Löpning Kläder, Skor & Prylar 52 inlägg 7496 visningar

Trailskodjungeln

Johnny Forslund
1971 • Docksta
#1
26 juni 2017 - 12:19
Gilla
Trots många år i skog och mark samt trailtävlingar, så har jag mest huserat i vanliga skor. Förr i tiden fanns det knappt trailskor utan då var det isåfall orienteringsskor. Gillar vanligt dropp på skorna, hellst inte neråt 4mm och mindre. Jag funderar starkt på Salomon S-Lab Sense Ultra, vill ha lätta och som fungerar på dom flesta underlag. Som kuriosa kan jag säga att jag sprungit 43km höga kusten trail och Rett Opp Norge i Adidas Adios, lite galet kan tyckas, men gick utan större problem. Vid torrt underlag har jag oftast föredragit vanliga skor. Har ni några förslag och funderingar kring bra trailskor?
< < < 1 2 3 > > >
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#2
26 juni 2017 kl 12:44
Gilla
Johan Brodén
1981 • Jönköping
#3
26 juni 2017 kl 13:35
Gilla
Nya Sense Ultra som du nämner verkar vara en riktig kanonsko. Själv älskar jag S-Lab Sense 6 SG som har lite rejälare dobbar och väger mycket mindre. Dock 4 mm drop som du inte vill ha... Men man vänjer sig med 4 mm om man tar det lugnt i början.
Joakim N
1983 • Ängelholm
#4
26 juni 2017 kl 15:51 Redigerad 26 juni 2017 kl 15:51
Gilla
Springer själv i Inov-8 Terraclaw 220 vilka också 4 mm som du dock inte vill ha, jag kan dock rekommendera 250 versionen som har 8mm. Trailtalon 275 är också en sko som ligger på 8mm och skulle kunna fungera.

Dock så tror jag nyaste Salomon Sense Ultra har 8 mm drop (upp från 4 eller 5, SG ligger fortfarande på 4), så som du säger så borde det passa dig utmärkt, eller Wings/Wings SG med 9 mm.
Johnny Forslund
1971 • Docksta
#5
26 juni 2017 kl 19:17
Gilla
Ja om huvudet fick välja så är man lite sugen på just Sense 6 SG, då vikten är väldigt tilltalande, hade varit klockrent köp med lite mera drop. Kanske någon som springer i båda paren? Sense Ultra och Sense 6 SG ? Ibland märks inte vikten av så himla mycket.
1965 • Täby
#6
26 juni 2017 kl 20:35
2 Gilla
Vad är det du vill ha ut av terrängskorna, jämfört med asfaltpjuck?
Mer marknära för att minska risken för vrickningar?
Dubb, som greppar bättre i lera?
Annat gummi, som greppar bättre på blöt sten?
Rockplate, som ger visst skydd mot vassa stenar?

Just rockplatr avskyr jag. Jag har gett bort två stycken Salomon och ett par Inov-8 av just den anledningen. Hatar när jag läger ner foten och man känner ungefär som en masonitskiva i sulan som klonkar ner. Enda paret som jag har haft som jag tycker har gjort en rockplate som inte märka är New Balance MT 110 version 1 - men den är nog mer USA anpassad, dvs inte så bra när det är blött ute. Jag är glad att jag har några bunkrade sådana.

Hursom, mitt förslag är alltså att du funderar på exakt vad det är du är ute efter, eventuell kombo av egenskaperna. Och tar et därifrån. :-)
Christian Wiström
1978 • Partille
#7
26 juni 2017 kl 21:11
Gilla
Kanske Nike Wildhorse kan vara något om du söker lite mer traditionell känsla på sko, tror den har 10mm drop, funkar fint att transportera sig ett par km på asfalt med också.
Jag har någon haglöfs och inov-8 att jämför med, för allround och lite längre pass gillar jag definitivt Wildhorse. Kan vara värt att titta på i vart fall.
LG Granholm
1968 • Lidingö
#8
27 juni 2017 kl 07:06
Gilla
Prova Nike Terra Kiger, 4 mm drop, ingen rockplate, flexibel och gott om plats för tårna. Fungerar utmärkt för mig både på Lidingöloppet och Ursvik Xtreme.
1980 • Veberöd
#9
27 juni 2017 kl 07:26
Gilla
Just Sense ultra har mycket högt drop enligt Runners World (13,7mm).
http://www.runnersworld.com/shoe/salomon-slab-sense-ultra-mens

Själv har jag precis beställt ett par Sense SG.
1971 • Nykvarn
#10
27 juni 2017 kl 10:37
Gilla
Tibor har, som så ofta, vettiga synpunkter på skor i inlägg #6

Fundera på vilka dina behov är, hur ser terrängen ut där du ofta springer. "Marknaden" försöker uppfinna nya behov för oss motionärer och det är lätt att tro att vi behöver en massa skor för en massa olika underlag. Marknaden har de senare åren svämmat över av en massa hybridskor som sägs vara bra på diverse underlag. Sanningen är att att de ofta blir halvdåliga kompromisser som inte fungerar speciellt bra på något underlag.

Vanliga löparskor fungerar ju ofta utmärkt i torr terräng som inte är alltför stökig, speciellt om de är lite lägre, tunnare och ger bra markkontakt.

Salomon är populära men dyra, ett annat märke som var hypat för ett par år sedan, Inov8 har genomgått en förvandling i sitt utbud, från tunna lätta skor med lite dämpning, låg vikt och bra markkontakt till mer dämpade modeller med högre vikt och tjockare sula numera.

Jag springer inte så mycket trail och inte heller några långa pass men där jag springer är det mycket sten, stenhällar, stensluttningar, blandat med stig med mycket rötter och vass sten och jag har fastnat för Icebugs tunna modell Acceleritas. Den är ganska odämpad men jag känner underlaget väldigt bra och sulans RBX-gummi, som jag först trodde bara var marknadsföringsprat, fäster helt otroligt bra på blöt sten, helt överlägsen Inov8 t ex. På vintern (och även ibland på sommaren i skogen) använder jag Icebug Aurora BUGrip som är en något tyngre, lite mer dämpad modell med ståldubb, fungerar riktigt bra på is.
1965 • Täby
#11
27 juni 2017 kl 10:55
Gilla
En sko som jag fastnat för när det är blött ute på vår/sommar/höst är Inov-8 Oroc 280. Den har dubbar som sticker ut bara liiiite grann. Dubben är verkningslösa på vintern, men fäster väldigt bra på blöt sten och våta rötter. Ett till exempel på att fundera på behoven vid val av sko. :-)
merlin
1985 • Karlsborg
#12
29 juni 2017 kl 06:42
Gilla
Jag har ett par inov8 oroc (samma sko som x-talon) men skulle nog inte köra flera timmar i dom. Trots mina smala små fötter är dom inte direkt generösa i tåboxen.
1985 • Göteborg
#13
29 juni 2017 kl 22:10
Gilla
#6 Tibor: Kan du utveckla det där med "usa-anpassad" och därför kass när det är blött? Har nämligen reflekterat över att just amerikanska trailskor verkar ha sämre grepp vid vått underlag, framförallt på blöta stenar och stockar. Ligger kanske något i det då?

Sedan har jag ett par salomon-skor, franska, som inte heller fäster på blöta klippor.

Mitt skotips blir som alltid Icebug om man vill ha grepp. Inte träffat någon som varit missnöjd med greppet i ett par sådana. Själv kör jag i ett par Mist2 i skogen. Grymt grepp på allt utom på blöta stockar. Den har inga ståldubb, så den funkar fint från dörren till stigen också. Ska man inte köra någon asfalt eller gatsten alls, så är ståldubb att föredra. Det greppar på allt.
1965 • Täby
#14
30 juni 2017 kl 09:19
Gilla
#13 Anders: Helt egen teori, utan någon som helst backing annat än spekulationer. Men det känns som att det inte är en slump att mina "blöt-skor" är europeiska (Inov-8, La Sportiva, Icebug), medan mina amerikanska terrängskor (Brooks, Merrell, New Balance, The North Face, Skechers) bara används av mig när det är torrt ute.
1980 • Åby
#15
30 juni 2017 kl 09:57
Gilla
@Tibor du har nog lite rätt (även här) faktiskt. Jag förvånades över hur mycket bättre grepp jag hade i mina Salomonskor nere på kontinenten, det var milsvid skillnad mot här hemma även när det var blött. Min killgissning är att det ofta ligger nåt bakteriellt klegg, mossporer eller bara ond magi över våra svenska rötter stenar som gör att typ alla skor förutom Icebugs RBX-gummi suger. Har även fått det här lite halvt ackat av Salomon själva att det är omöjligt att göra gummiblandningar som funkar för allt och samtidigt ska vara tillräckligt slitstarkt för att marknaden ska acceptera det.

Från Salomonhåll så är nya gummiblandningen (contragrip wet) som kom med S-Lab Speed och nu återfinns även i Sense6 avsevärt mycket bättre, men den helt nya XA Amphib sägs vara i RBX-klass. Har inte kunnat testa själv än men snart så.


...men - jag får precis lika mycket spö av de som kan springa oavsett hur dyra skor jag har på fötterna, även när de kör i blankslitna X-talon så det handlar ju en del om hur man sätter ner foten och var tyngdpunkten ligger...
1977 • Örebro
#16
30 juni 2017 kl 10:38
Gilla
Trailskor är en intressant fråga. Jag störde mig enormt på att de är så annorlunda mot vanliga löparskor. Så när jag sprang Bergslagsledens ultra så hade jag ett par Nike Pegasus. De funkade dugligt men jag saknade rockplate så min framfot tröttades ganska mycket.

Men så hittade jag Nike Wildhorse och Terra Kiger. Wildhorse är som en traditionell väldämpad löparsko med rockplate och bra dubbar. Den använder jag på längre sträckor eftersom den är väldämpad.

Terra Kiger är Nikes variant av racing flat för trail. Också en riktigt bra sko med lite lägre drop och air zoom i framfoten. Passar bra på kortare sträckor < 90 min. distans.
1985 • Göteborg
#17
30 juni 2017 kl 10:47
Gilla
Det här hade varit intressant med en fördjupning i! Vad är det som gör att utländska skor inte funkar i svenska skogar?
1970 • Stockholm
#18
30 juni 2017 kl 11:13 Redigerad 30 juni 2017 kl 11:16
Gilla
Ja, som Staffan Dahlgren skrev "Vanliga löparskor fungerar ju ofta utmärkt i torr terräng som inte är alltför stökig", det håller jag verkligen med om.

Jag stör mig lite på folk som köper trailskor utan att egentligen behöva dem. ;-)

Lidingöloppet nämndes också någonstans i denna tråd. Samma sak här, vanliga löparskor fungerar alldeles utmärkt så länge som det inte är ovanligt blött, hur bra spårat som helst numera. Man kan lika gärna köra med valfri favorit tävlingssko (lätt sko).

Generellt förutom själva stigen/spåret/banprofil är det en helt enorm skillnad mellan vinter, vår, höst och sommar. Dvs om stigarna är hyfsat torra eller ej.

En del trail skor är för bulkiga/klumpiga i min smak även om det blivit avsevärt bättre senaste åren, mina röda gamla Adidas adizero XT 4 med continental sula är jag nöjd med, en vettig kompromiss och en bra sula, använder dem dock inte allt för ofta eftersom jag inte springer riktig trail så ofta.

Dock... att tex ösa på i fart på hala blöta lutande klippor har jag ingen större erfarenhet av, verkar mycket spännande och ställer så klart högre krav på skor. ;-) Risken är annars att man inte alls vågar släppa på.
1971 • Nykvarn
#19
30 juni 2017 kl 11:40 Redigerad 30 juni 2017 kl 11:41
Gilla
Jag spekulerar och generaliserar vilt nu men tänker att amerikansk trailrunning ofta består av löpning i torrare klimat, sand, sten, klippor. Tänk torra rundor på hög höjd i klippiga bergen, Kaliforniens varma skogar med hårda stigar (Western Statest ex) etc - ungefär samma miljö som en svensk löpare möter om man ger sig upp i bergen på någon av öarna i Medelhavet - vilket ställer andra krav på skydd och andra sulor med inte lika mycket fokus på fäste jämfört med de regnimpregnerade gröna gräskullar fulla med lera där brittiska Inov8 kommer ifrån.

Med det sagt så tycker jag Inov8 Trailroc är en väldigt "amerikansk" sko vilket jag kommer ihåg att även "Norrtälje-Stefan" i forumet också tyckt tidigare, den känns mera anpassad för torr miljö men fungerar dåligt i svensk blöt skog, enligt mig.
1965 • Täby
#20
30 juni 2017 kl 12:03
Gilla
Precis så resonerar jag också, Staffan (#19). Lustigt att du kommenterade Inov8 Trailroc, en sko som jag gav bort efter 7-8 mil - samtidigt som jag ju äskar vissa andra Inov8 (Oroc, X-talon).

Mattias (#15), där du refererar till "nåt bakteriellt klegg, mossporer eller bara ond magi över våra svenska rötter stenar" får mig att tänka på ett Sthlm Trail lopp (tror jag det var) där jag trodde att Inov-8 212 skulle vara klockrena. Men det var en smula funkigt på ett elakt sätt så att man halkade och gled när man sprang över stenar. Längtade efter Oroc 280 just då... Kanske att annat gummi hade gjort stor skillnad?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.