Löpning Kost & Näring 13 inlägg 9161 visningar

B12-brist

1975 • Varberg
#1
29 juni 2017 - 12:17
Gilla
Är det någon här som har erfarenhet av B12-brist och hur ni kände er då? I januari gjorde jag via jobbet ett Åstrandstest (cykling 6 min) och fick ett bra mkt resultat, kollade även lungorna m h a spirometri och det var också riktigt bra. Kände mig då i bra form. I feb/mars började jag bli omotiverat trött och orkade inte lika mycket vid träning men hittade alltid orsaker till varför det var så. Sen någon månad tillbaka är tröttheten konstant och träningen går sämre än någonsin. Orkar knappt ta mig runt 5 km och när jag promenerar med mig sambo måste vi pausa ibland och dra ner på tempot ordentligt. Kroppen känns så orkeslös och jag flåsar för ingenting. Ändå blir jag ordentligt svettig och mör i kroppen av att bara promenera. Sover normalt 8 h/natt men kan lätt sova upp till 12 timmar om jag vill. Ändå är jag aldrig utvilad när jag vaknar. Det kryper/pirrar i kroppen och vissa nätter kryper det i kroppen så mycket att jag nästan inte kan sova alls men totalt sett så sover jag just nu onormalt mycket. Gick till läkaren i början på förra veckan och jag hade ngt låga järndepåer (men normalt Hb) och ett B12-värde som ngt lågt men inte utanför några gränser. Läkaren kollade även sköldkörtel-, lever- och njurvärden m m samt gjorde ett EKG – allt normalt. Jag äter nu B12 och extra järn enligt rekommendation av läkaren men jag tycker ändå att jag för varje dag blir tröttare och orkar mindre.
j
1974 • Stockholm
#2
30 juni 2017 kl 14:27
Gilla
Hej det är ju bra att du nu får b12 och järn vilket du låg lågt på och således är rätt behandling, men frågan är om det inte är något annat som spökar också. Du skriver att du testade sköldkörteln var det bara TSH du fick testa eller fick du även testa t3 och t4 annars kan det vara en idé att gå tillbaka och be läkaren komplettera med dessa värden. Det låter som en dramatisk försämring sedan januari är det något annat i ditt liv som förändrats i form av stress eller dylikt?
1975 • Varberg
#3
30 juni 2017 kl 18:09
Gilla
Hej!
De kollade både TSH och T4 och de var normala. Om något har förändrats i livet så är det till bara det bättre och jag är inte stressad för något. Det som jag dock gjort är att jag bytt till en ny kopparspiral i februari samt gick på reflexologi i samma veva (totalt 4 ggr men jag slutade gå då jag inte kände att det hjälpte mig) för att få ordning på min IBS. Min IBS har jag dock fått ordning på genom att tänka ännu mer på vad jag äter, magen har inte fungerat så här bra sedan 2003! Tycker jag gör precis som man "ska", sover bra, äter varierat och nyttigt, rör på mig och stressar inte...ändå så protesterar kroppen bara mer och mer för varje vecka som går.
j
1974 • Stockholm
#4
1 juli 2017 kl 09:11
Gilla
Ok då skulle jag i din sits avvakta och se om det blir bättre när du får ordning på blodvärdet. Om ingen förbättring sker trots förbättrad blodstatus be läkaren gå vidare och kanske ta sköldkörtelvärdena igen. Hoppas det löser sig för dig.
Walker67
1947 • Växjö
#5
2 juli 2017 kl 23:43
Gilla
Jag är ingen läkare och har inte kunskap nog att kunna ha en uppfattning om vad som orsakar tröttheten som inte är normal.
Av din berättelse framgår att du bytt till en ny kopparspiral i februari och därför tycker jag att du skall kolla dina kopparvärden. För ett antal år sedan pratade jag med en naturläkare och hon påstod att många har förhöjda kopparvärden i blodet pga att dricksvattnet passerar genom kopparrör på sin väg till kranen.
1971 • Nykvarn
#6
3 juli 2017 kl 08:23
Gilla
Du beskriver klassiska symptom på en järnbristanemi men det motsägs av att Hb var normalt. De här symptomen brukar komma när järndepåerna är tömda och Hb också börjar sjunka. Symptom på B12-brist brukar inte komma förrän anemin är väldigt uttalad. Att bygga upp järnförrådet tar tid, Hb stiger sedan ganska snabbt när väl depåerna är fyllda. Mättes även järn i serum, brukar förkortas S-Fe? Det ger en fingervisning om nivån av tillgängligt järn i blodet.

Det är bra att äta järn efter dialog med läkaren om depåerna var låga och helst då järn med tillräckligt hög dos, Niferex eller Duroferon från Apoteket och inte något hälsokostpreparat med klart lägre dos men det du framförallt bör göra är att diskutera med läkaren en gång till vad dina symptom beror på. Lycka till!
1975 • Varberg
#7
4 juli 2017 kl 15:09
Gilla
Har funderat på det här med koppar och ska ta upp det med läkaren nästa gång. Jag har läst om en del som fått problem med kopparöverskott/zinkbrist som en biverkning av kopparspiralanvändning men den traditionella läkarkåren verkar inte vilja tro på det.

Järnhalten mättes och den var bra (23, när referensintervallet ligger på 9-34) , tranferrin låg på 2,35 (referens 2-3,6) och ferritin på 28 (referens 13-150). Äter 1-2 duroferon/dag sedan nästan 2 månader tillbaka. Hade järnbrist för 1,5 år sedan men den tröttheten kändes inte så här som jag känner nu...

Har nu ätit B12-tabletter i 2 veckor men än så länge märker jag ingen skillnad, snarare tvärtom.

För 2 månader sedan cyklade jag ett cykellopp på 5 mil utan några större bekymmer, för några morgnar sedan orkade jag knappt cykla 4 km utan att bli helt matt, andfådd och toksvettig.
Walker67
1947 • Växjö
#8
5 juli 2017 kl 00:03
Gilla
Jag skulle varken ta Niferex eller Duroferon utan Hemofer i stället. Syntetiskt framställt järn försämrar kroppen naturliga upptagningsförmåga av järn efter avslutad behandling vilket inte hemjärn (Hemofer) gör.
1971 • Nykvarn
#9
5 juli 2017 kl 08:44
Gilla
Källa på det Walker? #8

Vid en uttalad järnbristanemi (vilket inte TS har) räcker Hemofer inte till, då behövs högre doser.

Lotta, #7, OK, Då verkar det vara något annat som krånglar för dig, värdena ser ju bra ut och någon anemi föreligger ju inte när Hb är normalt. Med den påtaliga försämringen du nämner är det nog dags att konsultera läkaren igen.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#10
5 juli 2017 kl 08:54
Gilla
Det man också kan se till att få kollat är om det finns antikroppar mot sköldkörteln i blodet. För mig visade proverna endast lätt förhöjt (6,8) TSH men antikropparna låg på 96 mot normala under 10. Detta innebär att jag fick börja med Levaxin lite innan jag så att säga åkte dit på riktigt och det är jag mycket tacksam för.
Nu verkar det ju som om TS inte hade värden som ens var förhöjda men jag vill ändå höja ett varningens finger.
Ang Hemofer så har jag som Staffan säger av apoteket blivit rekommenderad att äta Duroferon eftersom Hemofer som jag förstod det mer verkar förebyggande än när järnbrist redan uppstått.
1954 • Lerum
#11
5 juli 2017 kl 09:56
Gilla
Till Lotta: Bytt läkare!!
Ta hela din beskrivning av förloppet till en läkare/specialist som får tid att lyssna och läsa allt som andra bedömare har sagt och mät. Väl menat.
Otto Lövgren
1962 • Ransberg
#12
5 juli 2017 kl 16:00
Gilla
Hej!
Jag hade B12 brist hösten 2010. Trodde dock att jag gått i väggen. Mycket stress på jobbet. Var helt slut i både kroppen och knoppen. Träningen gick jättetrögt. Orkade i princip inte springa alls. Ville bara gå och lägga mig och vila i alla lägen. Väl hos läkare så togs en mängd prover och B12 brist uppdagades. Värdet låg då på 120. Efter tre veckor med B12-tabletter vände det och både träning och arbete gick bättre. Värdet hade då kommit upp i 150. Efter jag hade kommit över 200 släppte läkaren mig. Då ansågs värdet vara normalt. Tog då bara en 1000ug tablett någon gång i månaden. Fortsatte sedan på det spåret. Jag har dock noterat på senare tid att jag känt mig än bättre om värdet fått stiga ytterliggare. Nu vid nyår låg jag på cirka 300 och det kändes riktigt bra. Bestämde mig då för att börja ta en 1000ug tablett dagligen för att se om det fanns mer att hämta. Och det gjorde det. Träningsmässigt har det blivit den bästa våren hittills som jag haft. Kroppen har varit piggare och svarat bättre på träning mot tidigare. Rimligtvis borde mitt B12 nu ligga någonstans runt 400-500. I Japan anses man tydligen ha B12 brist om man ligger under 600. Har prövat lite olika B12 preparat och tycker jag mår bäst av metylkobalamin (Holistic). Cyanokobalamin upplever jag känns klart sämre (Solgar).
Så ge det lite mer tid än två veckor och överväg också att byta B12 preparat till annat för att se hur du upplever det.
1975 • Varberg
#13
6 juli 2017 kl 12:52
Gilla
Tack för alla råd och tips. Jag har bestämt mig för att ge de en vecka till, sen bokar jag in en ny läkartid och ska då ha med mig en utförlig dagbok med alla symptom.

Mitt B12-värde låg på 200, inte så lågt men jag vet ju inte vad jag brukar ligga på i normala fall.
TSH låg på 0,75.

Är ute och går 5 km med sambon varje dag nu och testar att gå i vårt normala tempo en bit av sträckan. Orkar lite lite längre för varje dag i det tempot så kanske är det på väg att vända...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.