Löpning Träning 6 inlägg 5435 visningar

Snitttid per km

2006 • Alingsås
#1
2 maj 2018 - 23:30
Gilla
Hej! :)

Har håller på med löpning ett tag nu men undrar egentligen hur bra min prestation är jämfört med ”medel”. Jag är 25 år och när jag springer har jag en snittid på 5,14 min/km. Mina löprundor brukar vara mellan 7-11 km totalt. Är detta ett bra resultat?

Rundan jag brukar springa innehåller diverse upp o nedförsbackar samt plan landsväg.

Som jag känner nu tycker jag det funkar perfekt och känns skönt efter varje löppass utan att jag får ont i benen eller övriga kroppen efteråt! :)

Tack på förhand!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
3 maj 2018 kl 06:01
Gilla
Det är en ganska ”normal” tid. Det är svårt att uttala sig mer än så utan mer data. Har du inga större tävlingsambitioner så kan du fortsätta så. Har du resultatmål finns det säkerligen en bra möjlighet till utveckling med mer varierad träning.
1983 • Stockholm
#3
3 maj 2018 kl 07:48 Redigerad 3 maj 2018 kl 07:48
Gilla
Jämfört med övriga befolkningen är det säkerligen bättre än medel. Nästan alla jag känner som inte löper på sin fritid ligger mellan 6.00 - 7.30 min/km.
1982 • Sävedalen
#4
3 maj 2018 kl 08:02
1 Gilla
Varför kör du inte bara på pulsen? Försök få koll på dina pulszoner och optimera träningen efter dessa. Då kommer du utvecklas betydligt mer än att bara stirra dig blind på kilometertider, då jag hoppas att du blir bättre och bättre allt eftersom?
1983 • Stockholm
#5
3 maj 2018 kl 09:00 Redigerad 3 maj 2018 kl 09:02
Gilla
Re 4. Håller med om man inte borde stirra sig blind på kilometertider men jag vet inte om jag skulle rekommendera pulsmätare heller. Jag tycker det är ett helt annat förhållningssätt till träning om man börjar mäta puls, tider, höjdmeter och kadens, etc. Det kan vara ett bra hjälpmedel om man har svårt att känna gränsen för sin kropp eller om man vill ha stenkoll på sina resultat.

Leo: Om du känner att det inte gör ont i benen (träningsvärk) så springer du troligen inom ett intervall där du kan vila aktivt och bygga uthållighet. Dvs du springer troligen i ditt favorittempo. Om du drar upp tempot något så kommer du troligen börja känna mer, speciellt i backarna. Och ifall du ökar ännu mer så kommer du till slut nå gränsen för din maximala syreupptagningsförmåga och få mjölksyra. Med pulsklocka kan man ha stenkoll på detta så att man inte går över tröskeln för mjölksyra, men jag rekommenderar att köra på känsla :D Gradvis kommer du förbättra ditt favorittempo.
1971 • Nykvarn
#6
3 maj 2018 kl 09:48
2 Gilla
"Hur långt är ett snöre?" :)

Vad som är ett bra resultat är ju högst subjektivt. Jag gissar att många, men kanske inte en majoritet av 25-åringarna klarar att springa 7 km. Däremot gissar jag att en klart mindre andel klarar att springa 11 km varför prestationen då blir över medel.

Det är ju toppen att det känns bra när du springer dina rundor. Ha inte för bråttom, sikta på att springa regelbundet, tre gånger i veckan är ett riktigt bra riktmärke. Det finns ingen anledning att stirra dig blind på kilometertider som sagt men inte heller på pulsen eftersom pulsträning kräver kännedom om din maxpuls som dessutom är grenspecifik. Spring på ansträngning och låt det kännas lätt på två av tre rundor, efterhand som du blir lite mer van kan du höja tempot en gång i veckan och kanske springa lite kortare och fortare eller leka lite med att höja farten på vissa partier på dina vanliga rundor, varför inte i uppförsbackarna just, det ger bra styrka, löpteknik och extra belastning för hjärta och lungor.

Skynda långsamt och var långsiktig är alltid ett bra råd vid löpträning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.