Löpning Träning 15 inlägg 9413 visningar

Benpass - hur ofta?

1995 • Göteborg
#1
12 juni 2017 - 14:29
Gilla
Har lite funderingar kring hur man kombinerar löpning och styrketräning på ett bra sätt, både med tanke på att kunna springa långt (vill kunna springa ett maraton till hösten), och bli starkare/snabbare genom att köra benövningar till max på gymmet (även i skadeförebyggande syfte).

Just nu försöker jag köra benpass två ggr per vecka, men det ena brukar bli lite lättare med tanke på att jag kanske sprungit långt dagen innan och benen känns väldigt sega... Min fråga är nu om det ens behövs benpass mer än en gång/vecka, då man kör sitt max och avstår från löpning dagen innan/efter? Eller om man istället ska springa när man känner för det och ta det lugnare med styrketräningen, när den främsta målsättningen ändå är distansen, inte snabbheten..?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
12 juni 2017 kl 17:06
Gilla
Kör ett benpass och sen kan du köra lite spänst, lätt benstyrka med egen kropp någon annan dag ( i samband med löpning).
1973 • Åkersberga
#3
13 juni 2017 kl 11:26
Gilla
Tänk på att man kan skada sig lätt om man kör för hårt styrketräning.
#4
13 juni 2017 kl 14:42
1 Gilla
Amir - utveckla gärna.

Mvh Johannes
1970 • Stockholm
#5
13 juni 2017 kl 15:38 Redigerad 13 juni 2017 kl 16:26
Gilla
Intressant, bra och svår fråga. :-) Har inget direkt svar men jag gillar ju att svamla och teorier har jag:

En hel massa har att göra med vad du är för typ av löpare (distanser du vill bli bra på) vilka mål du har med din löpning och hur långt och ofta du springer / vecka? Prioriterar du styrkebyggandet eller långdistanslöpningen? Svara på detta, dina mål etc och vad du prioriterar så blir det kanske lättare för oss att svara.

Skulle du vara ute efter att också bygga volym på benen (muskelvolym) är det betydligt trixigare/svårare att kombinera med långdistanslöpning men om jag förstår dig rätt räcker det med att benen blir starkare? Vill du bygga muskelvolym samtidigt som du regelbundet långdistanslöper får du nog för det första äta som en häst. För många låndistanslöpare känns det obehagligt att springa med mat i magen. Kan vara svårt för kroppen att hinna äta de kopiösa mängderna du behöver få i dig och samtidigt hinna smälta maten innan dina löppass. Vill man bygga muskler effektivt brukar ett visst kaloriöverskott rekommenderas sedan försöker man minska fettprocenten lite när man vill se fit ut. ;-)

Ser man på elitlöpare så är ju de i princip smalare och lättare ju längre distanser de specialiserat sig på (obs: generalisering) men detta visar ändå lite vad det handlar om. Seriös långdistanslöpning bygger sällan muskelvolym men du blir smal/slank och får vältränade lungor & hjärta som få.

Är det mest styrkan och den skadeförebyggande effekten du är ute efter och inte bryr dig så mycket om det rent utseende mässiga så tror jag nog att kroppen kommer vänja sig med två benpass till slut även om det så klart till viss beror på hur hårda och långa benpass du kör. Dvs, det bör gå alldeles utmärkt att kombinera med löpning, bör t.o.m. kunna bli till en fördel samt även förebygga skador om du har lite koll på vikten etc. Stenhårda knäböj tex, det är ju en av de absolut tuffaste övningarna man kan göra på gymmet och visst behöver kroppen en viss återhämtning efter en sådan holmgång. Men generellt gäller att ju bättre tränad du blir ju snabbare kommer kroppen återhämta sig.

I tex Crossfit finns det många utövare som framgångsrikt kombinerar visst mått med konditionsträning med att bygga muskler, dock så är det mig veterligen extremt sällan som de försöker bli så snabba som möjligt på halvmaran och uppåt, ytterst sällan de prioriterar långdistanslöpningen. ;-) De sysslar mest med med korta distanser eller explosiv intervall liknande träning. Svårt dock att veta vad de sysslar med i dessa slutna sekter. ;-)

Sedan är det väl bra om man kan planera så att kroppen får så mycket vila som möjligt efter benpassen, optimalt kanske att man lägger en vilodag efter eller åtminstone ett lågintensivt löppass.

Jag gillar själv mycket att allround träna men har kommit fram till att jag vill prova prioritera långdistanslöpningen en tid, dvs jag kommer ändra min träning lite det närmaste dryga året. Egentligen ingen science fiction överhuvudtaget mer än att jag fattar att jag måste ner i vikt, lätt som en plätt. Snabba långdistansare är lätta och smala med väldigt, väldigt få undantag. Utmaning nr 1, 2 och 3 är dock att försöka hålla sig hyfsat skadefri, sannerligen inte enkelt när man sysslar med långdistanslöpning, tyvärr... och faktum är att här kan benpass hjälpa till en hel del.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
13 juni 2017 kl 20:36
2 Gilla
Att köra få, tunga repetitioner bygger inte volym. Kan elitlöpare köra knäböj på 150% av sin kroppsvikt tror jag vi mer motionsinriktade löpare törs köra benstyrka.
1973 • Åkersberga
#7
13 juni 2017 kl 22:35
Gilla
Johannes, Vad jag menar är att styrketräning kräver tillvänjning och tålamod i början med focus på återhämtning. Man bör ta det lugnt med vikterna första året och nöta in rätt teknik med lättare vikter och färre repetitioner. Tuff styrketräning kan likställas med tuffa intervaller dvs under passet och efteråt är man extra mottaglig för infektioner och skador.
Ett alternativ kan vara att köra lite tyngre styrka 2-3månader under vintern eller perioder då man bara springer lugnt distans och samlar mil för att sedan inför tävlingssäsongen ersätta det med tempointervaller.
1995 • Göteborg
#8
20 juni 2017 kl 21:22
Gilla
Tack för svaren!
Har kommit fram till att det passar mig bättre med ett benpass i veckan, då jag kör tungt och så många repetitioner jag orkar. Känns som att benen hinner återhämta sig bättre inför långpassen då, vilka jag tänkte att man kör en gång i veckan och då ökar med en kilometer varje (eller varannan?) vecka tills man klarar av maraton-distansen (som är det främsta målet för mig just nu).
1981 • Örebro
#9
21 juni 2017 kl 09:34
2 Gilla
Den forskning som finns rekommenderar 1-3 pass/vecka. Färre under tävlingsäsong (sluta aldrig helt dock) och fler under vintern.

Målet bör vara att gå från teknik, till klassiska 3x10 för att över tid arbeta sig ner mot 3-5 set och 4-6 reps. Målet är tunga vikter (allt är relativt såklart) för att öka styrka.

Har visat sig ha en del skadeförebyggande effekt och ffa prestationshöjande, även för eliten i både löpning och cykling.

Helst bör det gå så lång tid som möjligt från styrkan till ett kvalitetspass. Att köra styrka dagen efter ett kvalitetspass är en lösning som borde vara bra för många. Jag har personligen testat att köra styrkan efter ett kvalitetspass, för att få maximalt med tid innan nästa hårda pass. Styrkan blir då lidande i just det passet, men jag har inte hur mycket tid som helst :-)

1970 • Stockholm
#10
21 juni 2017 kl 10:32 Redigerad 21 juni 2017 kl 10:34
Gilla
Sedan beror det så klart lite på hur tuffa benpass man egentligen kör på gymmet, "riktiga" benpass kan vara brutalt hårda (bland det tuffaste man kan göra på gymmet eftersom benen är en såpass stor muskelgrupp). Dvs vikter/belastning/reps och om man kör till failure eller ej.

Kan vara skillnad på en st "kontrollerad" basövning i några set, tex knäböj jämfört med om man kör tex knäböj, utfall, benpress, vadpress och benspark under ett och samma pass.

Mycket handlar ju om prioritet och vad man vill bli bra på (prioritera), löpningen, styrketräningen eller både och, syfte/mål med träningen. Sedan ska man aldrig underskatta kroppens förmåga att anpassa sig, dvs det blir tufft en period men kommer att kännas bättre, åtminstone med snabbare återhämtning.
1981 • Örebro
#11
21 juni 2017 kl 10:37
Gilla
Helt rätt, man får vara beredd på 2-3 veckor då löpningen känns tung om man lägger till styrkan. Det släpper dock :-)
1981 • NYKÖPING
#12
22 juni 2017 kl 22:18
Gilla
I det senaste numret från RW står de att elitlöpare från Kenya/Etiopien endast tränar löpning! Ingen yoga, ingen styrka och ingen stretching då en vis stelhet främjar långdistanslöpning.
1965 • Eksjö
#13
23 juni 2017 kl 07:55
Gilla
RW är ett livsstilsmagasin vars centrala affärsidé är att sälja läsare till annonsörer, skall alltid tas med en lagom nypa salt.
1965 • Eksjö
#14
23 juni 2017 kl 07:58
Gilla
Dåliga nyheter för oss som har svårt att bygga benmuskler på gymmet; det finns direkt koppling mellan styrka och fart:
http://tim.blog/2017/05/07/ryan-flaherty/
http://www.stack.com/a/how-your-deadlift-max-will-make-you-faster
Åsa
1983 • Fagersta
#15
25 juni 2017 kl 15:39
Gilla
Ser inga problem i att köra flera dagar. Dela upp musklerna och du får bra återhämtning av dem samtidigt. En till två benövningar tre ggr i veckan. Beror ju på hur tungt du kör ovs.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.