Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 1602 visningar

Stortåled

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
9 september 2017 - 22:20 (Redigerad 9 september 2017 - 22:29)
Gilla  
Har börjat med att kolla gamla trådar, ser att snarlika problem har funnits, men har ändå en del egna grubbel. (Medioker mellanmjölkslöpare sen ca 2 år, 46 år, normalvikt och inga hälsoproblem/känningar i övrigt.)

Ont i höger stortåled, "den inre leden" där foten blir tå liksom. Svullen led och ont vid böjning, trampdynan under framfoten smärtar vid steg, kanske pga svullnaden bara.
Känning lite svagt i onsdags-torsdags, jag har kontorsjobb och går oftast i sneakers, men mest stillasittande. Torsdag kväll sprang jag en mycket långsam terrängrunda för att peppa en kompis som startar om. Saucony Kinvara 7, 7 km grusspår, långsamt som sagt. Kanske lite onaturligt långsamt steg jämfört med mitt vanliga för att hålla låg "kompis-hastighet", lite mer "trampa luft-känsla", inget riktigt frånskjut behövdes i den låga farten. Efter det kändes det något mer, en lätt smärta vid steg under främre trampdynan. Tänkte inte mer på det, men sen på fredag kväll efter jobbet såg jag att leden började se svullen ut. Körde lite diklofenak-spray över leden bara, sov med varm socka. Nu idag lördag morgon, leden var närmast oböjbar och svullen alltså. Lite mer diklofenak-spray och en Voltaren under dagen, linkade hemma och tog det ganska lugnt. Åka och handla med skor på kändes rätt OK, kanske Voltarenet som hjälpte.

Senare, en skogspromenad i terräng, svampplockning, 6 km på 2 timmar, i vandringskängor med styva sulor. Inga större problem att gå, kändes knappt, styva sulorna gjorde väl att leden inte behövde jobba nästan någonting. Väl hemma och tar av kängorna, lite mer ont, men rörligheten lite bättre än tidigare. Resten av kvällen lugn, men, nu när jag kollar på foten ser den svagt blå ut på ovansidan, kanske även lite på trampdynan, plus att mellanrummet mellan stor- och pektå är tryckömt.

Har läst om hallux valgus, hallux rigidus, stressfrakturer, artros, gikt. Men förutom vid en fraktur, uppkommer besvär så snabbt, på några dagar bara?
Känns det inte bättre på måndag ska jag såklart leta upp medicinsk hjälp, idrottsmedicin, sjukgymnast eller liknande, men kan det finnas någon annan genväg så länge? Vila eller rörelse? Massage typ med triggerpunktsboll under foten? Kyla eller värme?

Här var en rätt bra tråd med snarlika beskrivningar av smärtan, men inte riktigt någon patentlösning: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=31547&sida=2

Tacksam för tips och att ha fått gnälla av mig i alla fall...
Age Stålberg
1962 • Åmål
#2
10 september 2017 - 16:28
Gilla  
Hej , jag fick typ samma problem för 15 år sedan, smärtan kom som en blixt från klar himmel. främre fotvalvet hade gett sig å stortåleden fick jobba i fel vinkel, löste det med pelott och voltaren. voltaren åt jag i fjorton dar pelotten sprang jag med ett år. känner av det när jag springer för mycket i ostabila skor. inga större problem längre.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
10 september 2017 - 20:11
Gilla  
Söndag kväll nu, löpfri helg, en lugn lång skogspromenad till bara. Det går åt rätt håll, svullnaden och smärtan har minskat ordentligt! Puh. Men skumt hur det uppstod?
Håller tummarna att det är bra imorgon!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
12 september 2017 - 20:48
Gilla  
Tisdag: helt besvärsfri! Skumt detta.
1969 • Halmstad
#5
13 september 2017 - 18:23
Gilla  
Skulle ju kunna vara ett ltet blodkärl som spontanbrustit någonstans i ledkapseln eftersom du blev lite blå.

/ C
Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
13 september 2017 - 18:51
Gilla  
#5: Jajust, något liknande har jag sett nån gång på handen kring något finger. Uppkommer snabbt, försvinner utan andra men. Inte orimligt. Tack för grubbel-hjälp!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.