Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 2921 visningar

Ont EFTER träning

#1
24 april 2017 - 13:26 (Redigerad 24 april 2017 - 13:27)
Gilla
Hej
Undrar om nån känner igen detta att få ont efter avslutad löprunda. Har sedan en tid problem med överansträngd vadmuskel och går hos naprapat. Har fått många bra tips och råd. Foamrollar osv. Det onda försvann, jag tog en lugn och kort runda utan problem, inte ett dugg ont. Hoppet väcktes. Men nästa morgon så gör det ont, känns stelt och svullet i problemområdet igen.
Är det en del i processen, eller nåt helt annat???
Kan jag göra nåt på bättre sätt?
Totalvila???

Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#2
24 april 2017 kl 13:55
1 Gilla
Jag hade problem med en överansträngd vadmuskel under vintern. Kom i December med en jäkla smärta. Det gjorde ont hela tiden, även nattetid. Stelt och spänt i vaden.

Vilade en vecka eller två och körde ett pass, smärtan tillbaks. Vilade 2 veckor tills det inte kändes något längre, körde ett pass och smärtan kom tillbaks.

Jag gick också till naprapat, men upplevde inte att det hjälpte något. Till slut körde jag totalvila i 2 månader, det hjälpte! Nu är jag tillbaks som vanligt igen.

Men det är nog väldigt olika vad som behövs för att det ska bli bra.
1981 • Örebro
#3
24 april 2017 kl 14:00
Gilla
Beror lite på vart det gör ont. Ett vanligt symptom på senbesvär är att smärtan ofta dyker upp efter avslutat pass, ibland ett helt dygn efteråt.
Ribban
1968 • Åkersberga
#4
24 april 2017 kl 15:27
Gilla
Såg i din blogg att du nyligen köpt nya skor HOKA One One (Clifton 2?). Är det Clifton 2 har de endast 5 mm drop från tå till häl. Är du van vid så "lågdroppade" skor? Du har ju sedan kört en del väldigt långa pass med dessa och typiskt problem vid invänjning av skor med låg drop är just stela, ömma vader. Ibland ena, oftast båda vaderna.

Så min fråga är vad hade du för skor innan? Hade de högre drop eller var de också kring 5 mm? Sedan ser jag att du kör ett rätt hårt pass i veckan och kanske inte så många andra lugnare löppass per vecka. Kanske inte vaderna är redo för att springa hårdare pass och särskilt inte i nya skor?
#5
24 april 2017 kl 15:50
Gilla
Tack för respons. Särskilt det där om sensmärtan som kommer efteråt och tips om rejäl vila. Att det skulle bero på de nya skorna tror jag inte, för jag har inte sprungit så mycket i dom och aldrig något långt pass, så det måste ha blivit nåt missförstånd. Det är länge sen jag körde nåt hårt eller jättelångt pass över huvud taget tyvärr, i alla fall löppass.

Försöker hålla igång med annat när det går.
Crosstrainer, simning bl a funkar utan minsta problem.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
24 april 2017 kl 16:36
Gilla
Förmodligen behöver du stärka vadmusklerna. Kör excentriska tåhävningar, med belastning som du ökar efterhand (ryggsäck eller hellre Smithmaskin på gymmet), löpfria dagar.

När jag hade överansträngda soleusmuskler sa min naprapat att vadmusklerna är sega, de behöver stretchas en hel minut vardera efter löpning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.