Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 8883 visningar

Domnande fötter vid löpning

1994 • Älvkarleby
#1
1 november 2017 - 16:30
Gilla
Hej!

Sprang min snabbaste mil för någon vecka sedan där jag tog ut mig väldigt mycket. Till en början märkte jag att vaderna var ovanligt trötta. Medans jag sprang kunde jag känna att vänster fot började domna bort litegrann men jag var fast besluten att slå PB, så jag fortsatte. Efter detta har vissa träningspass varit halvknackiga, där vaderna fortfarande är slut och foten domnar, så jag tvingas stanna och "skaka" ner blod i foten.
Efter några dåliga pass var jag tillbaka och kände att det gick bättre igen. Ända tills jag körde ett relativt hårt långpass där vaderna åter igen blev slurkörda.

Nu känner jag i framsidan av smalbenet också, samt att mina pass efter detta helt präglas av stumma vader och domnad vänsterfot till den grad att jag tvingas stanna. Har jag drabbats av en enkel överansträngning eller benhinneinflammation, eller något annat?

Aldrig haft något av dessa, så kan inte bedöma hur länge jag måste vila osv.

Tacksam för några bra tips!!
Annika
1979 • Mölndal
#2
1 november 2017 kl 16:42
1 Gilla
Jag spånar lite: Om du sprang fortare än vanligt och dessutom blev extra trött i vaderna tyder det på att du kom fram på framfoten mer, vilket såklart sliter extra på vaderna om de inte är vana. Kan det vara så att du efter det sprungit med lite extra hälisättning för att avlasta vaderna, och då istället är på väg att dra på dig en benhinneinflammation på grund av detta?

Domningar i fötterna har väldigt ofta att göra med en så löjlig sak som att man behöver snöra skorna lösare. Springer du fortare pumpas det runt mer blod och kroppen är känsligare för eventuella förträngningar. Dessutom får du en annan vinkel på foten om du springer mer på framfoten, vilket åtminstone jag tycker gör att skorna måste sitta lite lösare från början.

Bara lite teorier, men generellt skulle jag säga att du antagligen är överansträngd och jag kan sätta pengar på att du kommer att bli tipsad om att göra excentriska tåhävningar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
2 november 2017 kl 17:45
Gilla
Du har uppenbarligen slitit hårt på vaderna, de behöver nog mer vila, massage kanske, säkert stretch. Domnande fötter kan vara kortvarigt eller tämligen permanent - bristande blodcirkulation är en orsak men också de upprepade stötarna. Jag har sedan många år dålig känsel under stora delar av fötterna, särskilt under framfoten och i viss mån ytterkanten. Kanske har jag strypt en nerv som går till de områdena. Talat med sjukvården om det utan att få svar så nu får jag dras med det.
1963 • Örebro
#4
2 november 2017 kl 18:40
Gilla
Testa att byta skor, det kan hjälpa mot domningarna. Jag får domningar i fötterna under långpass med ett par av mina skor men jag har inga problem med det när jag använder andra av mina långpassdojjor. Kan det även vara så att skorna har liten drop? Det ger ökat slitage i vaderna.

Håller med föregående att du kan behöva lite vila med kortare och lugnare rundor under en tid så du undviker benhinneinflammation och andra skador.
Annika
1979 • Mölndal
#5
2 november 2017 kl 20:39
1 Gilla
Det är ju ingen som tipsar om excentriska tåhävningar! :O
1961 • Göteborg
#6
2 november 2017 kl 21:45
1 Gilla
Ja vad är det för fel på folk!? Kom igen nu, tipsa om excentriska tåhävningar! :-D
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#7
2 november 2017 kl 22:23
Gilla
Min ena fot domnar lätt om jag knyter skon för hårt. Speciellt vid långpass över milen, då fötterna kan svälla lite, måste jag knyta så skon sitter på foten, men inte mer.
1987 • Halmstad
#8
21 juni 2018 kl 20:55
Gilla
Hej å hå.
Jag har med nu börjat känna av att främre delen av Fötterna liksom med domnar bort vid snabbare löpning. Särskilt på assfalt.
Otäckt! Kan de va så enkelt som att jag börjat knyta skorna för hårt? Vilket med är konstigt då jag sprungit med samma skor ganska länge och många pass.
Är de även fot och vadstyrkan som behövs bättras på kanske?
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#9
21 juni 2018 kl 22:37
2 Gilla
Om jag vore Hampus skulle jag kolla upp vänsterbenet. Kan bara stressade muskler som snörper åt både blodkärl och senor.
Få dem att relaxa!

Om jag vore Camilla skulle jag knyta lösare och finna sätt attt stärka vad/ fot för snabbare pass.

E*********a t*********r är ett sätt.

Får jag önska mig något nu?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#10
23 juni 2018 kl 20:36
Gilla
#2, 7-8-9: Jag har gjort precis denna erfarenhet med mina Hoka Speedgoat. Såååå mjuka och väldämpade, men första rundorna domnade ena trampdynan, redan efter 2-3 km började pirret under foten. Nu idag var första hela rundan (ca 10 km) då det inte kändes någonting alls. Drog knappt åt någonting längst fram, bara längre bak mot vristen. Och jag har ändå väldigt smala/låga fötter, brukar väldigt sällan ha problem med skobredd. Men mina nya vinterskor, Saucony Peregrine 7 ICE+, gav mig också domningsproblem, till och med att det kändes som en tvärgående kant inuti sulan så jag inte alls gillat dem. När det blir dags att använda dem igen till hösten, blir det intressant att snöra lösare!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.