Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 5106 visningar

Hjälp med trailskor

Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#1
29 augusti 2017 - 12:33
Gilla
Jag tänkte köpa mig ett par trailskor. Har inga och har aldrig haft några, och är eg en asfaltslöpare.
Men tänkte att jag vill ha ett par trailskor så att jag åtminstone har möjligheten att ge mig ut på lite trail.

Jag springer ca 8 mil i veckan. Det närmsta terräng jag kommit hittills är typ Lidingöloppet. Men vill ha en sko som passar för lite mer terräng och som även funkar bra till swimrun, som jag ev är lite sugen på att testa framöver.

Mina favoritskor på tävling (allt från 3000 m bana upp till marathon på asfalt) är Saucony Kinvara. Som mängdsko kör jag den tjocka skon Glycerin från Brooks.

Krav på en terrängsko:
* Ganska låg vikt
* Inte för mycket dropp. Gillar 4 mm som är på Kinvara, men har inga problem att springa i 8-10 mm heller
* Ska fungera till Swimrun
* Bra på långa distanser upp till marathon. Ev blir det en fjällmara 2018
* Ska även fungera hyfsat på asfalt. Alltså att transportera sig till och från spåret/skogen några kilometer utan problem

Har köpt hem ett par Salomon Sense Ride från Löplabbet. Sitter riktigt bra och är väldigt skön när jag går i den inne. Men är detta rätt sko för mig? Salomon har ju en djungel av modeller. Har kikat även på s-lab sense mfl. Men blir inte klok på vad som skiljer dom åt och vad jag ska ha.

Någon expert på trailsko som kan hjälpa mig. :)

1991 • JÄRFÄLLA
#2
29 augusti 2017 kl 12:55
Gilla
Är nöjd med LA SPORTIVA ANAKONDA och har sprungit som längst en trailmara med dom, samt kortare Swimrun pass på 15km.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#3
29 augusti 2017 kl 13:13
Gilla
Ingen jättedämpning i dom men Icebug Zeal är väldigt vanliga inom Swimrun (jag använder dom som trail/swimrun).
Finns även den lite lättare varianten Icebug Acceleritas.

Sen finns Salomon S-Lab XA Amphib som väl är en mer renodlad swimrunsko (vilket såklart går att springa trail med). Kompisen som ligger 2a i swimrun-cupen just nu har dom och är supernöjd. Han har dom till både trail och swimrun. Och kompis nr2 som tävlar med honom har också skaffat dom nu pga det ska vara mer dämpning i dom (jämfört med Acceleritas som han vanligtvis använder vid trail/swimrun).
En nackdel med Salomonskorna är dock att dom är svinhala på språngar!
#4
29 augusti 2017 kl 13:16
Gilla
Jan Nilsson
1967 • Boden
#5
29 augusti 2017 kl 13:26
1 Gilla
Salomon Sense Ride är suveräna dörr till trail skor, likaså Salomon S-Lab Sense Ultra, skillnaden mellan dessa är att Sense Ride är mer ombonad med något bättre dämpning, detta gör den dock sämre till Swimrun, det är mer tyg på ovansidan som binder vätska.
Bästa skon bland Salomon till det du ska ha den till måste utan tvekan vara S-Lab XA Amphib, tror att övriga märken ligger lite efter den skons mångsidighet, jag är sugen på dom trots att jag inte håller på med SwimRun men då jag springer en hel del i växlande blöta / torra förhållanden så tror jag att dom t.o.m. slår mina S-Lab Sense Ultra trots att dom inte binder så mycket vätska som Sense Ride men betydligt mer än S-Lab XA Amphib,
1981 • kaxås
#6
29 augusti 2017 kl 14:00
Gilla
Kolla in icebugs modeller eller VJ.
1983 • Borgstena
#7
29 augusti 2017 kl 14:14 Redigerad 29 augusti 2017 kl 14:17
Gilla
Bild uppladdad av Mattias Skoog
Jag har Samlings swimrun-sko Elements som trailsko och är jättenöjd.

Den funkar ok för transporten dörr-stig och har ett bra fäste på hala stenar och rötter. Jag har även sprungit med den på snö och den funkar fint även då.

Drop på 4 mm, hyfsat låg vikt och god dränering.

Huruvida den är optimal på långdistans kan jag inte svara på, jag har som mest sprungit 24 km i dessa och upplevde inga problem orsakade av skorna.

Vet inte prisnivån på övriga modeller men finns enligt Prisjakt för 690 kr inklusive frakt vilket är fullt överkomligt. https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3546414

Vill du läsa mer hänvisar jag till Erik Wickströms blogg där han testat denna modell. https://erikwickstrom.se/2016/04/21/salmingskor-och-rekylfest/
Har läst test även här (dammodellen denna gång): https://vandraren.se/2016/06/10/om-test-av-salming-lopsko/

1971 • Nykvarn
#8
29 augusti 2017 kl 14:21
1 Gilla
Jag är ingen traillöpare sett till hur lite trail jag springer och jag kan inte alls Salomons sortiment men här kommer ändå några tankar.

Problemet att hitta en trailsko som fungerar till "allt" - asfaltsvägen till skogen, lera, stenhällar, rötter m m - är att det ofta blir kompromisser där skorna är halvbra på alla underlag.

Så länge det är torrt i skogen tycker jag vanliga skor fungerar bra så länge inte terrängen blir alltför stökig med sten och rötter.

Jag har fastnat för att använda en så utpräglad terrängsko som möjligt men då springer jag aldrig långt i terräng, sällan längre än 12-14 km. Icebug Acceleritas har 4 mm drop, är lätt och fästet i Icebugs RBX-gummi trodde jag mest var marknadsföring tills jag testade, av de jag testat, främst Inov8 så är det som natt och dag. med Inov8 är jag som bambi på hal is på stenhällar, med Icebug aldrig orolig för fästet. Acceleritas är också en populär swimrunsko men på asfalt är traktorsulan inte speciellt skön att springa med.

Jag har också en lite mer dämpad modell av Icebug som heter Aurora BUGrip med ståldubb där sulan inte är riktigt lika aggressivt mönstrad, den fungerar också bra och är min vintersko of choice.

VJ-modellerna skulle jag också kolla närmare på, populära i orienterarkretsar.

Inov8 Xtalon 212 är populär sedan många år och allround och ganska lätt och dessutom lätt att hitta, i övrigt har Inov8 genomgått en förändring och har mest tyngre modeller nu.
1969 • Kiruna
#9
29 augusti 2017 kl 16:21
1 Gilla
Sauccony Peregrine? 4mm dropp, ganska bekväma på länga sträckor och i varierad terräng. Ganska mycket vägskokänsla, men med riktigt bra grepp. Dock tveksam som swimrunsko?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.