Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 6753 visningar

Svaga knän

1976 • Åby
#1
26 maj 2017 - 18:07
Gilla
Hej! Jag är en tjej på 40 år som nyss kommit igång med joggning och skulle behöva lite hjälp med råd kring problemen jag har fått med knäna. Jag började mer regelbundet med joggning i mars kortare sträckor i snigelfart då jag har ca 15 jag övervikt. Nu är jag uppe i 1 mil 3ggr/vecka och tyvärr har jag fått alltmer problem med styrkan i knäna. Joggningen går ganska bra och smärtfritt men om jag hukar (har småbarn) så kommer jag knappt upp till rakstående position igen. Knäna ömmar när jag försöker och det finns knappt nån kraft. Jag har haft ont i ena vaden och kramper men med massage och ett uppehåll blev det bättre. Min ena höft har jag dock alltid ont i pga en kronisk inflammation i slemsäckarna (muskelfästen). Jag tänkte att behövde mer stryka så jag började gynna för ett par månader seden och det går bra men knäna har inte blivit bättre. Vad kan detta bero på och har ni några råd om vad jag skall göra nu?
Tacksam för svar!
??
1976 • Åby
#2
26 maj 2017 kl 18:12
Gilla
Gymma ska det stå..
1983 • Stockholm
#3
26 maj 2017 kl 20:41
Gilla
Om du inte gör det redan så borde du styrketräna lite en gång i veckan, det borde räcka med lite utfall, grodhopp, benböj, planka, tåhävningar, etc.. Du kan ju även fundera på att variera distanser och tempo. Om du googlar lite på löpstyrka så hittar du nog ett bra program.

Men det är ju inte fel att trappa ner lite heller tills det känns bättre och sedan successivt öka igen.
Märta Johansson
1980 • Vik
#4
26 maj 2017 kl 21:49
Gilla
Jag hade gått till en sjukgymnast om jag var du. Har själv fått jättebra tips därifrån på övningar som har hjälpt mig att bygga stabilitet för att tåla löpningen bättre. Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
27 maj 2017 kl 17:05
Gilla
Från ingenting till 3x1 mil i veckan låter lite häftigt på bara några månader. Tycker du ska korta ner två av passen till kanske 5-6km och gå till en sjukgymnast och prata igenom problemen. Men enbens knäböj är en standardövning, dock funkar det inte bra för alla att gå ner till spetsigare knävinkel än 90 grader. Jag fick köra "Draken" i stället under en lång rehabperiod.

På sikt borde du väl kunna göra något åt slemsäckarna men det är bara en gissning från en amatör. Vikten kanske rättar till sig med bra kost om du kan fortsätta träna, jag vände från att långsamt gå upp till att långsamt gå ner när jag började löpträna regelbundet. Det är mycket lättare att springa och sliter självklart mindre om man väger mindre, varje kg märks.
1973 • Åkersberga
#6
28 maj 2017 kl 00:20
Gilla
Knäna kan protestera med t.ex. de symptom du beskriver om man ökar löpningen för fort. Snigelfart på plant underlag eller lätt uppför är mycket bättre (svagare stötar) än nedför. Jag skulle inte heller belasta knäna i detta skede med tunga övningar. Gör inte sånt som gör ont och glesa ut träningen om det behövs tills du kommer över den tröskeln då knäna blir tåligare, kan dröja flera månader.
Desmond
1963 • Hällefors
#7
28 maj 2017 kl 11:22 Redigerad 28 maj 2017 kl 11:24
Gilla
Håller med Oldboy och Amir.
Började själv löpträna för 8 månader sedan, efter ett långt uppehåll (20 år). Har gått på pumpen förr och fått sluta på grund av att knäna sagt ifrån. Nu började jag på ungefär 2 km-rundor i mycket lugnt tempo, ökade med kanske 500 meter var eller varannan vecka, gjorde det ont i knäna efter att jag ökat distansen gick jag tillbaka till den förra kortare någon vecka till, och så höjde jag. Låg länge och tuggade runt 4-5 km. Vill man ha mer träning kan man möjligen springa två 4 km-pass samma dag, ett morgon, ett kväll. Först de senaste veckorna har jag kommit upp över milen i ett pass.
Och som Amir skriver, nedförsbackarna är livsfarliga, har verkligen lärt känna gåsfoten, tänk på tekniken eller gå försiktigt i nedförsbackarna...
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
28 maj 2017 kl 12:02
Gilla
Tänkte inte på det men helt rätt om nerförsbackarna, de tar även när man går.
Det är också snällare mot knäna med mjukt underlag. Och korta steg så att foten landar under kroppen och inte framför.
Magnus
Stockholm
#9
28 maj 2017 kl 12:51
Gilla
Det finns egentligen inget som heter svaga knän. Det är lårmusklerna som skyddar knäna, och det är i så fall de musklerna är för svaga och behöver stärkas. Borde finnas en massa övningar på tex Youtube. Men ska du gymma är det väl sittande lårcurl som är bäst för att stärka framsida lår.
1976 • Åby
#10
29 maj 2017 kl 09:24
Gilla
Tack för alla råd! Jag började gå i höstas och har ganska snabbt sedan januari ökat sträckorna med joggning. Jag trivs mer med milen är 5 km (varför vet jag inte). Springer alltid i skogen. På gymmet 1-2 ggr per vecka är uppe i 35 kg på övre lårmusklerna. Har dock inte gått ner mer än 5 kg sedan januari. Äter för mkt socker (kolhydrater). Ska försöka hitta en runda som är ca 5 km och mer plant men mjukt underlag. Blir lite research! Tack igen!
Sven Gustafson
1966 • Lund
#11
29 maj 2017 kl 11:50
Gilla
Hopparknä & Löparknä är ju inte helt ovanligt och beror oftast på korta och spända lårmuskler. Massage, foamroller, och stretching kan mycket väl vara lösningen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
29 maj 2017 kl 13:25 Redigerad 29 maj 2017 kl 13:26
Gilla
Sven, spända muskler kan säkert bidra till överansträngningen om det nu är quadricepstendinos som vi nästan har förutsett i den här tråden. Dock blir man inte fri från det utan långvarig styrketräning.
(Löparknä betyder i Sverige något annat än Runners Knee i England, antar att det egentligen är det senare du avser.)

Camilla, jag drar mig till minnes hur jag själv gjorde när jag fick ont i senan ovanför knät (quadricepstendinos). Gick till sjukgymnast med löpintresse och fick några bra övningar; jag kunde inte köra enbens knäböj och gick inte på gym.
Men jag bytte löpsteg också. Bytte till mina mest väldämpade skor och började med hällandning (som jag inte använt på många år) men med fortsatt korta steg, ungefär 180 enkelsteg per minut. Det krävde en del fokusering men fungerade, det märktes direkt att jag fick mindre ont efter passen och jag behövde inte dra ner så mycket på löpningen.
När problemet försvann efter rätt många månader bytte jag tillbaka till mitt vanliga steg som närmast kan kallas mellanfotslandning.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#13
29 maj 2017 kl 16:37
Gilla
@Oldboy: Spända/korta muskler drar i senorna runt knät varvid det kan uppstå en inflammation. Detta kan mycket väl bli betydligt bättre om man ser till att massera och stretcha lårmusklerna så att draget runt knät minskar. Är det detta som är problemet så hjälper det föga att styrketräna även om det är positivt när man väl blivit av med inflammationen.

/Sven som varit där och kommit ur det :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
29 maj 2017 kl 16:53
Gilla
OK Sven, nu pratar vi om olika problem och utan riktig diagnos vet vi ju inte vad Camilla har. En diagnos är alltid bra så det är alltid bra att uppsöka en sjukgymnast.
(Det var Anna på Friskrehab i Göteborg som hjälpte mig med min quadricepstendinos.)
Sven Gustafson
1966 • Lund
#15
29 maj 2017 kl 17:16
Gilla
Klart att det behövs en riktig diagnos för att vara säker.
Massage och stretch kan knappast skada och även om muskulaturen måste byggas upp för att man skall hålla sig skadefri i det långa loppet så är det inte säkert att det är där man skall börja om det är senorna som spökar.
1976 • Åby
#16
29 maj 2017 kl 23:11
Gilla
Kunniga killar hör inne känns tryggt för novisen ????
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.