Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 662 visningar

Representation

Walker67
1947 • Växjö
#1
12 augusti 2017 - 17:49
Gilla  
Innan VM är över tänkte jag ta upp en sak som irriterat mig och det är vilka länder man får representera. En del länder "köper in" duktiga idrottare från andra länder tex Barain för att ge framgång åt ett land som saknar egna stjärnor. Det som stör mig mest är att de tvingas byta namn oftas något arabisktklingande för att få tävla för sitt nya land.
Men även Sverige har tvivelaktiga representanter för vårt landslag tidigare avhandlade Aregawi tex men även i detta VM förekommer det. Jag tänker på Armand Duplantis, som bor och vuxit upp i USA och fått sin idrottsliga skolning där, självklart borde han ha satsat på att komma med i det amerikanska laget i stället, blev inte ledsen när han rev ut sig.
Däremot idrottare som bor och tränar i Sverige och fått medborgarskap som Merat Batha håller jag alla tummar för när hon tävlar,
Fast det där med "köpta" idrottare borde IAAF stoppa, iaf borde de få tävla under sitt riktiga namn.
Stefan "Stal" Alanentalo
1972 • Falun
#2
12 augusti 2017 - 18:02
Gilla  
Inte konstigt att Duplantis väljer Sverige istället för USA. I USA så hade han haft det mycket tuffare att kvala in sig till alla mästerskap & OS. Sen är det ganska självklart att han är välkommen till svenska landslaget eftersom hans mamma är svensk. Handlar om medborgarskap & inte var man tränar tänk alla idrottsstjärnor son flyttar utomlands för bättre träningsmöjligheter, ska de byta landslag?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
12 augusti 2017 - 20:09
Gilla  
Det är ju nya striktare internationella regler på gång enligt Julin härom dagen, så många planerade nationalitetsbyten/värvningar har hamnat i karantän i väntan på dem.
Individual- och publikidrottsligt medför faktiskt värvningar från länder som Kenya och Etiopien att fler toppidrottare har chans att vinna och synas på medel- och långdistans i första hand i stora mästerskap. Ser man det så är det väl bra med liberala regler, men vill man betona nationstävlingar etc är nya regler bättre.

Resonerar man som ovan och ser löpningen som en ren individuell idrott tycker jag väl numera att dessa värvningar inte är så dumma ändå i synnerhet inte om löparen kan satsa mer än tidigare, även om namnbyten pga någon mindre intelligent religiös regel är trams.
olof
1985 • Karlstad
#4
12 augusti 2017 - 21:12
Gilla  
Eftersom Duplantis är halvsvensk och har dubbelt medborgarskap är det väl i motsats till självklart vilket land han väljer att tävla för. Dessutom finns det ju mängder av svenska elitidrottare som lever och tränar utomlands men som tävlar för Sverige.

I övrigt håller jag med om att det är problematiskt. Kanske vi får se samma utveckling som i cykling och längdskidor (långlopp) med stall i framtiden.
1965 • Eksjö
#5
13 augusti 2017 - 08:20
Gilla  
@ Walker: Missade du att Duplantis föräldrar har lärt honom båda språken från han var liten? ;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.