Löpning Skador & Rehab 34 inlägg 39110 visningar

Höft/Rumpa

Johan Hedberg
1983 • Täby
#1
27 december 2017 - 14:18
Gilla
Bild uppladdad av Johan Hedberg
Hejsan,

Tänkte kolla med den samlade erfarenheten som finns här om någon kan ha en aning om vad för "problem" jag kan ha och eventuellt vad som går att prova.

Vill även nämna att jag går regelbundet hos en sjukgymnast och har på något sätt "fastnat" i processen då vi har provat följande åtgärder:
- Benlängd
- Låsningar i höft
- Låsningar i bröstrygg
- Låsningar i axlar

Mina problem har jag haft i över ett år och vid längre perioder av vila (över 3v löpfritt) så försvinner inte problemet.

Vad är problemet?
På högra rumpa/höft (bifogar en bild med grön markering) har jag en punktsmärta, den känns när jag sitter ner. När jag springer så känns det distikt när det är en uppförsbacke.



Vad har jag själv märkt?
Mobilitet - När jag kör Asklings "The Extender" (se https://www.youtube.com/watch?v=ONCSNxmQTzE) så kan jag inte sträcka ut benet som jag kan med mitt vänstra ben.
Har kört denna övning i 2 år då jag drog av vänster baksida lår.

På hyffsat platta underlag så funkar det bra att springa dock med mindre känning. Det stramar liksom till vid uppförsbackar.

Under hösten/vintern har jag även börjat köra styrketräning som jag hoppades skulle "ordna" upp detta men jag fattar fasen inte hur jag kan gå vidare med detta.

Min sjukkgymnast är också förbryllad, jag har liksom den rörlighet som förväntas i höft osv (efter han har låst upp om jag har någon låsning).

Är det någon som har en idé eller något?

Jag kör liksom på i vanlig ordning nu igen eftersom det verkar vara "normalläge" men det vore ju kul att känna att man kan ta ut steget i uppförsbackar och älska den ansträngande smärtan.
< < < 1 2 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
27 december 2017 kl 23:39
Gilla
Tycker ju att du borde prova en annan sjukgymnast eller naprapat, de är olika bra på olika skador (och olika personer). Som fullständig amatör tycker jag det låter som om du är för stram i någon muskel medan den punktformiga smärtan tyder på antingen en muskelbristning (som borde ha läkt för länge sen) eller ett senfäste, sådana kan ta lång tid att åtgärda (har själv haft problem med hälsenefästet).
Synd att du gått så länge med det, du behöver ju fixa rörligheten, tror inte "vanlig" styrketräning hjälper här. Så iväg till någon annan sjukgymnast för att få friska ögon att titta på det, kanske en idrottsläkare behöver remittera dig till MR men det kan du spara tills någon annan fått titta och känna på det. Det brukar gå att få tid ganska snabbt på Idrottskliniken i Solna, till landstingstariff.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
28 december 2017 kl 07:04
1 Gilla
Jag har en bekant som hade smärta på samma punkt, visade sig efter magnetröntgen vara orsakat av ärrvävnad som fick avlägsnas med kirurgi. Om det är så i ditt fall så kommer inte behandling hos fysioterapeut att hjälpa dig.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#4
28 december 2017 kl 23:17
1 Gilla
Instämmer med Oldboy.

Hade en slemsäcksinflammation som botades med akupunktur och stretch. Springer med lite ont i skinkan och framsida lår själv för tillfället. Precis på samma punkt. Kör en del stretch av sätet vilket hjälper.
1963 • hunnebostrand
#5
29 december 2017 kl 15:51
Gilla
Spånar fritt , falsk ishias kanhända
Johan Hedberg
1983 • Täby
#6
29 december 2017 kl 18:01
Gilla
Jag ska träffa min sjukgymnast imorgon, ska lyfta några av tankarna som ni har fört fram för honom att begrunda. Finns en del som vi inte berört och det kan ju förnya perspektivet. Tack för er input :)

Om det behövs så hänvisar han mig vidare till andra specialister, han är min kusin och har en lång historik av mig så jag behåller honom som första instans ;)

Smärta är sällan ett problem, men rörelsofrihet (stramhet) är jobbigare... hoppas få lite koll på detta men satsningen till Stockholm Marathon 2018 går vidare sålänge inte sjukgymnaster blir galen på min träning.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#7
29 december 2017 kl 19:10
Gilla
Jag hade en seghamstringsskada ca 1998-2005 och det var forskaren m m Carl Askling, som den länkade videon med övningen "Extender" refererade till, som diagnostiserade ett mycket ovanligt slitage högt upp på baksidan låret i semimembranosus och semitendinosus som verkade av enligt MR men dock "bara" var nötta. Han gav då rekommendationen genomblödningsövningar med exentrisk rörelser och excentrisk töjning.

Problemen minskade och ökade om vartannat och i långa perioder kändes det i muskelfästet i sittbenet och gjorde ont speciellt sittande i mjuka stolar. Det kändes även i troligen ischias-nerven om jag snubblade med skadebenet.

Min skada uppkom efter spänningar på lårets baksida och trots det nära normal mycket hög träningsmängd + lite tävlingar.

Så har din skada föregåtts av symtom, spänning, stelhet och eller ren skada baksida lår verkar följande problem vid muskelfästet vid sitt-benet som en rätt trolig förklaring som det var för mig.

Falsk ischias från kort piriformis är en möjlig annan orsak(skomponent).

Jag blev plötsligt överraskande snabbt bättre en skadeomgång när jag började med "dörrkarms-stretchen" av baksida lår dvs med ena benet i nära 90 graders vinkel lodrätt längs dörrkarmen. Men jag behövde senare efter skadeåterfall även excentrisk styrketräning för baksida lår och ländkontrollövningar för bålen.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#8
29 december 2017 kl 22:24 Redigerad 29 december 2017 kl 22:24
Gilla
Låter som en skada i hamstringsenan i fästet mot bäckenet. En vanlig löparåkomma, som du kan googla efter. Även kallad långlöparrumpa. Just att du har ont när du sitter och tar i i uppförsbackar talar för det.

Rehab allt mellan 3 månader och 2 år.

Litet info:
https://www.sports-health.com/sports-injuries/leg-injuries/chronic-high-proximal-hamstring-tendinopathy

samt
https://erikborjesson.wordpress.com/2011/04/03/vanliga-larskador-kan-undvikas-med-bra-prehabrehab/
1952 • Varberg
#9
31 december 2017 kl 11:42
Gilla
Kan vara proximal hamstringstendinopati, men att det är punktformigt och tydliggörs när du sitter tycker jag talar för ischial bursit. Piriformissyndrom brukar ge utstrålning längs lårets baksida och om det skulle vara en massa ärrvävnad borde du haft en bristning där tidigare. Excentrisk träning och stretch är ju nästan alltid bra, men det kan behövas lite mer specifik träning/behandling också.

1980 • Karlstad
#10
2 januari 2018 kl 16:38
Gilla
Cam/FAI kan också ge liknande problem.
Ofta med stela höftböjare också.. .

Borde dock påverka rörligheten i utåtrotationen i höften...
1987 • Halmstad
#11
2 januari 2018 kl 17:20
Gilla
Jag hade samma symptom på samma ställe som du, Johan. MR visade partiell avulsion av hamstring från sittebensknölen. Försök få en röntgen?
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#12
8 januari 2018 kl 20:28
Gilla
Har haft problem med höft/ säte ett tsg nu men kunnst löpträna. Igår efter mitt långpass blev jsg väldugt öm i muskulaturen i ländryggen. Inte inte ont förutom vid tryck och inte när jag springer. Falsk ischias kanske?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#13
8 januari 2018 kl 22:19
Gilla
Har åxå haft liknade problem ett tag nu.
Kört såna här övningar ett par dagar nu och det är himla mycket bättre redan. https://yogainternational.com/article/view/how-to-stretch-and-strengthen-the-psoas
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#14
8 januari 2018 kl 23:17
Gilla
Har du kört alls övningar Roland?
Tack för tips
Roland Söderström
1962 • Onsala
#15
9 januari 2018 kl 00:04
1 Gilla
#14 jag kör dom flesta av dessa samt en annan som jag hitta nån annanstans.

Denna tar väldigt bra.
Stå rakt med lite mellanrum mellan fötterna.
Lyft höger knä så du får en 90 graders vinkel
Nu vrider du benet med knät fortfarande i 90 grader åt vänster så långt du kan och håll i 2-3 sek, sen likadant åt höger, se till att ryggen är så rak du kan (vrid inte ryggen)
Gör likadant med andra benet.
upprepa 2-3 gånger på varje ben.
Denna hittade jag i samband med att man skall röra på Psoas emellanåt då man sitter för mycket.
Hittar inte artikeln igen...

- Roland
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#16
10 januari 2018 kl 08:48
Gilla
Tack för dina tips Roland. Värken börjar släppa i ryggen
Norr
#17
10 januari 2018 kl 14:57
Gilla
Kan vara en inflammation. Testa att äta två pronaxen per dag i två veckor. En till frukost och en till middagen. För mig släppte det efter cirka en vecka .
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#18
10 januari 2018 kl 19:54
1 Gilla
Låsningar i L5 ( ryggkotan ) kan påverka funktion i rumpa/hamstrings. Besökte naprapaten idag och gick därifrån med betydligt bättre rörlighet och mjukare muskler efter 30 minuters behandling.
1952 • Varberg
#19
11 januari 2018 kl 08:24
Gilla
Känns som en bra övning Roland beskriver inklusive balans, men man kan väl göra den med stöd om man behöver så att man kan skapa mer spänning.
När det gäller L5 och SI-leden är min favorit följande:
Ligg ned på höger sida med vänster fotsida uppe på en balansboll och vänster knä lagom vinklat. Skapa nu en vridning i ryggen genom att lägga ned vänster skuldra mot underlaget. Försök att få till det så att du känner att vridtensionen blir stark längst ned i ländryggen. Kan gärna kompletteras med styrkeövningar för ländryggen samt övningar som stärker lordosen.
När det gäller trådskaparens problem tror jag fortfarande mest på ischial bursit eller möjligen proximal hamstringstendopati. Sedan skadar det inte med övningar för näraliggande problem som kan skapa en dynamisk förändring med sekundära positiva effekter.
#20
16 februari 2018 kl 15:12
Gilla
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.