Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 10221 visningar

Återhämtning efter stressfraktur

Tobias Schützer Jensen
1976 • Skultuna
#1
14 maj 2018 - 21:44 (Redigerad 14 maj 2018 - 21:45)
Gilla
Kort version:

Jag är nyfiken på hur återhämtnings/rehabtiden sett ut för er som haft en stressfraktur i benet. Vilken typ av träning har ni vågat er på och hur lång tid har det gått innan ni börjat trappa upp löpningen.

Längre version:

För 6 veckor sedan fick jag ganska ont i ena benet. Kom i samband med ett 12km-pass ute på gamla (men nya för säsongen) skor. Sträckan eller tiden var inte något speciellt tycker jag utan kört liknande men på löpband under vintern. När det inte gick över på ett par veckor gick jag till en sjukgymnast som konstaterade trolig stressfraktur och vila. Låt smärtan styra. Gör det ont - sluta, om inte - kör på. Det har väl blivit marginellt bättre men känner fortfarande tydligt av. Har inte vågat springa men kört spinning, styrka, simning och lite padel som gått bra. Som ovan, nyfiken på andra erfarenheter på hur lång tid det gått innan det gått över och vilken träning/rehab som gjorts under tiden.

Har planerat långlopp i höst så lite stressad över tiden. Behöver komma igång igen :-/
Tobias Schützer Jensen
1976 • Skultuna
#2
14 maj 2018 kl 21:49
Gilla
Kan komplettera med att jag inte gjort någon röntgen/ultraljud eller nåt sånt utan sjukgymnastens diagnos var efter känna/klämma/beskrivning mm.
Niklas Eriksson
1979 • Umeå
#3
15 maj 2018 kl 09:42
1 Gilla
Kan dra min historia kortfattat, fick en stressfraktur i underbenet 2015 under Lindingöloppet. Kände under loppet att det kändes värre och värre och efter 18 km kunde jag inte springa längre och gick sista 12 km i mål (kanske livets dummaste beslut).

Fick gå på kryckor första veckorna, gjorde röntgen och MR och stressfrakturen konstaterades, tiden gick och sprang inget alls första halvåret efteråt. Gjorde fler MR och de visade att det inte hade läckt ännu.
Sensomaren 2017, drygt 2 år efter skadan så fick jag klartecken av läkaren att jag får börja springa 20-30 minuter i veckan.

Hade fortfarande känningar i benet och träffade en sjukgymnast i vintras som sa att det är benhinnorna jag känner av som värker. Fick ett styrketräningsprogram av honom och skulle köra det i 2 månader, och har idag drygt 2 1/2 år efter skadan inga känningar av skadan längre.

Ville bara säga att det kan ta ruskigt lång tid för stressfrakturen att läcka, dock verkar din skada vara lindrigare då du tex. kan spela padeltennis.

Under skadeperioden körde jag mest simning.
1984 • Ljungby
#4
15 maj 2018 kl 13:20
1 Gilla
Efter att jag fått en stressfraktur (ingen röntgen, bara en idrottsläkare som konstaterade) så blev jag tillsagd att vila helt från löpning under 6 veckor. Då körde jag cykel å crosstrainer.

Sen efter 6 veckor så var jag helt smärtfri och då fick jag ett schema där jag skulle trappa upp löpningen, och då var det löpning blandat med gång första veckan. Sen la man till mer å mer löpning efterhand. Men vill minnas (är några år sen) att jag sen sprang för fullt efter 3-4 veckors upptrappning.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#5
15 maj 2018 kl 22:29
1 Gilla
Det går inte att "känna" en stessfraktur. Förutom om man har xray-vision och se genom hud och ben...

Haft riktigt ont i underbenet (tibian) och det kändes konstigt bara. Inget syntes på vanligt röntgen 3 dagar efter. Men hade ont även när jag gick. Vi (jag/naprapat/tränaren) utgick att det var kanske nån stessfraktur och jag tränade med detta i åtanke.
Min läkare sa dock när jag kom tillbaka efter 2 veckor att "det kan inte vara nån stessfraktur eftersom det syntes ingenting". Fick till slut en MR som bekräftade stessfraktur...5veckor efteråt...

Träningen från start blev "ingenting med belastning". Simning (hade dock ont vid vändning, så jag fick vända som när jag var 6 år och lärt mig att simma...), vattenlöpning (för att få upp flåset. Riktigt tråkigt tycket jag), crosstrainer/cykling (endast träningsform som kändes bra att göra). Och massor med styrkeövningar för överkroppen o armarna.
Sedan en sjukgymnast föreslog att springa i Alter-G maskinen och det var riktigt bra. Start med bara 10 minuter och ont, men ökade progressivt belastningen och tid och fart. Fick egentligen inga övningar från sjukgymnasten. Hittade massor att läsa på webben dock. Finns ju ingenting som kan sabba på läkningsprocessen. Men det går att träna annat under tiden.

Nytt besök/röntgen hos ortopeden efter 3månader (början av maj) och han sa att hålla sig borta 3 veckor till från löpning. Hade börjat spring ändå 10min varannan dag. Nu är det 20min varje dag och ökning under veckan osv.

Ortopeden sa att default-rehab är : 8 veckor utan belastning. Sedan 4 veckor med progressivt tillbaks med lite lite belastning och lite ökning. Det skall aldrig göra ont. Det kan kännas som om det kliar, vilket är tydligen läkningsprocessen.

Skall till MR igen om 2 veckor för att dubbel kolla om allt är ok. Ortopeden #2 sa att jag borde vara tillbaka till februari nivån vid mitten av juni... Väntar på att höra vad ortoped #1 säger efter MR.

"Låt smärta styra" är verkligen vad man skall göra i detta läge. Du vill inte börja springa för långt/länge och kanske få din möjlig stress fraktur tillbaks och värre...

Kämpa på!
Tobias Schützer Jensen
1976 • Skultuna
#6
16 maj 2018 kl 07:44
Gilla
Stort tack för era svar!
Kanske dags att försöka få till en MR. Antar man går till vårdcentralen och får remiss?
Karibou
1976 • Sundbyberg
#7
16 maj 2018 kl 07:55
Gilla
Japp. Beroende på var du har fått stressfrakturen, då ses den alltid (?) på MR. På vanlig röntgen ses den bara efter 3-4 veckor och då är det läkningsdelen som syns.

På min senaste vanlig röntgen (3/5) - dvs 3 månader efter - syntes absolut ingenting. Ortopeden fick kolla på anteckningarna från MR för att ”gissa” var stressfrakturen hade varit/var. Han sa att det är helt normalt att inte se nåt på vanlig röntgen. Även efteråt när det har läckts.

Gällande långlopp senare i höst... ja, du... var säker på benet är helt, frisk och stark. Progressivt tillbaks (ja... det suger att springa 10min varannan dag när man hellre vill vara ute 2 timmar... men det är för det bästa (säger alla som inte är i din plats...)).

Håll igång flåset med vattenlöpning, crosstrainer och cykel. Intervallpass. Bara så länge det inte gör ont (under och efteråt).

Lycka till med rehab!
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#8
16 maj 2018 kl 17:52
1 Gilla
2-3 månader helt utan löpning, men massor av ”power walking” för att sätta fart på blodet runt skadan.
Åsa
1983 • Fagersta
#9
17 maj 2018 kl 05:57
1 Gilla
Gå och få röntgen! Jag gick med ett ömmande skenben från mars 2012, besökte div kunniga. Ingen sa nåt om fraktur. 2013 fick jag träffa en ortoped som konstaterade att skenbenet var "av" men ändå inte...

Kika gärna in min träningsdagbok från 2013, så ser du från Januari och framåt hur fort/sakta det gick. Jag hade gipsskena för att inte belasta i onödan(funka bra). Mycket alternativ träning. Tror själv inte på vila ;-)
Tobias Schützer Jensen
1976 • Skultuna
#10
21 juli 2018 kl 16:42
1 Gilla
Tänkte återkoppla lite såhär ett par månader senare.

Vilade från löpning ytterligare veckor innan jag började med några kortare 2km-rundor och har sakta succesivt trappat upp. Nu har jag 2ggr körs 15km-spåret i Ursvik vilket har gått bra. Jag kan emellanåt känna av som lite pirr eller stickningar på samma ställe men ingen smärta.

Tänkte fortsätta med 2 pass i veckan varav ett långpass innan det är dags för långlopp 1 sept. Ingen fokus på tid, endast upplevelse.

Tack alla för era svar!
Karibou
1976 • Sundbyberg
#11
21 juli 2018 kl 17:06
1 Gilla
Att det "kliar" kan vara läkningsprocessen. Sagt av ortopeden bl.a.
Inget fel med det, sades till mig.

Hur långt är loppet i september?
Tobias Schützer Jensen
1976 • Skultuna
#12
23 juli 2018 kl 15:23
Gilla
Höga kusten trail (4.3mil). Siktar mer på upplevelse än tid så tar jag mig bara i mål är jag toppennöjd.
Tobias Schützer Jensen
1976 • Skultuna
#13
2 september 2018 kl 20:23
3 Gilla
Avslutar tråden med att jag igår sprang Höga Kusten trail helt utan (skade)känningar. Magisk känsla, magiskt lopp. 1811 höjdmeter känns i benen idag kan jag lova.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.