Löpning Skador & Rehab 39 inlägg 8822 visningar

Vader, vad för tips har ni för att rädda en vad.

Johan Andersson
1985 • Örebro
#1
15 april 2017 - 11:50
Gilla
Ok, börjar tröttna på min högra vad. Gissar på att det är soleus som bråkar i huvudsak (sjukgymnasten säger så) men alla tips underlättar ju självklart. Jag har ont mer eller mindre konstant, blir inte värre när jag springer snarare så tenderar smärtan att försvinna ca 40-50min in i ett pass. Men efteråt så får jag ofta betala för det.

Sjukgymnasten ordinerade tåhävningar, så det gör jag dagligen med lätt böjda knän och fokus på den exentriska fasen två set om 50 så 100 totalt. Jag märker ingen skillnad men fortsätter ändå då det alltid är tips 1 när man googlar just vadproblem.

När det gäller belastning så tränar jag sju pass i veckan varav tre är löpning och tre styrka. Det sjunde passet är någon form av alternativ cardio, ofta simning. Löpmässigt så ligger veckovolymen mellan tre och sex mil och passen är uppblandade med intervaller, backe, tempo och långpass (alltid ett långpass/vecka). Tycker inget pass sliter mer på vaden utan smärtan är ganska lik oavsett.

Jag varierar mellan tre par skor (Mizuno Wave Rider på asfalt, Inov8 Roclite för trail och Five Fingers för kortare intervaller och backe) och kör både asfalt och trail. Största delen löpning sker i skogen på stig eller motionsspår. Funderar på om jag byta skor? Prova nått annat märke? Tips?

Jag är en ganska tung löpare och släpar på 90kilo men en större viktnedgång är inte aktuell men jag kommer ligga runt 82-85kg om sex veckor. Mina styrkepass baseras på basövningar och jag kör då bänkpress, marklyft och knäböj tre ggr i veckan med en del extra bös för det jag tycker släpar. Tips i gymmet för vaderna? Hoppövningar? Tips?

Så alla tips mottages, kan ju vara så att det bara är att tejpa hårt och bita ihop men det är stökigt när man har svårt att sova för att vaden krampar. Tack på förhand! /Johan
< < < 1 2 > > >
1973 • Åkersberga
#2
15 april 2017 kl 12:13
Gilla
Snabba intervaller plant eller utför belastar vaderna mest eftersom man då kommer upp på tå med maxbelastning. Det borde hjälpa att minska på det i några veckor.
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#3
15 april 2017 kl 12:25
Gilla
Börja med att träna stående (utan böjda knän), och sittande vadträning på gymmet. Kommer inte ihåg exakt vad maskinerna/övningarna heter men brukar väl finnas båda varianterna på vanliga gym? Dom tränar ju olika delar av vaderna så nog bra att köra båda. Kan ju tänka mig att det skulle kunna bli en obalans i hur stark du är i låren och vaderna när du tränar benen som du gör och inte tränar vaderna på samma nivå riktigt. Lägg sedan till att du väger en del så bör belastningen bli rätt stor på vaderna när du springer. Skulle nog testat att köra tungt på vadträningen också till att börja med så du får upp styrkan lite.

Du skriver inte om du testat att vila vaden frisk?
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
15 april 2017 kl 12:32
Gilla
Tre tips:
1. Gör det lite lättare för vaden. Håll upp med Fivefingers och nolldrop ett tag, lägg i stället in hälkilar av skumgummi i skorna (finns hos välsorterade skomakare; korkinlägg smulas fort sönder).
2. Du behöver förmodligen ändra dina tåhävningar, nu kör du många reps och ingen belastning utöver kroppen om jag förstår dig rätt. På gymmet torde finnas en Smith-maskin där du kan lägga en skivstång på nacken och belasta mera. Kör 3x10 med belastning, upp på båda, ner på en, varannat ben (det behövs av flera skäl). Börja med bara stången, öka sen med vikter så att du blir trött i vaderna av passet men inte har problem att orka. Efter en muskelbristning i soleus blev jag inte helt bra förrän jag nått 60 kg (väger 74).
Gör övningen på löpfria dagar, det är bra med minst en dag i veckan när du inte anstränger vaderna alls, de måste få hinna växa till i styrka.
3. Stretcha, med lätt böjt knä. Efter varje löppass, länge (en hel minut sa min sjukgymnast första gången, då var det överbelastning av soleus som var mitt problem). Man kan stretcha båda benen samtidigt om man lutar sig mot en vägg.
När du kör excentriska tåhävningar kan det vara bra att stretcha mellan set:en och absolut efteråt. Kanske före också (Umeåmetoden kommenterade min sjukgymnast när jag nämnde stretch före och mellan, inte helt klart att det är bättre).

Att smärtan försvinner ett tag in i passet beror sannolikt på endorfinpåslag, särskilt som den blir starkare efteråt. Du underlättar läkningen om du minskar påfrestningarna genom att pausa intervaller, backpass och undviker asfalt. Antar att du provat det men mitt förslag är alltså att du låter den mesta belastningen på vaderna bli styrketräning enligt 2 ovan. Du bör märka skillnad inom sådär tre månader men fortsätt med belastade tåhävningar då och då även sedan besvären förhoppningsvis försvinner. Lycka till!
hxman
1976 • Skåne
#5
15 april 2017 kl 15:34
Gilla
Påminner om min situation- både träningsmäsdigt, vikt och problem. Jag har ftf lite strul med vader/hälsena men det som funkar hyfsat för mig är att skippa alla former av tåhävningar och backpassen. Så länge vaderna får vila regelbundet kan jag springa hyfsat mycket. Backpassen är det som verkar slita mest på mig
Västerås
#6
15 april 2017 kl 19:47
Gilla
90 kg i ett par fivefingers, stackars fötter och ben...
Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
15 april 2017 kl 19:57
Gilla
Det kan ju vara compartment syndrome.

Är en läskig åkomma som beror på att vadmusklerna växer fortare än linimentet som omsluter dem. Ger galen smärta innan det sätter sig.

Annars låter det som vanlig gubbvad. 1-2 vecka vila sen på't igen, kort först, därefter ökande.

Satsa på ett par väldämpade skor med minst 10 mm drop. Avvakta med rusher, backaro intervaller tills det ordnat upp sig.
Johan Andersson
1985 • Örebro
#8
16 april 2017 kl 12:07
Gilla
90kg i FiveFingers funkar fin fint.

Jag har försökt vila från löpning och det blir visserligen bättre men smärtan återkommer vid första löppasset oavsett längd.

Tips på väldämpade skor med drop som nämnt ovan (10mm)?

Ska genast slänga in viktade vadpressar i både den sittande vadpressmaskinen och i Smith, flytta tunga vikter är ju minst lika kul som att springa.

Ska även prova att ta bort backpassen och ersätta dem med plan löpning på typ bana(?) kanske?
1981 • Örebro
#9
16 april 2017 kl 22:28
Gilla
Hur dök besvären upp? När? Vart gör det ont mer exakt?

Generellt är det viktigaste att anpassa belastningen, dvs inte göra sådant som retar upp det. Dock bör det göras i kombination med något som ökar kapaciteten, utan att reta upp det, dvs styrka.

Som redan nämnts behövs tung styrka, kroppsvikt räcker inte långt då anpassningen stagnerar relativt snabbt.

Johan Andersson
1985 • Örebro
#10
17 april 2017 kl 08:00
Gilla
besöket hos sjukgymnasten var nog ett år sedan eller så. Innan det så hade jag vilat från löpning nästan helt i typ två månader för jag trodde det skulle hjälpa. Hjälpte marginellt kan jag tycka. Fick ordinerat tåhävningar och att jag skulle "snurra" på fotleden om jag varit stillasittande en längre tid för att få cirkulation i vaden. Har sedan dess trappat upp och ned löpningen och styrketräningen på olika sätt men utan större skillnad i smärta.

Började nu i januari en långsam viktnedgång för att se om det skulle hjälpa, tycker inte det heller gett resultat. Jag vet att 90kg är mycket för EB löpare men nu är jag ju motionär med löpning som ett av mina intressen men ska ändå prova att tappa fem kilo till trots minskningar i övningar som bänkpress och marklyft.

Innan besöket hos sjukgymnast hade jag väl dragits med smärtan i några månader eller så men mest funderat över om det var någon sorts belastningsskada eller sträckning av fotleden, då det var där jag tyckte smärtan satt men sjukgymnasten påpekade att vadmuskeln fäster i närheten av fotleden och att det är den som spökar.
Johan Andersson
1985 • Örebro
#11
17 april 2017 kl 08:02
Gilla
När det gäller var så skulle jag säga att utsidan av höger vad är där smärtan är värst och att det liksom börjar nerifrån och stegras uppåt i underbenet.
1977 • hummelstad
#12
17 april 2017 kl 14:32
Gilla
Det enda som funkar för mig (har liknade problem)
är att värma upp ordentligt.

Jag cyklar alltid före mina rundor ca 30 min så jag blir riktig varm.
Sedan så stretchar jag vaden.
Efter passet så är det stretch igen!

Lycka till
Hobbylöparn
Östermalms IP
#13
17 april 2017 kl 14:37
Gilla
Med all respekt för sjukgymnaster. Men jag tror hon snackar skit. Har du ont i fotleden har det garanterat inte med vaden att göra.

Det finns 100 olika orsaker till ont i fotleden, men två lågoddsare är för hårt dragna skosnören, eller för dåligt pronationsstöd på skon. Även för dåligt dämpade skor.

Eller för hastig stegring av distans.

Eller en kombo av allt ovan.

Vi har redan diskuterat det. Men dina five fingers föreslår jag att du använder för att få fyr på braskamin med. Sen håller du dig till Saucony Ride, alternativt byter till Guide som har pronationsstöd.

Lycka till.



1981 • Örebro
#14
17 april 2017 kl 15:51
Gilla
Väldigt dåligt med underlag för att säga att vare sig promatiönsstöd eller dämpning är kopplat till skador. Men, för just vader så brukar det generellt bli att man lägger en större del av löpstegets belastning mot vaden med en mindre uppbyggd sko.

Alltid klurigt med diagnoser över internet, men det här var extra svårt. Fortsatt lite svårt att greppa vart smärtan sitter dessvärre, går det att ta en bild möjligtvis?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#15
17 april 2017 kl 15:53
Gilla
Han hade ju ont i vristen...
1981 • Örebro
#16
17 april 2017 kl 16:56
Gilla
Han skrev också utsidan av vaden som stegras upp i underbenet.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#17
17 april 2017 kl 17:42
Gilla
Vaden är vaden och vristen är vristen.

Sjukgymnasten försökte se ett samband mellan ont i vristen och det som gjorde ont i vaden. Något jag tror är litet långsökt och konstruerat för att berättiga besöket.
hxman
1976 • Skåne
#18
17 april 2017 kl 18:34
Gilla
Bild uppladdad av hxman
Fredrik- kolla peroneussenan. Låter som om det kan vara den som spökar



Västerås
#19
17 april 2017 kl 18:48
Gilla
Jag hade gått till en läkare och fått det röntgat.. Du har haft problem över ett år och provat att vila och rehabat och allting. Tycker det verkar lite underligt att det inte skulle bli bättre av allt detta om det hade varit någon överbelastning/bristning eller partiell ruptur. Det kan ju ha blivit något kroniskt också?

Rent generellt så tycker jag att man ber om problem ifall man väger 90 kg, springer upp emot 6 mil i veckan och dessutom gör det i ett par five finger eller roclite. Speciellt om man vet att man har ont. Det är liksom grundläggande fysik att all rörelseenergi som din kropp kommer ner mot marken med måste ta vägen någonstans. Ju stummare och mindre sko, desto mer stryk får kroppens ta. Väger man då 90 pannor så är det nästan 50 % mer än en genomsnittlig tävlingslöpare i form, det är en hel del...
1973 • Åkersberga
#20
17 april 2017 kl 19:22
Gilla
Daniel, När man är vältränad behöver inte en högre vikt betyda mer skador. Har man en hög vikt i förhållande till sin längd blir tempot automatiskt lägre + att man orkar en kortare sträcka så det löser sig självt så att säga.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.