Fundering ang lågintensiv träning - Löpning
Löpning Träning 33 inlägg 4805 visningar

Fundering ang lågintensiv träning

JJogg
1986 • Örebro
#1
13 januari 2018 - 14:57
Gilla 
Kom över denna artikeln av Lofsan http://www.lofsan.se/skillnaden-mellan-att-loptrana-och-att-springa-for-att-ga-ner-i-vikt/

"Konditionsträning under för lång tid på medelintensiv nivå (typ jogging) stressar kroppen hormonellt och minskar kroppens förmåga att på ett smart sätt förbränna fett. Skaderisken ökar tex"

Jag har alltid trott att långsam löpning både är väldigt skonsamt och är utmärkt för att använda fett som bränsle. Eller hur ligger det till?
< < < 1 2 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
13 januari 2018 - 17:41
Gilla 
Långsam löpning bränner relativt sett mer fett än snabbare löpning. Springer man för att gå ner i vikt är det viktigt att träna styrka för att höja sin grundförbränning. Att träna varierat är alltid det bästa för att hålla sig frisk och skadefri, vad man stoppar i sig är minst lika viktigt.
1969 • Bara
#3
13 januari 2018 - 18:04
Gilla 
Långsam löpning är skonsamt så länge man delar upp passen på tre åtminstone och har en vilodag mellan varje. Blygsam veckomängd i början. Det längsta passet bör inte vara mer än högst 30% av den totala mängden. En löpare som springer 30 km i veckan är tvungen att promenera om han vill få till ett långpass och hålla nere skaderisken. Men det är absolut inget fel i det. Tiden man tillbringar ute är viktigare än tempot när man försöker gå ner i vikt. Så det är sant som hon säger men beror helt och hållet på ens nivå. Nybörjare ska antagligen inte jogga 20 km eller mer. Promenera klarar de flesta.
JJogg
1986 • Örebro
#4
13 januari 2018 - 19:26
Gilla 
3# Jag förstår inte riktigt hur du menar. Behöver man längre vila för att man springe långsammare? Man borde väl kunna springa oftare om man springer långsammare? Borde väl vara extra bra för nybörjare att springa långsamt och ofta för att få en bra teknik och löpvana. 30km i veckan är ju inte så otroligt mycket. Vad menar du med att man ska promenera? Jag kanske missuppfattade det du skrev men jag vill gärna få det förklarat.

Jag har inget behov av att gå ner i vikt. Jag bara reagerade i artikeln på att långsam löpning skulle slita mer än intensivare löpning. Men kroppen blir väl bättre på att använda fett som bränsle om man springer lång och långsamt?
1969 • Bara
#5
13 januari 2018 - 20:09
1 Gilla 
"Behöver man längre vila för att man springe långsammare?"

Inte för att man springer långsammare men för att man springer långt. Ofta det som är poängen med att sänka tempot. Man vill orka hålla på längre. Fettförbränning börjar inte på allvar förrän man varit ute runt en timme. Då börjar glykogenförrådet minska och kroppen använder mer av sitt fettförråd.

Det är bra att springa långsamt om man är nybörjare men även långa distanser sliter. Därför tror jag i likhet med artikeln att det är bättre att promenera i rask takt om det är viktnedgång man siktar på. En nybörjare kan gå 20 km medan att jogga den distansen ger obehagliga krämpor. Däremot tror jag inte att intensiv löpning är så bra. Ut och promenera. Jogga på slutet om du har orken kvar. Då blir du skadefri och går ner i vikt.
1972 • Skellefteå
#6
13 januari 2018 - 20:29
1 Gilla 
Långsam löpning är skonsam och ger bra fettförbränning. Hon kan ju med medelintensiv mena området mellan lågintensiv och högintensiv, vilket det kanske finns stöd för. Eller så kan hon ha missförstått något.

Om man bara har tre pass i veckan är det för övrigt omöjligt att inte ha ett pass som är mer än 30% av totala mängden.
1973 • Åkersberga
#7
13 januari 2018 - 22:36
Gilla 
#1, det beror på vad hon exakt menar men självklart är all form av monotont aktivitet under för lång tid, som hon beskrivit det, onyttigt eftersom det bryter ner kroppen på ett sätt som försvårar återhämtning.
JJogg
1986 • Örebro
#8
14 januari 2018 - 03:10
Gilla 
7# I förhållande till sin egen kapacitet så tror jag att man kan springa många mil utan att det skulle vara nedbrytande. Det visar ju ultralöpare. Eller menade du för nybörjare?

Jag reagerade att hon menade att det var skonsammare att köra korta intensiva pass istället för längre och långsammare. Har för mig att hon nämnt det i nyhetsmorgon tidigare.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
14 januari 2018 - 08:19
2 Gilla 
Jag vet inte om alla dessa PT är några experter på allt om löpning egentligen. Det finns många faktorer som spelar in, underlag, löpstil, träningsbakgrund m.m. Generellt sliter långsam löpning mindre än snabbare är min uppfattning.
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#10
14 januari 2018 - 08:54
1 Gilla 
Vad som är effektivast för att gå ner i vikt är väldigt individuellt. Själv minskar jag mer i vikt om jag kör lite mängd och mer intervaller och styrketräning än om jag kör väldigt mycket lågintensiv träning.

När jag tränade för 1500 meter kunde jag i princip äta vad som helst utan att gå upp i vikt, men när jag tränade för marathon fick jag vara betydligt mer noggrann med kosten.

1973 • Åkersberga
#11
14 januari 2018 - 11:13
1 Gilla 
#8, Eftersom det inte anges några siffror är det omöjligt att jämföra och det blir lite gissning.
Men jag röstar på att lugn löpning är skonsammare :-), man hinner få fler varningssignaler, om man inte överdriver distanserna.
Det är lättare att överbelasta och skada sig vid intensiv träning.
Viktnedgång får man styra med bra mat i rätt mängd och ett villkor är att man har något att ta av. Kroppen gör nämligen allt för att förhindra en viktnedgång mot en vikt som den tycker är lågt.
1982 • Kalmar
#12
14 januari 2018 - 11:40
1 Gilla 
Som andra redan varit inne på känns det väldigt individuellt och vikten till stor del beroende av kost. För mig är längre distanser det bästa för viktnedgång då jag behöver skärpa till kosten i samband med längre totaldistans för att kroppen ska orka.

35 kilo för mycket har blivit till 15 kilo för mycket helt tack vare löpning som grund för ett mer hälsosamt liv totalt. Kanske annan träning varit mer effektiv för mig men jag hade troligen inte hållit i och därmed hade det inte haft samma verkningsgrad.

Tror på devisen att hitta det som du själv mår bra av.

Rasmus Wadsten
1985 • Malmö
#13
14 januari 2018 - 14:42 Redigerad 14 januari 2018 - 14:42
2 Gilla 
Jag är snarare inne på att gå mer och mer på Rune Larssons modell i boken Löparglädje. Han framhåller lugna pass med fokus på att må bra och att springa så man längtar till nästa pass. Vill en mellanmjölksmotionär bli snabbare så är det första att tänka på att springa fler lugna kilometer snarare än att braka på med intervaller och styrkeövningar, enligt honom.
Visst, nu vill jag ha fartleksinslag och styrkeövningar i min träning också, men just den mellanmjölksträning som Loffsan avråder från i just den punkten (det är ju egentligen bara en mening i ett ganska långt och vettigt inlägg) är just vad jag vill se som huvudbeståndsdelen i min träning. Men allt beror ju på bakgrund, målsättning och syfte.
Tvååker
#14
14 januari 2018 - 16:06
1 Gilla 
Tränar du högintensivt så tar kroppen först och främst från glykogendepåerna, efter ett högintensivt pass kommer kroppen kompensera för detta och tar då från fettdepåerna under resterande tid av dygnet.

Tränar du lågintensivt tar kroppen från fettdepåerna, och efter ett lågintensivt pass så kommer kroppen även att kompensera detta och ta från glykogendepåerna.
Lågintensiv träning är även mer skonsammare för kroppen.

Ju mer muskler du har desto högre fettförbränning har du under vila.

Kort och gott: Träna varierat, träna det som är kul , tänk på maten, måste du träna för att hålla vikten äter du troligtvis mindre hälsosamt. Och som nämndes i artikeln undvik stress och fuska inte med sömnen.
JJogg
1986 • Örebro
#15
14 januari 2018 - 16:21
2 Gilla 
#13 Jag är också helt inne på Runes linje. Tycker det är mycket roligare att jogga i behagligt tempo fast lite längre sträckor istället för att gnissla tänder och få ont i kroppen efter intervaller ;)
Walker67
1947 • Växjö
#16
14 januari 2018 - 18:42
Gilla 
En poäng med att lägga in gåpass är att man inte blir lika hungrig som ett löppass i medel eller hög nivå.

Annars håller jag med #5 Hall att det är längden på passet som avgör hur mycket vila som behövs för att reparera musklerna.
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#17
14 januari 2018 - 19:13
Gilla 
#13: Nu pratade vi ju om att gå ned i vikt, inte vilken metod som förbättrar din löpkapacitet mest.

Själv hatar jag att springa långsamt. Snabbdistans och intervall är mycket roligare än lugn löpning.

Själv blir jag betydligt hungrigare efter ett långpass än efter ett hårt intervallpass. Har man kört 10x400 i 1500-fart är det svårt att äta resten av den dagen.
1977 • Eskilstuna
#18
15 januari 2018 - 10:13
1 Gilla 
Vad är frågan egentligen? Eller snarare vilken är referenspunkten till frågan?

Det som är långt och lugnt för en löpare kan vara snabbare än tävlingsfart för en annan. Vem springer mest skonsamt?

Sen är det också vanskligt att börja prata om vad som bränner mest fe utan referenspunkt.
Högre intensitet under samma tid bränner alltid mer fett i absoluta tal.
När man säger att lugnt och länge bränner mer fett pratar man relativt mot hög intensitet under kortare tid.

Vill man gå ner i vikt så är det (skit)maten man ska fokusera på i första hand. Iaf om man inte vill göra det mer komplicerat än det behöver vara.
1988 • Stenungsund
#19
15 januari 2018 - 12:43
Gilla 
Henrik stämmer verkligen det du skriver om fett?
Lekte lite snabbt i prestera mera kalkylatorn och den håller inte alls med nämligen: https://umarasports.com/energikalkylator/
Tog mina stats på 10km i 5min/km, 170 i puls mot 130 (4g vs 34g fett, maxpuls 194).

Eller blir kompensationen såpass stor efter den intensiva löpningen?
1977 • Eskilstuna
#20
15 januari 2018 - 13:49
Gilla 
Jag ska inte slå för mycket knut på mig själv utan att ha all fakta i huvudet eller ens lättillgängligt för att länka, men...

Du gör en konstig jämförelse eftersom du jämför att springa samma sträcka på samma tid med två helt olika ansträngningsnivåer.
Det är ju två helt olika personer du jämför.

Men högre ansträngning gör av med mer energi än lägre intensitet under samma tid. Däremot är det klart att man inte bränner fett vid anaerob träning i någon större utsträckning, men gör man av med kollisarna under träning så måste ju kroppen ta av fettet resten av tiden.

För att iaf slänga in någon länk: https://traningslara.se/viktnedgang-del-ii-branna-kalorier/
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.