Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 6915 visningar

Ta bort hälkappa på Icebug

1971 • Lillehammer
#1
15 februari 2018 - 13:39
Gilla
Hej

Har fått konstaterat haglunds häl, o tål dåligt skor med hård hälkappa. Tänkte ta bort hälkappan på mina Icebug Spwider, men är lite osäker på hur detta kan göras utan att hela skon blir förstörd. Nån som gjort det på dessa, eller andra Icebug skor som har samma typ "helgjutna" hälparti? Tacksam för tips!
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#2
15 februari 2018 kl 13:56
1 Gilla
Jag kan inte svara för just Icebug men jag måste själv plocka bort en del av hälkappan i alla mina löparskor av samma anledning som du. Mestadels Saucony Kinvara men proceduren nedan har fungerat på alla skor.

Jag skär upp en fyrkant från insidan. Uppifrån och ner samt horisontellt så långt ner som möjligt men låter ovansidan vara. Då kan man vika bort tyg och skumgummi och kan se den hårda hälkappan. Därefter skär jag bort hälkappan inifrån. Jag tar inte bort hela utan bara den delen där det trycker på hälen. Ibland är skumgummit limmat i hälkappan och då får man försiktigt försöka lossa det.
Ibland blir det för lite och då får man ta en bit till.
Jag bryr mig inte om att göra det snyggt eller sy ihop det igen, man får bara se till att "flärpen" är nervikt när man drar på sig skorna och att inga vassa kanter är kvar och skaver.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
15 februari 2018 kl 14:30 Redigerad 15 februari 2018 kl 14:31
1 Gilla
Jag har en Haglunds häl och var bokad på en 4:e häloperation, lyckades dock få inflammationen att läka ut genom att endast löpa i Skechers som i de flesta modeller saknar hård hälkappa. Körde också ett litet kadensprojekt och har därmed ökat min stegfrekvens med 8-10 steg/min.
Om du kapar hälkappan på dina Icebug kan du kanske behöva lägga i en vridstyv sula i stället för den vanliga iläggssulan.
Jag använder själv Icebug Anima 2 som är så pass rymlig att den inte trycker på hälen.
1971 • Lillehammer
#4
18 februari 2018 kl 20:20 Redigerad 18 februari 2018 kl 20:28
Gilla
Tack för tips!
@Martin: tror det du beskriver funkar - då kan jag bara klippa av plasten bakom hälen. Borde funka med silvertejp om det blir lite löst.
@Lars: kom du tillbaka ok efter operation? Har hört om risk för ärrvävnad på achilles. Har själv problem å få ned inflammationen helt - så länge 3-4 löpturer /v inte alltför långt över en timme håller det sig i status quo men blir inte direkt bättre. Det jag sista tiden funnit mildrar symptomen, är lugn skating med fokus å stå länge på varje skida. Tycks bli en kombination av avlastning o rörelse/blodgenomströmning som får det å kännas bättre.
Det med kadensen har jag också märkt hjälper - tror det är det som för mig är orsaken till problemen. Högre kadens + blicken rakt fram + höga höfter -> minst irritation i hälen. Har nog trott att jag löper bättre än jag faktiskt gör...
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#5
18 februari 2018 kl 21:42
1 Gilla
#4 En gång använde jag en helt ny skalpell och lyckades skära igenom hela skon så att den bara var hel i 2-3 millimeter i ovankanten. Tejpade den med Gorillatejp (http://se.gorillaglue.com/swe/tapes/) på utsidan. De skorna klarade sig i 1150 km ändå :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
19 februari 2018 kl 08:17
1 Gilla
@Mats

Jag har opererat mina hälar 1991, 1997 och 2013 och har aldrig haft några problem efter operationerna. Lyckades dessbättre läka ut den senaste inflammationen utan op. efter att ha haft besvär i två år, trots ortopedens uppfattning att ett rejält ingrepp var den enda möjligheten att bli besvärsfri. Jag var så svullen att det blev en "bulle" ovanför hälkappan på vänster fot när jag använde skor.
1971 • Lillehammer
#7
20 februari 2018 kl 10:02
Gilla
@Lars. Bra, låter hoppfullt. Har ingen större mjuk svullnad själv, bara en tydlig, hård förstorning bak på vänster häl. Satsar på ta bort alla hårda hälkappor och slipa bort kalsifiseringarna genom löpning :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.