Löpning Tävlingar & Motionslopp 16 inlägg 7791 visningar

Mitt första halvmaraton!

#1
6 april 2017 - 10:54
Gilla
Jag söker lite råd och tips!
Jag har alldeles precis anmält mig till mitt första halvmaraton. Har tidigare sprungit 12 km som längst och känner att detta skulle bli en perfekt utmaning för mig själv.

Men detta är första gången jag ska springa så långt och undrar om det är något speciellt jag ska tänka på? Någon bra utrustning som räddar er under träning eller lopp för att ta er igenom? Och hur ska man tänka med vätska och mat innan/under/efter loppet?

Jag har tusen frågor egentligen, så uppskattar alla tips jag kan få!
Tack på förhand =D
1971 • Nykvarn
#2
6 april 2017 kl 11:04
Gilla
Vad roligt att du ska springa halvmaraton, det är rolig distans och en bra utmaning för de allra flesta! Vad du ska tänka på beror i princip till 100% av hur lång tid det är kvar till loppet, är det tre veckor eller sex månader, spelar det en helt avgörande roll för hur du ska förbereda dig :)
#3
6 april 2017 kl 11:17
Gilla
Loppet går av stapeln den 19 augusti! Så jag har ca 19 veckor på mig :)
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#4
6 april 2017 kl 11:19
Gilla
Har sprungit några halvmaror och kör ibland distansen på träning också. Jag är absolut inte någon tävlingslöpare utan en vanlig motionär.

Om vi bortser från träning innan loppet så har jag några få saker som jag tänker på. Vätska och mat, inga konstigheter. Äter och dricker som vanligt innan loppet, men vill inte äta för tätt inpå och vill inte springa med alltför mycket mat i magen. Dryck brukar finnas på loppet, så det tar jag inte med mig. Håller mig mest till vatten när jag springer.

Skavsår vill man helst undvika, så se till att ha testat utrustningen innan och smörj där risk för skav finns. Jag kör med något som heter "Bodyglide" som jag köpte på wiggle. Finns på löplabbet också tror jag. (Om man googlar på det får man träffar även på butiker av "vuxenkaraktär").

Spring inte för fort i början av loppet! Jag har min snabbaste miltid någonsin som första milen på en halvmara. Det blev inte min snabbaste halvmara totalt kan jag lugnt säga. Det är lätt att dras med när många drar på i början, men sen tar kraften slut.

Efter loppet brukar jag behöva få i mig energi av något slag. I de lopp jag sprungit har det alltid funnits bananer/bullar/kexchoklad eller liknande efter målgång.



Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#5
6 april 2017 kl 13:44
Gilla
Annars finns vanligt vaseline alt Idomin (ger inte riktigt lika fula fläckar och luktar helt ok). Tejpa ställen du vet kan skava (genom att prova längre distans på träning). Tjejen behöver tex tejpa fram under sportBH och rakade armhålor även kännas.

Drick när du blir törstig, du behöver inte balja i dig vatten under loppet.

Skönt att ha extra varma kläder i ombytet efter loppet om man blir kvar en stund. Så brukar det väl iofs vara för de flesta lopp.

Min första halvmara hade jag inte sprungit längre än ca 12km och det gick. Men hade helt klart rekommenderat att ha känt på distansen innan, åtminstone 17-18km. Tyckte det blev väldigt jobbigt runt 15-16km, då är man iofs i ett jobbigt parti i gbg-varvet också.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#6
6 april 2017 kl 14:08
Gilla
Till skillnad från Thomas (#5) tycker jag inte alls att du måste känna på distansen innan du springer en halvmara (eller mara).
Loppet i sig är ju ett ypperligt tillfälle att göra det för första gången!
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#7
6 april 2017 kl 20:09
1 Gilla
Nja, nu skrev jag ju inte att man måste det heller vilket jag själv inte hade gjort. Men att springa lite närmare längden än 12 km ger ju om inte annat lite erfarenhet av tex små saker som skavsår. Eftersom loppet är i augusti så finns ju gott om tid att springa något lite längre pass
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#8
6 april 2017 kl 22:36
Gilla
Hade nog läst lite slarvigt i tråden. Med 19 veckor kvar till loppet finns det förstås ingen anledning att avstå från längre pass.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
7 april 2017 kl 20:25
Gilla
Träna varierat och lägg på en km eller två på veckans längsta pass efterhand. Det gör inget alls om du "råkar" ha sprungit ett långpass på 25 eller 28 km några veckor före tävlingen men spring lugnt på de flesta långa pass.
Det ger ett rejält lyft för självförtroendet att ha klarat distansen redan före tävlingen men 21 km är inte så dramatiskt, är du van att springa en mil så bör det gå bra ändå.
Prova inget nytt på tävlingen - skor och kläder som du är van vid, drick vatten när du blir törstig om du inte är van vid sportdrycken. Är du ovan vid distansen kan du behöva tejpa eller smörja (sportslick är en annan hyllad smörja) men de flesta långlöpare behöver inte det.
Håller med om att halvmara är en kul distans, lycka till!
Agneta Isacsson
1956 • Oskarshamn
#10
7 april 2017 kl 20:35
3 Gilla
Jag sprang min första halvmara förra våren vilket gick jättebra. Jag tränade regelbundet innan med backträning,intervallträning och distans. Ett par gånger sprang jag väldigt långsamt i två timmar för att kroppen skulle känna på löpning under längre tid.
Vid själva tävlingen startade jag i ett för mig behagligt tempo, jag drack ett par klunkar vatten vid varje vätskekontroll och tog en bit banan som bjöds vid 14 km. När det var ca sex km kvar kände jag mig jättepigg och ökade farten markant. Det var en mycket trevlig känsla att springa om så många och känna sig pigg i benen.jag blev jättenöjd med min insats och är nu på gång för nästa halvmara om ett par veckor. Skitkul!
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#11
9 maj 2017 kl 19:12
Gilla
"Men detta är första gången jag ska springa så långt och undrar om det är något speciellt jag ska tänka på? Någon bra utrustning som räddar er under träning eller lopp för att ta er igenom? Och hur ska man tänka med vätska och mat innan/under/efter loppet?"

Att ta det extra lugnt, gör loppet till en kul grej, klä ut sig och heja på andra löpare medan en flåsar runt. Ät som vanligt dagen innan, om tidigt lopp (innan 12) ät frukost + någon chokladbit+frukt innan loppet. Om senare åå dagen, ät någon mindre lunch (inget flott eller fiberrikt dock, haha, missöden kan inträffa! ^^)

Brukar sällan äta/dricka något under kortare lopp (under halvmara), mer skölja av skallen/ansiktet med vatten (som finns vid vätskestationer), inför första halvmaran (eller andra längre sträckor för den delen) kan det vara skönt för sig själv att veta en har "färdkost", nötcremé, russin, torkade dadlar eller havrebar (flapjack) funkar.
1971 • Nykvarn
#12
9 maj 2017 kl 19:38
Gilla
No offense #11 men att ta råd från någon som kallar sig Tampongförtäraren kan vara vanskligt :-)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#13
9 maj 2017 kl 19:50
1 Gilla
Re 11:

Glöm inte att smörja in höger knä med hundlort. Samt att gå baklänges runt huset 7,5 varv i månsken.

Sen är det bara att springa på!
1967 • Torsby
#14
10 maj 2017 kl 22:56
1 Gilla
Det här hinner du köra nästan 2 ggr :-) http://www.jogg.se/Program/Program.aspx?id=25
Mr. B
1963 • Hemma
#15
11 maj 2017 kl 10:22
Gilla
Man ser ibland löpare som dricker för lite och kollapsar.

Men det finns också gott om sådana som lyssnar lite för mycket på uppmaningarna att dricka. De kraschar inte lika uppseendeväckande, men de springer tungt och tappar flera minuter på toabesök helt i onödan.

Drick lagom. Drickandet, precis som klädval och allt annat, testar du på några långpass i god tid före loppet.
1967 • Torsby
#16
12 maj 2017 kl 12:57
Gilla
På träningslära.se hittar ni mycket information om vätska i samband med träning. Bl.a. detta http://traningslara.se/felaktigheter-kring-vatska-och-lopning-i-svd/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.