Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 1277 visningar

Nya skor, återkommen trasig vad..

Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#1
20 april 2017 - 15:13
Gilla  
Jag har sedan 2 år sprungit med New Balance 890v4 som jag bytte till efter att haft en hel del strul med Asics GT 2000, gubbvad som aldrig fick ro i den skon vilket innebar att min träning fick 1-2 veckors uppehåll till och från.
Dock så lever inte alla skor för evigt så för några veckor sedan blev det sko-test på runners store i Stockholm och landade till slut på New Balance Vazee 2090.

Har sedan dess sprungit in dem långsamt i c:a 10-12 pass och dem har känts lätta och snabba. Förra söndagen så skulle jag bara ut på ett lättare 10k-pass men då, efter 7km, så hugger min högervad till på precis samma sätt den gjort innan (mer än 2 år sedan sist) och jag blev tvungen att stanna och sedan promenera hem.

Nu undrar jag om det kan bero på skon eller bara tillfällighet?
Skon har ju mindre drop än min gamla sko, kan det vara något? Är det vanligt att sådant här kommer lurandes? Ska jag gå tillbaka till affären och påtala detta?

Sjukt jobbigt då säsongen drar igång i helgen och vinterträningen varit fantastisk.
Ska testa jogga med mina gamla skor ikväll lite lätt för att se hur vaden reagerar.

Tips/tankar/idéer?
Irene
1968 • Åstorp
#2
20 april 2017 - 16:34
Gilla  
Låter som du behöver ta itu med själv vaden/vaderna. Rejäl massageterapi med jämna mellanrum över ben och sätesmuskulatur kan hjälpa. Kolla också att du verkligen belastar jämnt mellan kroppshalvorna, dvs att kotpelaren och bäckenet ligger rätt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
20 april 2017 - 20:50 Redigerad 20 april 2017 - 20:51
Gilla  
Det är ju inte skons fel, möjligen kan just den expediten lära sig att skicka med en brasklapp till.
Lägre drop belastar vaden mera och för att klara det måste man ha lite marginal i vadstyrkan.
Vadmusklerna tränar man upp med excentriska tåhävningar, det finns många trådar med konkreta beskrivningar. Men bäst effekt ger långsamt ökande belastning, exv med en ryggsäck eller hellre en Smithmaskin på gymmet, och få repetitioner för man ska inte orka många. 3x10, eventuellt med lite stretch emellan. Lätt böjda knän om det är inre vadmuskeln som ger problem. Vet du inte så kör raka varannan gång du gör övningen...
Kör detta på löpfria dagar för bäst effekt. Och stretcha vaderna efter, liksom efter varje löppass. Eller i vart fall efter alla snabba eller långa löppass.

Sen är det bra att ha flera par skor att växla mellan, olika modeller så att inte belastningen blir lika varje gång man springer.
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#4
21 april 2017 - 14:29
Gilla  
Tack för input.

Foamrollern får komma fram igen och så får jag ta tag i tåhävningarna.
Kommer äta lite extra magnesium också och så får mina gamla skor lasta av mina nya lite då och då tills hushållsekonomin tillåter ännu ett tillskott på den fronten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.