke-svullet, det är ju hårt och tajt om det inte är svullet. Bara senor, brosk och ben där vad jag vet.

Bilden visar vart jag brukar känna efter för vätska. Det kan variera från dag till dag och vad jag gjort för aktivitet.

Johan
Göteborg
#7
31 maj 2018 kl 11:12
Gilla
Ok kanske jag märker då, känns lite svårt att vara säker dock. Mitt råd nu är att köra på med rehab men backa om det blir inflammerat så ja måste ju kunna göra denna bedömning korrekt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.