Löpning Träning 7 inlägg 3672 visningar

Uppladdning mot Bydalen 50k

1982 • Göteborg
#1
6 maj 2018 - 11:35
Gilla
Bild uppladdad av Oskar Englund
Efterlyser åsikter om mitt preliminära träningsprogram för Bydalen 50k i augusti. Alla tankar och funderingar är välkomna!

För de som inte vet är Bydalen 50k ett bergslopp på 2900 hm. Jag har sprungit en del bergslopp tidigare men bara upp till maratondistans.

Anledningen till de slöa första veckorna är att jag försöker få bukt med en krånglande höft som har hämmat mig hela våren. Hade tänkt köra långpass på 15-20 km varje helg under våren för att sedan kunna jobba upp distanserna i lugn och ro, men det sket sig pga höften... Har bara kunnat köra 10-17 km som långpass och den senaste månaden har jag nog inte sprungit mer än 5 km per pass. Alltså måste jag börja på en ganska låg nivå för att inte riskera skador.

Centralt i programmet är självklart långpasset på lördag och ett distanspass på söndagen med trötta ben.

Tisdag tänkte jag köra backpass. Har en bra brant backe på 70 hm och 300 m som kan matas upp och ned några varv. Tänkte få till några längre backpass när jag är i Bydalen en sväng i juni.

Onsdag blir det ett lugnt kortare distanspass och torsdag ett kort lugnt pass.

Alla pass går i lågpuls och i princip bara på skogsstig i kuperad terräng.

Har inga elitambitioner utan vill ha en trevlig dag på fjället och ta mig runt på en respektabel tid. Fartpass är alltså inte nödvändigt.

Ser fram emot kommentarer och förslag!
1966 • Bräcke
#2
7 maj 2018 kl 17:06
Gilla
Några träningstips inför loppet kan jag inte ge, men en fin dag på fjället kommer du att få. Jag sprang loppet förra året och skall även springa detta år. Om du ska till Bydalen i juni kan du provspringa banan på två dagar, då man passerar byn efter ca 22 km, samt att start och målgång ligger nära. Trevligt lopp är det i alla fall.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#3
7 maj 2018 kl 17:24
Gilla
Ser bra ut tycker jag,eftersom du sprungit bergslopp tidigare så har du nog koll på vad du "behöver" träna på och vad som passar dig & din kropp bäst.
Som #2 skriver så kan du ju dela upp banan på två träningsdagar,de två olika loparna skiljer sig lite i karaktär och kan vara kul att testat innan.
Hur som helst så är det ett väldigt trevligt lopp,det händer mycket i naturen under banan och att det blir jobbigare och jobbigare gillar jag ;) !
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#4
8 maj 2018 kl 10:54
1 Gilla
Försök köra ett av distanspassen väldigt kuperat om du har möjlighet (utöver backpasset). Sen kan cykling vara ett bra komplement för att få lite extra styrka i benen. Ett annat tips är att öva på att gå uppför då du kommer gå i dom flesta uppförsbackar i Bydalen
1982 • Göteborg
#5
10 maj 2018 kl 12:13
Gilla
Tackar tackar! Ser verkligen fram emot loppet.

#4:
• De flesta passen blir ganska kuperade. En normal 5k-runda brukar landa på omkring 150 hm.
• Cykling måste i så fall ersätta ett löppass eftersom jag redan ligger på (eller strax över...) gränsen för hur mycket träning som familjelivet tillåter.
• Bra poäng. Tidigare så har jag inte tränat på att gå i uppförsbackar eftersom jag sällan gör det på tävling. Det här loppet är dock såpass hårt att det lär vara både nödvändigt och tidseffektivt att gå i backarna, så nu har jag tänkt växla mellan att löpa och gå uppför under backpassen.

Fler funderingar? Har inte provat back-to-back innan, så jag har ingen aning om hur kroppen kommer svara på det. Men det sägs ju vara ett bra sätt att vänja kroppen vid att jobba när benen är trötta. Någon som har erfarenhet av sådan träning som vill dela med sig? Bäst att köra långpasset dag 1 eller 2? Kanske köra two-a-day's istället, med ett kort kvällspass samma dag som långpasset?
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#6
10 maj 2018 kl 17:38
Gilla
Träna på utförslöpning. Mitt största problem vid de fåtaliga bergslopp jag sprungit är att den excentriska belastningen vid utförslöpning mosat mina lår totalt. https://www.irunfar.com/2015/08/controlled-chaos-learn-to-be-an-elite-hill-runner.html
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#7
11 maj 2018 kl 09:00
Gilla
B2b har jag kört med 2 långpass och men även ett kvalitetspass dagen innan långpasset. Tycker det är bättre att köra 2 långpass, ett rejält kuperat på ca 3h och sen ett lite flackare snabbare dagen efter på ca 2h
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.