Ledbandsskada knä - vad har ni för erfarenheter? - Löpning
Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 2443 visningar

Ledbandsskada knä - vad har ni för erfarenheter?

MP
Borlänge
#1
2 april 2018 - 15:26
Gilla 
Jag trampade lite fel i skogen i november och kända smärta direkt. Klev ner med rakt ben i någon hålighet och knät trycktes bakåt/fel hål. Fick direkt ont i knä och knäveck.
Vilade i 2 månader tills jag till slut gick till sjukgymnast. Under den här perioden så provade jag ut och springa 3-4 gånger, men smärta efter ca 1 km. Dock fortsatte jag springa någon kilometer till dum som man är.
Nu har jag rehabat i ca 2 månader och är mycket bättre. Fick inte en helt klar diagnos, men troligt att ledband har fått sig en snyting. Sjukgymnast tycker att det ser bra ut, men fortfarande lite instabil. Tycker dock att jag ska ut och springa lite.
Känner fortfarande att allt inte är "rätt" och kan känna lätt obehag (det gör inte ont) när jag är ute och springer. Just nu så går jag kombinerat med att jogga lätt ca 5-7 km. Där ungefär hälften är lätt jogging. Allt ifrån gå och jogga mellan lyktstolpar till att jogga lätt en lite längre period.

Min fråga är egentligen, hur har ni tagit er tillbaka från ledbandsskada? Hur stor mängd löpning och när? Även fast det känns helt okej (men inte 100), så vågar jag inte heller pusha det för mycket. Är rädd att det ska bli nå bakslag. Är nere på gymmet och rehabar 2-5 ggr i veckan beroende på hur livet i övrigt ser ut.

Förstår att det kan göra lite ont och att det är okej, det sa min sjukgymnast i alla fall. Men det ska inte vara riktigt smärta som jag har haft tidigare. Förstår också att det är individuellt och att vi funkar olika, men dela gärna med er av era erfarenheter kring det.

JAG VILL BARA UT I SKOGEN OCH SPRINGA! :)
1977 • Ängelholm
#2
2 april 2018 - 19:01
Gilla 
I början vila men gå ordentligt och till sjukgymnast. Jag fick en yttre kollateral ledbandsskada och blev bra efter ett halvår men slog upp den när jag spelade innebandy, sen bra efter ett halvår och slog upp det igen när jag spelade fotboll. För mig är löpning bra och hjälper stärka upp muskulaturen runt omkring. Det är nog 3 år sedan jag skadade mig första gången och då kunde jag inte gå, men nu känns det bra. Träna i lagom dos och undvik helt stillasittande. Undvik innebandy,fotboll mm som lätt rör på knäet vid start stopp mm. Än idag kan det ibland vissa rörelser kännas stelt om man varit stillasittande men genom att röra på sig hjälper det. Det tar tid tyvärr.
MP
Borlänge
#3
2 april 2018 - 19:44
Gilla 
Tack för svar.

Nej innebandy och fotboll är inget jag kommer våga ge mig på. Känner precis som du stelhet när man suttit ner för länge t.ex. Jag är bara osäker på hur mycket löpning man vågar. Även fast det känts rätt bra när jag varit ute så har jag lagt band på mig själv och slutat eller börjat gå. Får experimentera mig fram.
Zara
1989 • Uppsala
#4
2 april 2018 - 21:25
Gilla 
Har du bara varit hos en sjukgymnast eller en ortoped också? Tänker att det kan vara bra att få en diagnos + kolla skelettskador m.m.

Jag har gjort illa mitt knä för ett par veckor sedan då jag åkte skidor, kan inte springa än och det gör fortfarande ont att cykla också. Inväntar en kallelse till en ortoped nu då de misstänker främre korsband. Generellt är det ju bra att träna då det stärker knät. Om jag var du skulle jag öka stegvis och köra på, om det inte gör ont är det ju inga problem men att du är vaksam om knät svullnar upp. Sen kanske du inte ska skutta runt i terräng till att börja med för att inte riskera att det dras upp på nytt.
MP
Borlänge
#5
2 april 2018 - 22:22
Gilla 
Har bara varit till sjukgymnast. Eftersom det går framåt så tolkar jag ändå som rätt diagnos, även om sjukgymnasten inte kunde bekräfta till hundra. Blir ju stegvis ökande av löpningen, styrkan på gymmet går framåt och bra. Antar att jag är mest rädd för att åka på bakslag. Svårt att veta exakt hur mycket löpning som är bra. Jag är i alla fall glad att det bara är (troligtvis) ledband och inte korsbandet. Det är inte kul.
1977 • Ängelholm
#6
3 april 2018 - 10:19 Redigerad 3 april 2018 - 10:19
Gilla 
Rent principiellt gäller att om knäet inte svullnar upp trots smärta ju bättre är det. Om knäet svullnar upp kan de också vara korsband, menisk. Om knäet svullnar upp räcker det man går till vårdcentralen och tömmer vätskan. Där kan man då analysera vätskan om det är mer omfattande skada eller ej, alltså avgöra om röntgen mm behövs. Man ska gå ordentligt trots smärta (kanske inte första initiala tiden dock), risken är annars att man belastar knäet felaktigt, men håll det under kontroll så knäet inte svullnar. Svullnar inte knäet kan du köra på som vanligt.
MP
Borlänge
#7
3 april 2018 - 21:50
Gilla 
Har inte upplevt någon svullnad förutom lite (främst knävecket) i början. Jag får ju liksom för mig att minsta lilla ont gör att det blir värre, även fast jag vet att så inte riktigt är fallet. Gäller att våga, kanske är lite mesig haha. Tack för nyttig info!
 annons
 
MP
Borlänge
#8
16 april 2018 - 16:55
Gilla 
Öka distans från 4-6 km till längre men behålla samma långsamma tempo på 6-7 min/km eller ligga kvar på samma distans men försöka höja farten istället? Eller ligga kvar på samma distans och fart ett tag framöver?

Jag rehabar såklart också. Gym och övningar hemma. Vad tror ni är smartast? Hur hade ni tänkt?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
 annons