Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 6758 visningar

Ont framsida vad

1998 • Halmstad
#1
24 oktober 2017 - 23:52
Gilla
Har de senaste löppassen känt av en smärta i framsidan av vaden, ungefär där smalbenet slutar och muskeln börjar. Smärtan finns där från att jag börjar springa / börjar värma upp men försvinner efter den första kilometern (typ). Från början kände jag bara det i vänster men idag kände jag det i båda vaderna (dock mindre i höger). Smärtan är inte heller konstant utan den känns bara i själva steget. Det är inte heller tryckömt i området.

Vad kan det vara? Hur blir jag av med det?
1987 • Stockholm
#2
25 oktober 2017 kl 11:44
Gilla
Det är ju enormt svårt att uttala sig om andras känningar och skador, i synnerhet om man som jag inte ens är medicinskt kunnig. Men jag kastar ändå ur mig mina tankar ifall de möjligen kan hjälpa tills någon med mer kunskap svarar.

Tolkar jag dig rätt med att du alltså menar framsidan av benen när du skriver baksida vad? Det skulle isåfall kunna föra tankarna till någon form av irritation eller överbelastning som härstammar från tibialis anterior. Känner du av det om du vinklar foten och tårna uppåt?

Du kan ju googla det och se om det verkar stämma in. Som sagt är det bara en tanke, jag kan inte tillräckligt mycket för att uttala mig, någon mer kunnig svarar dig säkert snart.
Lycka till iallafall med vad det än må vara! Känningar är aldrig kul och man vill ju inget hellre än att veta vad det är och hur man bäst hanterar det.
1998 • Halmstad
#3
25 oktober 2017 kl 13:46 Redigerad 25 oktober 2017 kl 13:46
Gilla
Bild uppladdad av HabbenTabben
Gjorde en bild för att lättare visa var smärtan sitter. Känner nu idag att jag känner en dov liknande smärta på samma ställe när jag stretchar framsidan av vaden som på denna länken https://i.imgur.com/gxnkxUO.png
Tvååker
#4
26 oktober 2017 kl 10:00
Gilla
Tänker citera föregående inlägg " Det är ju enormt svårt att uttala sig om andras känningar och skador, i synnerhet om man som jag inte ens är medicinskt kunnig."

Men så som det låter och om man kollar på bilden så verkar det som klassisk benhinneinflammation.

Detta uppstår oftast vid hård belastning tex. löpning på hårt underlag, för snabb stegring i din träning, det kan även bero på att du bytt skor, bytt underlag eller otillräcklig uppvärmning.

Behandlingen brukar vara aktiv vila inledningsvis och därefter alternativ träning (det som inte gör ont) typ spinning.
När du väl börjar springa igen är det viktigt med att börja försiktigt och öka successivt, var noga med uppvärmning och stretch av bakre och främre skenbensmuskel (övningar finns garanterat på google)
Andra skor och iläggssula kan göra underverk.

Skall tillägga att jag inte är något som helst medicinskt kunnig utan detta är endast egna erfarenheter.
Vid minsta tvekan, prata med sjukgymnast eller motsv.
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#5
26 oktober 2017 kl 12:02 Redigerad 26 oktober 2017 kl 12:10
Gilla
Ja ser ut som benhinneinflammation
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
26 oktober 2017 kl 21:45
Gilla
Klassis benhinneinflammation brukar man känna igen på att man är öm på bakre kanten av skenbenet, oftast ca 15 cm ovanför ankeln. Dra ner på löpningen, undvik hårt underlag, starta lugnt (är det illa så gäller hel löpvila).
Stretcha vadmusklerna är bra, dessutom kan man prova en stretch av framsidan så här: stå på knä, håll överkroppen rak men luta den långsamt bakåt tills det stramar framtill på underbenen.

("framsida vad" är lite svårtytt, man brukar mena bakre delen av underbenet när man talar om vaden)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.