Löpning Kom igång 10 inlägg 4057 visningar

Förstagångslöpare

Ängelholm
#1
29 maj 2017 - 10:57
Gilla
Hej!

Efter att ha jojobantat i halva mitt liv har jag äntligen hittat något som verkar funka för mig på sikt. Har varvat 5:2 med powerwalks, men powerwalksen har så smått övergått till "gågging" och jag tycker det är roligare och roligare och på sikt vill jag börja springa på allvar.

Tänkte ta och köpa mina första riktiga löparskor och har väl insett att det finns rätt bra priser på nätet. Samtidigt känns det ju viktigt att jag får helt rätt skor. Vilka fysiska butiker brukar ha kunnig personal? Har rabatt på Intersport så det hade ju vart ett klart plus i kanten, men där hittar man kanske inget vettigt?
1986 • Hyltebruk
#2
29 maj 2017 kl 11:47
Gilla
Intersport har bra utbud och när jag köpt skor där har jag varit nöjd (för att vara petig så köpte jag aldrig några skor, försäljaren tyckte inte jag behövde några nya). Det viktigaste för dig är att du får en sko med rätt stöd utifrån ditt löpsteg. Jag förmodar att det kommer ta ett tag innan du är uppe i någon större mängd träning i veckan, dvs över 3 mil eller däromkring. Och innan dess kan du nästan springa i vad som helst som känns bra på foten.

Sista gången har jag varit på Löplabbet, men upplever ingen egentlig skillnad på kompetens hos personalen eller utbudet.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
29 maj 2017 kl 16:48
Gilla
Det viktigaste är att skon känns bra på foten från början så du måste kunna provspringa på ett löpband eller nån stor yta i butiken. Var noga med att hälkappan inte klämmer, inget annat heller för den delen. Det går utmärkt att köpa förra årets modell på rea, skor åldras inte alls särskilt snabbt. Så lite konstigheter som möjligt, inga pronationskilar eller x-länkar eller annan hårdplast, gärna plats att vifta på tårna (fötterna sväller på eftermiddagen och när man springer lite längre, det är snörningen som ska hålla dem på plats). Om du börjar med korta sträckor och inte ökar för snabbt tycker jag du ska välja en sko som är mjuk och kan böjas och vridas så får fötterna stärkas naturligt genom att du tränar upp dem efterhand. Har man skor som stödjer och stabiliserar får inte musklerna jobba lika mycket och man löper på sikt större risk för skador.
Har du mycket övervikt eller sneda fötter eller andra kroppsliga knepigheter kan du förstås behöva hjälp med att hitta speciella skor som passar just dina behov. Men annars är det bara att prova runt. Försäljarna är ibland bra, ibland rätt okunniga. Ibland låter de kunniga men har bara fått säljinformation från nån skotillverkare.
Viktigast alltså: köp en sko som känns bra att springa i från början, låt dig inte övertalas till annat.
Ängelholm
#4
29 maj 2017 kl 23:54
Gilla
Tack ska ni ha för bra svar :) Hur ser det ut med annan kringutrustning? Tekniknörd som jag är så är jag lite sugen på kanske ett aktivitetsarmband också, men hurpass pålitliga är de? Jag gillar tanken på att kunna synca med telefonen då jag oftast har den med mig när jag är ute. Tittar bland annat lite på samsung gear fit 2 och den gillar jag eftersom att man ändå kan ha den separat, de gånger man inte kan ha telefonen med sig, och ändå lyssna på musik och tracka framfarten via gps.
1981 • kaxås
#5
30 maj 2017 kl 19:29
Gilla
Det finns sjukt mycket skrivet om klockor och annat på jogg det är bara att söka och grotta ned dig, men ett tips är väll att hålla det enkelt.
1984 • Stockholm
#6
31 maj 2017 kl 07:52 Redigerad 31 maj 2017 kl 08:05
1 Gilla
#4 Har du telefonen med så är gratisalternativ som runkeeper fullt jämförbart med GPS-klockor och aktivitetsarmband för att mäta distans, fart och tid och logga träningen. Jag skulle testa det och köpa pryl efter behov sen när du tröttnar på att släpa telefonen, vill kunna se fart på ett bra sätt under passets gång, blir sugen på att prova pulsbaserat, vill kunna programmera intervaller, byta låt från armen, mäta höjdmeter uppför ett berg eller något annat behov som gör det lite lättare att välja klocka/armband. Men då försöker jag ha inställningen att jag ska behöva först och köpa sen snarare än tvärtom - lätt att det ligger många grejer i byrålådan annars.

Vad gäller skor är jag inne på oldboys linje. Börja med neutrala skor utan konstigheter och utgå därifrån. Tycker mig se många runt mig som hamnar i att köpa tunga skor med massa pronationsstöd som förstasko vilket gör det svårt att veta om det är skorna, tekniken eller kroppen som är felet ifall det börjar göra ont. Lättare att utgå från mitten (neutralt med icke-extremt dropp (det man kallar klackhöjden) på 8-10mm och prova sig fram därifrån. Expertbutikernas sätt att hitta rätt sko för "ditt" steg finns det vad jag vet inget forskningsstöd för och jag tror personligen mer på att hitta en hyfsat lätt sko som är skön på foten och skön att springa i (utan att för den skull ha allt för lite dämpning).

Tror de flesta köper en halvstorlek för små förstaskor vilket kan vara bra att tänka på.
Mr. B
1963 • Hemma
#7
31 maj 2017 kl 08:04
Gilla
Glöm inte att skaffa bra strumpor.
Ängelholm
#8
31 maj 2017 kl 12:00
Gilla
Tack, väldigt många bra svar här :) Ja just nu kör jag faktiskt med mobilen och runkeeper. Köpte ett par trådlösa lurar igår för något jag märkt som ett tydligt störande moment är sladden som gärna fastnar. På sikt kommer det nog vara skönt att slippa ha med mobilen dock, så det kan bli en gear fit 2 framöver om jag verkligen fastnar för löpning.

När det gäller skor, så går jag nog in på intersport i helgen och gör ett fotprov. Jag tror själv att jag överpronerar när jag tittar på slitaget på mina andra skor. Kanske dock inte så mycket att jag faktiskt behöver skor som kompenserar för det. Ett par neutrala skor låter toppen. Där är siktet just nu inställt på Nike Air Zoom Pegasus 33. Känns som ett väldigt bra alternativ under tusenlappen.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#9
1 juni 2017 kl 15:01
1 Gilla
Jag tror att kunnigheten hos personalen på exempelvis Intersport kan variera från obefintlig till god, men de erbjuder väl 30 dagars "prova på"-garanti om man provar ut skon hos dem? Alltså du får ta hem skon och använda den i 30 dagar och sedan byta om ni inte trivs ihop. Det tror jag nämligen är det viktigaste, att det känns bra, och inte så mycket vad någon säger om ens löpsteg.
1983 • Stenungsund
#10
12 april 2018 kl 09:50
Gilla
Hej Leif, hur har det gått för dig?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.