Löpning Övrigt 5 inlägg 3232 visningar

Mental skärpa

Marcus
.
#1
16 maj 2017 - 14:04
Gilla
Hej!

Jag är en vanlig motionär som brukar springa 2-3 ggr i veckan ca 1 mil åt gången. Som längst har jag sprungit 1,8 mil.

Målet med mina löppass brukar variera lite, antingen så springer jag för att det är skönt, att jag behöver röra på mig, för att förbättra tid eller för att rensa hjärnan när jag har mycket att göra.

Det jag har märkt under de ca 4 åren jag har sprungit regelbundet är hur mitt minne har förbättrats och jag har en helt annan mental skärpa och fokus än om jag inte skulle springa. Förmodligen skulle jag inte klara av att göra klart akademiska arbetsuppgifter lika snabbt som jag gör nu med regelbunden träning.

Hur ser ni på detta med träning och era kognitiva färdigheter? Känner ni att träning hjälper er med uppgifter av akademisk natur i vardagslivet, och av er som orkar t.ex. ett maraton eller längre, hur känner ni er i skallen en vardag på jobbet?
1970 • Frösön
#2
16 maj 2017 kl 14:33
Gilla
Jag kan inte annat än att hålla med. Blir/känner mig mer "klar" i skallen efter ett löp-pass (förutom att jag sover bättre). Också efter länge (upp mot och längre än maran) även om det kan vara lite smått "förvirrat" sista kilometrarna eller så ;)
Dessutom (som bonus) känns saker på tex jobbet som var jobbiga förut, inte lika "jobbiga" längre. Ett träligt möte på två timmar är ju ingenting mot att springa 80km (or whaterver) om man jämför.
Magnus Reimer
1965 • Kristianstad
#3
16 maj 2017 kl 14:43
Gilla
Håller också med. En del som inte löptränar brukar fråga vad tänker du på när du springer och blir det inte långtråkigt, men brukar då svara att det är ju inget förutebestämt vad man tänker på utan det kan ju vara olika saker man haft i huvudet senaste dagen eller tiden som dyker upp eller så ser man något utmed rundan som man börjar tänka på.

Efter löppassen har man ju i regel då rensat lite i huvudet plus att träningen ger nyttiga signaler till hjärnan som gör att man känner sig mer alert :-)
1968 • Kållered
#4
17 maj 2017 kl 13:34
Gilla
Definitivt! En av de stora fördelarna med träning. :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
17 maj 2017 kl 13:49
1 Gilla
Det finns en gammal tråd här som handlar om vad man tänker på när man springer. Jag fastnade för en poetisk beskrivning som jag tycker ofta stämmer:
"Mina tankar rör sig som fritt betande boskap."
Förbättrat minne har jag inte märkt men en löprunda rensar huvudet och visst blir jag mentalt piggare efteråt. På slutet av en mara eller ett riktigt långt pass kan det däremot vara rätt dimmigt däruppe;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.