Löpning Träning 4 inlägg 7801 visningar

Ont i ryggen efter löpning

1976 • Floda
#1
26 mars 2017 - 22:27
Gilla 
Jag får ont i korsryggen efter lite längre pass (ca 7 km eller längre). Korsryggen kanske är fel. Tänk ungefär strax ovanför svanskotan, handflatsstort område på var sida om ryggraden. Det värker och jag har en öm punkt strax ovanför det område som värker, mitt på ryggraden.

Jag kör styrka på gymmet 1-2 ggr i veckan som bl.a. innehåller rygglyft liggande på mage och plankan, höftlyft på ett ben och en kvarts rodd om jag hinner.

Vad är det som felas mig? Svaghet nånstans? Vad göra åt det?

Har i alla år haft problemet. Ju mer jag tränat desto längre har jag klarat att springa utan smärta men jag funderar ju på vad som är fel och om jag kan göra nåt åt det.

Tips och idéer?
1958 • Borlänge
#2
27 mars 2017 - 08:10
Gilla 
Höftböjarmuskeln fäster uppe vid ländryggen. Jobba med rörlighetsträning och stretch av höftböjarmusklerna så bör besvären försvinna. Fortsätt med bålträningen, gärna även sidoövningar för ökad stabilitet i höft/bål. Lite djupa knäböjningar är inte heller fel då det hjälper dig att hålla längden i musklerna på baksidan av kroppen.
Annika
1979 • Gävle
#3
27 mars 2017 - 09:00
Gilla 
Jag har fått likadant efter maraton, och nu i vinter har jag haft ont på samma ställe utan att springa (har knappt tränat alls på ett år pga skada) så då såg jag till att kolla upp det på riktigt. Svaret är precis det Lars i #2 var inne på: Korta höftböjare, i kombination med svag bål, stel bröstrygg och bortkopplade sätesmuskler. Det tillsammans gör att svanken blir överdrivet uttalad och bäckenet felställt. Jättevanligt problem i dagens samhälle där vi sitter så mycket!

Träna rörlighet i bröstryggen, styrka i mage och rumpa, och fokusera på hållningen: In med magen, fram med höften. Sen gäller det bara att behålla den hållningen när du springer också ;)
1976 • Floda
#4
27 mars 2017 - 11:17
Gilla 
Tack snälla ni!

Då är det att lägga på ytterligare några övningar i rehab/prehab-programmet. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.