Löpning Kläder, Skor & Prylar 139 inlägg 15124 visningar

Hoka på Marathon?

0 • Östermalms IP
#1
18 mars 2017 - 12:03
Gilla  
I höstas provade jag Hoka One One för första gången. Jag såg ljuset!

Nu springer jag i princip alla mina löppass i Clifton 3.

Det som förvånar mig varje gång är hur fräsch man känner sig i fötter och ben mot slutet av passen.

Nu i vår gör jag min fjärde upptrappning inför Stockholm Marathon. Således långpass på helger. Är ju en helt annan grej i Hoka mot traditionella skor. Framförallt de sista kilometrarna, de bara flyter förbi som ingenting. Inte den där familjära känslan av stumhet, smärtkänning, ont i hälen eller liknande.

En annan sak är stabilitet. Min uppfattning är att åtminstone Clifton3 slår alla stabilitetsskor på fingrarna varje dag i veckan.

Mot den bakgrunden undrar jag hur många av er som även springer lopp i era Hoka? Jag tänker primärt på Marathondistansen, men alla distanser är intressanta att höra.

Min observation är att farten, åtminstone på träningspassen, är samma-samma som i motsvarande traditionella skor. Dock känns de ju inte jättesnabba.

Tacksam för input.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
1965 • Eksjö
#2
18 mars 2017 - 12:29 Redigerad 18 mars 2017 - 12:31
Gilla  
I princip allt du skriver är sant och jag kör själv en del träning, inklusive har sprungit lopp, i Hoka. Och ja, det går lika snabbt i Hoka, för de är egentligen inte tyngre, de bara ser tyngre ut.

Dock skulle det inte falla mig in att köra ALL löpning i HOKA. Man behöver just den där stumheten, träningsvärken och lite smärtkänningar här och där efter pass för att få tillväxt i muskler och senor. "Born to Run" hade rätt på den punkten.

Tänk så här: Om resten av kroppen är slutkörd efter ett pass, men ben och fötter fortfarande känns fräscha, så är det något som inte är riktigt riktigt i balans, eller hur?

Dessutom: Om du kör alla dina pass i Hoka så kommer du om två-tre år att märka att först vissa småmuskler och sedan även större muskler har börjat bli generellt svagare. Då kommer skadorna. Och med onödigt försvagade muskler i området så blir rehabperioderna... ja, du fattar...

Just nu surfar du på effekten av tidigare års träning - och det kommer du att kunna göra ett tag, men inte i längden.

Man behöver blanda skor som ger olika effekt/slitage på samma sätt som man behöver blanda träningspass - samma sak varje dag är inte bra på någondera fronten.
0 • Östermalms IP
#3
18 mars 2017 - 14:02
Gilla  
Är väl iofs en sanning med mods att jag kör alla pass i Hoka.

Till att börja så kommer och går vintern här i Svealand. Så det blir både spikes, trails o vanliga fast med goretex.

Sen kör jag alltid intervall med mer minimalistiska skor.

Även på löpband när vädret är alltför grisigt för att ge sig ut. Jag har sprungit en gång med clifton på löpbandet. Såg nog ganska skoj ut för den oinvigde.

Men det var främst om någon springer lopp i sina Hoka jag ville veta.

Jag kan ju också inflika att de skor som gör att jag kan öka veckomängden utan att dra på mig skador, är rätt sko varje dag i veckan.
1978 • Linköping
#4
18 mars 2017 - 15:34
1 Gilla  
Jag har sprungit samtliga marathon i Hoka, de senaste med Clifton. Jag känner att man kan ösa på rejält nedför och där vinner jag mycket jämfört med mina medlöpare. Sen är ju Clifton lättare än traditionella tjockskor så viktmässigt bör de stå sig bra, om man inte är elit. Nu är jag däremot sugen på att testa Adiosen på nästa mara. Får se om jag vågar.
1970 • Frösön
#5
18 mars 2017 - 16:55
1 Gilla  
Alla mina maror utom en (som gjordes i Icebugs Pytho2... Kunde inte springa på flera veckor efter det) har varit i Hokas. Skulle nog kunna sträcka mig så långt så att jag säger att Hoka räddade min "löparkarriär". Jag hade ofta problem med fötterna (kändes som söndermald köttfärs) förut med tunnare skor redan runt 10km.
Äger just nu ett par Clifton 2, ett par Conquest (sämsta modellen imho pga tyngden, stelheten och den smått klaustrofobiska tå-lådan) som jag har Bestgrip i sulan på för vinterföre, och ett par Stinson Lite.

Vill man ha ett riktigt bra alternativ.. så finns det tex Altra Paradigm. Altra har större tå-låda och 0mm drop (eller iallafall close to 0mm)

Jag gillar både Hoka och Altra och kommer att köpa den av dem som har bästa priset den dagen det är dags :)
Stefan "Stal" Alanentalo
1972 • Falun
#6
18 mars 2017 - 16:57 Redigerad 18 mars 2017 - 16:58
1 Gilla  
Hoka Clifton 1-3 är en bra marathonsko men skulle jag springa ett idag så skulle jag köra på Hoka Tracer. Tracer är lättare, lite fastare dämpning så det känns som att varje steg ger mer fart men ändå tillräckligt med dämpning för att den ska vara skön.
Jag har kört allt från halvmarathon, tid just över 1.31, och marathon, tid 3.24, med Clifton så nog är den allsidig.
Idag kör jag mestadels långpass med min Clifton 3, lopp springer jag med Nike Zoom Streak 6, Lunaracer eller Hoka Tracer.
1965 • Eksjö
#7
18 mars 2017 - 17:41
Gilla  
Den här nya för året ser ju intressant ut också:

http://ultrarunnerpodcast.com/hoka-one-one-speed-instinct-review/
0 • Östermalms IP
#8
18 mars 2017 - 17:56
Gilla  
Jag kan flika in att jag impulsköpta Hoka Clayton på rabatt från UK.

Tänkte de kunde vara bra raceskor för bl.a. Marathon. Blev vöäldigt besviken, känns bara konstiga i steget. Inte alls så som Clifton 3 där varje steg känns som en "dröm" (ok litet överdrivet).

Just nu lutar det nog åt gamla vanliga dvs Asics DS Racer 10 ("den gula"dvs 2016, som är något mjukare än "den röda" dvs 2014 års modell)
1961 • Kävlinge
#9
18 mars 2017 - 18:15
Gilla  
Jag kör alla hel och halvmarathon i Adios 2 utan problem. Men tränar jag för mycket i dessa tar tar ben och fötter stryk. Jag har lite överpronation och undrar om Clifton 3 är bra träningsko då? Jag har aldrig provat såna.
0 • Västerås
#10
18 mars 2017 - 18:42 Redigerad 18 mars 2017 - 18:43
Gilla  
Jag överpronerar också lite och kan inte alls springa i challenger atr 2 som i princip är samma sko som clifton fast en trailvariant. Det känns som hela foten ska kollapsa, det är så illa att jag till och med får ont under själva passet. Jag har dock väldigt smala fötter och skorna är ju rätt breda, det kan ju ha något med det att göra också. Speedgoat funkar däremot utmärkt för mig!
0 • Östermalms IP
#11
19 mars 2017 - 08:09
Gilla  
Jag har också mild överprovering och bedömer att åtminstone Clifton 3 har väldigt bra stöd för detta.

Det här med pronering är intressant. För vissa skor som påstås vara gjorda för överpronerare upplever jag inte ha något stöd alls. Min hemmasnickrade teori är att proneringsstöd hänger på hela sulans konstruktion.

Åtminstone i mitt fall så landar jag på ytterkant av skon. Vid fotisättning rullar sedan skon inåt tills full kontakt skett. Men om ytterkanten är hård och inflexibel, så blir det ju som att landa på en kant för att sedan klonka ned på den platta delen av sulan. I det läget behövs ju en väldigt uppbyggd sko på innersidan för att bromsa inåtrullen.

Men om skon är naturligt mjuk på ytterkant, så behövs ju inte lika mycket stöd för att bromsa inåtrullet. Exakt så fungerar Clifton 3! Dvs det blir en naturligare isättning som inte behöver bromsas. Så vitt jag vet finns inget ingbyggt pronationsstöd i någon av Hokaskorna, undantaget möjligen den nya Arahi.
1970 • Stockholm
#12
8 juli 2017 - 00:11 Redigerad 8 juli 2017 - 00:16
Gilla  
Börjar misstänka att en del av mina sporadiska problem har att göra med att jag springer betydligt mer på asfalt än vad jag gjorde när jag var yngre (benhinnor oftast, åtminstone i det området). Något tar emot mentalt att ha sådana här till synes något klumpiga maximalistiska skor men om det kan leda till att besvären försvinner så är det självklart värt det. Överpronerar också något vilket säkert är en del av orsaken till mina sporadiska bekymmer, asfalten en annan, Hoka Clifton 3 kanske är det jag ska prova. Hur är Hoka i storleken vs Asics?

Tycker att mina bekymmer blir relativt snabbt bättre när jag springer mer i terräng och på mjukare underlag men det vore toppen av bekvämlighetsskäl att kunna springa huvuddelen av träningen på asfalt. Så sjukt bekvämt och tidseffektivt att bara snöra på sig skorna och ta sin runda utanför dörren.
hxman
1976 • Kosmopolit
#13
8 juli 2017 - 08:16
Gilla  
Har precis börjat använda HokaTracer. Spontana känslan är att de är lätta, sköna och väldämpade utan att vara svampiga. Kommer nog springa mycket i dessa framöver
1970 • Stockholm
#14
8 juli 2017 - 12:49
Gilla  
Ok, jag har noll koll på de olika Hoka modellerna.

Hur är Tracer jämfört med tex Clifton 3? Är Tracer lite mer åt det lättare tävlingshållet jämfört med Clifton 3?

Blir spännande det här att se hur jag kommer uppleva dem just på asfalt och om de kommer lindra eller i bästa fall helt ta bort mina symptom så småningom
Stefan "Stal" Alanentalo
1972 • Falun
#15
8 juli 2017 - 18:14
Gilla  
Clifton är bästa köpet om man vill ha bra dämpning som är lite mjukare. Tracer är lite hårdare i dämpningen. Jag hade problem med mina knän men sen jag började köra fler pass med Clifton & andra skor på mjukare underlag samt körde lite styrkeövningar så försvann mina problem.
Mathias Johansson
1967 • Torslanda
#16
8 juli 2017 - 18:20
Gilla  
Lättare ja. Mina Clifton i storlek 43 väger in på 235 gram och tracer på 195. För mig är Tracer det självklara valet för distansträning och ultror. Maran använder jag fortfarande Asics Tartherzeal på men det får jag i regel lida av i fötterna dagen efter. Körde Comrades i tracer och kände inget i fötter eller ben dagen. Värt att prova.
1961 • Kävlinge
#17
8 juli 2017 - 20:35
Gilla  
Jag invigde mina nyinköpta Tracer idag. Satt som en smäck direkt. Kan nog bli en favorit och direkt konkurrent till mina Adios/Boston/Skechers.
Men mina Asics DS Racer kan känna sig ohotade(än så länge) på halv/helmaror.
1970 • Stockholm
#18
9 juli 2017 - 13:02
Gilla  
Hmm, intressant, velar ändå en del över val av modell och storlek. Kanske bör ta mig till XXL eller annan butik i Stockholm som har Hoka inne i butik för att prova. Hur är de annars tex i jämförelse med Asics?
Har EUR 45/11 i Asics DS Trainer och DS Racer, Asics 11 motsvarar 28,5cm vilket väl närmast motsvarar 10,5 i Hoka? Blir dock lite osäker när vissa menar att man bör gå upp i storlek med Hoka.

Sedan modellerna... Tracer, Clayton och Clifton, hmmm återstår att se. Förstår att de feta mest maximalistiska modellerna erbjuder bäst dämpning men frågan är om man upplever den som väl svampig och väl stor skillnad mot traditionella skor. Tracer å andra sidan är väl något mera lik vanliga löparskor men kanske ändå erbjuder extra dämpning så att det räcker? Ser också att vissa Hoka skor sägs vara lite smala i tåpartiet, tex Tracer, vilket bekymrar mig något. Men som sagt, jag får se till att ta mig till butik.

Generellt så är det ungefär så här?
Tracer: Lite mera åt tävlingshållet eller åtminstone snabbare löpning, lätta skor
Clifton: Mycket dämpning, maximalistisk och kanske mera lämpad för lite lugnare långa pass eller om man nu som mig har lite problem med tex benhinnor
Clayton: En liten blandning mellan de båda ovanstående?

Vet dock att de har ännu flera modeller.
1968 • Falun
#19
9 juli 2017 - 16:27
3 Gilla  
Hej, -råkade se tråden och tänkte ge lite information om Hoka:
Clifton 3 (Clifton 4 kommer i butiker inom 15-20 dagar) = 5 mm drop, ca 265 gram i st 43, har sk "springy ride", dvs man landar mjukt och ändå får man bra energiåtergivning. Maratonrekordet i denna sko (ifs Clifton 2) är strax under 2,13 (pb på denne löpare är 2,12).
Tracer 2 (som ersätter Tracer) = 4 mm drop, ca 198 gram, en mycket snabb sko med PRO2 Lite sula (mjuk häl och styvare framdel). Denna sko har mest dämpning kontra vikt av alla skor på marknaden.
Clayton 2 = 4 mmm drop, ca 235 gram, har också en PRO2 Lite mellansula. Skillnaden mellan denna och Tracer är att den är bredare i framdelen, stabilare (räknas ändå som neutral) samt att den har en yttersula helt i materialet RMAT som ger en fantastisk respons.
Bondi 5 = 4 mm drop, ca 284 gram, en av de mest dämpade vägskorna som finns, perfekt för den som springer riktigt långt, har haft eller har problem med knän, rygg eller höfter, ser ganska klumpig ut men är fjäderlätt sett till dämpningen, kanske bästa valet för den som väger över 90 kg.
Hupana = ny sko, 5 mm drop, 232 gram, ser ut som en sneaker, men är en riktigt snabb sko med hela sulan i RMAT och en ovandel i knit.
Alla Hoka har sk Meta-Rockersula, dvs en rullsula som ger en snabbare stegavveckling och betydligt mindre G-kraft upp i kroppen. Deckers som äger Hoka testar alla modeller i lab och ute i fält och släpper dem inte på marknaden förrän de har betydligt bättre värden i snitt jämfört med konkurrerande skor. Man testar på löpare med många olika steg. Eftersom Meta-Rockern guidar foten in i ett barfotaliknande steg så blir det störst skillnad för den som är hällöpare, men även de som springer på framfötterna blir trötta och landar längre bak, ju längre de springer. Det är då man har som mest hjälp. Denna effekt känns mer på de mest dämpade modellerna, tex Bondi och Clifton.
Så här ser det ut för mig mellan de olika modellerna (jag väger 75 kg och springer på framfoten):
Tracer = snabbast på allt under 5 km och ibland på 10 km beroende på om banan är platt eller inte. Kör den också på sprint i triathlon.
Clifton = överlägsen alla andra skor jag haft tidigare (inkluderat väldigt lätta) på maraton. Väljer mellan denna och Tracer på halvmaror beroende på hur benen känns. Har ungefär samma tid oavsett vilka jag väljer. Har även använt dessa på 6 tim ultra på asfalt. Har faktiskt också sprungit 65 sek på 400 m på bana med dem (pers 62 sek när jag var yngre). Skulle jag endast äga ett par skor resten av livet vore det Clifton.
Clayton = har sprungit bra på 5 och 10 km med dessa, jag trivs dock bättre i både Clifton och Tracer. Dessa bars av 3:an i damklassen på Ironman Hawaii 2016.
Hoka grundades av två ultralöpare i Annecy, Frankrike (de jobbade då med utveckling av löparskor åt Salomon). De hade långt innan barfotaboomen sett problemen med att många sprang för långt, var för tunga eller sprang på för hårt underlag med för tunna/minimalistiska skor eller att de som valde väldämpade skor fick problem med att man visserligen landade skönt på hälen men "fastnade" sedan i steget med mycket G-kraft upp i kroppen som negativ effekt. Kanske beroende på de klassiska skornas lite för platta sulor, höga drop och hårda framdelar. Saucony förstod också tidigt detta problem och har nu mellan 4 och 8 mm drop på alla skor för att få en bättre stegavveckling. De har dock ingen rullsula. Trenden nu runtom i världen är att det går mot mer dämpning, lägre drop och lägre vikt. Pratar man med en ortopedklinik så hör man att det är oerhört många som kommer in med kollapsade fotvalv/Plantar Facitis/hälsporre mm pga att man sprungit med för tunna skor. Tom de allra snabbaste löparna på maran (Sub 2-projektet) väljer nu mer dämpning. Det finns absolut ingen anledning för en löpare som väger mer än 65-70 kg att springa i minimalistiska skor på maran. Väger man över 80 kg och kanske springer över 3,15 så är det rent dumdristigt enligt de senaste rönen. Däremot verkar knäproblemen minska om man går ifrån sk häldämpade skor med högt drop. Nästan alla norska och även en del av de svenska landslagsåkarna i längdskidor använder Hoka pga att man minskar risken för tex knäskador. Längdskidåkarna är särskilt utsatta pga deras höga syreupptagning och minimal löpträning under skidsäsongen. De väger oftast också lite mer än en ren löpare.
(Vill poängtera att jag jobbar med Hoka i Sverige och är naturligtvis färgad, men jag har sprungit dem långt innan och jag vet att jag kan springa betydligt skönare och längre än tidigare pga dessa skor).
1970 • Stockholm
#20
9 juli 2017 - 16:31
Gilla  
Erik Desmeules: Ett toppen inlägg, tack: :-)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.