Löpning Träning 13 inlägg 3003 visningar

Tröga långpass

Karin Svensson
1965 • norrköping
#1
17 mars 2017 - 11:35
Gilla
Hej!
Behöver råd, pepp och motivations höjning!

Kör enl Szalkais 4,0 schema till Sthm mararhon.
Problemet nu är långpassen.
Min teori är att jag bör lägga mig på lite lägre fart än rek. Blir eg inte direkt fysiskt trött. Utan blir under färden heelt omotiverad. Tappar geisten. Huvudet börjar snurra och då vill inte kroppen mer.
Kommer hem arg och besviken att passen inte gått så bra. Vill bort från den här känslan. I fjol på 4,15 schemat flöt veckorna på och fokuseringen låg på målgången.

Vet inte varför jag tramsar såhär. Någon som känner igen sig? Kortat passen ibland el gått massor. Sliten av veckans kvalitets pass?
Borde jag köra ngr v med typ 3 pass på 15km vardera?
Eller ska jag pausa maran helt i år? Har följt schemat sedan december, med periodvis just luriga långpass.
Älskar löpningen och vill bara njuta av den. Alltid!
1963 • Örebro
#2
17 mars 2017 kl 11:56
Gilla
Mitt tips är att du går med i en löpklubb. Det är tusen gånger mer motiverande och lättare att springa långpassen tillsammans med andra. Känner inte till vad Norrköping har att erbjuda men det finns säkert någon förening med gemensamma långpass där du kan vara med.
Västerås
#3
17 mars 2017 kl 11:58
Gilla
Jag känner typ sådär vid varje långpass, nästan. Det är bara under sommartid när jag kan vara ute och springa runt i skogen på fina stigar som jag verkligen njuter.

Själv så lyssnar jag på ljudbok vid varje långpass, gärna spännande så jag knappt vill sluta springa bara för att få höra vad som händer!

Visst ska man njuta av träningen i det stora hela men i min mening så tränar man alldeles för lätt om man myser vid varje träningspass. Vissa pass är tuffa och det är så man blir bättre. Mysa får man göra efteråt när den där nöjda känslan kommer.
1973 • Åkersberga
#4
17 mars 2017 kl 12:24
Gilla
Så kan jag också känna ibland men det går i perioder som allt annat. En positiv grej som händer mig ibland är att jag känner sig pigg och glad under passet, stegen rullar av sig självt och det går mjukt som på moln, och då rinner tiden iväg.
Ett sätt att göra långpasset mera meningsfull är t.ex. att springa t.o.f. jobbet. Det går också bra att ersätta vissa långpass med cykel om man har längre till jobbet och träna konditionen den vägen.
Stockholm
#5
17 mars 2017 kl 13:55
Gilla
Meningen med långpass är just att de ska vara lugna! Och man ska inte upp för mycket i puls. Och man ska ha krafter kvar efter passet. Det är inte tempo,fart eller snabbsistans,mjölksyrapass du springer.

Som någon sa, försök hitta något som stimulerar dig. Spring i grupp,med vänner, med ljudbok, på annan plats, i annan terräng eller gör något som ger stimulans.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#6
17 mars 2017 kl 15:41
Gilla
Jag tycker absolut inte att du ska hoppa över maran i år bara för att långpassen i träningsprogrammet går trögt. Hoppa över långpassen istället eller korta ned dem!
Det värsta som kan (och kommer att) hända är att du inte kommer att kunna hålla farten igång lika långt på maran. Möjligen kommer det att göra lite ont och du kan känna dig tvungen att lägga in promenadsträckor sista milen.
Farligare än så är det faktiskt inte att springa maraton utan fullt långpassprogram i sina förberedelser.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#7
17 mars 2017 kl 16:52
Gilla
Tycker inte heller du ska hoppa maran bara för att långpassen känns tråkiga, kan garantera att det finns dom som kört mindre och ändå ställer upp ;)

Normalt sett gillar jag inte att springa med något i öronen, vill kunna höra min andning, ljudet runtomkring osv. Men vid långpass på "tråkig" asfalt så har jag börjat lyssna på poddar. Jag avskyr att lyssna på musik vid löpning, ljudböcker gillar jag tyvärr inte. Men poddarna har funkat.

Annars som folk nämner, spring nya rundor så du inte helt vet vad som väntar. Spring i skog! Går långsamt men roligt. Många bra tips av andra redan :)
1971 • Nykvarn
#8
17 mars 2017 kl 17:09
Gilla
Sänk kraven och farten och hitta lite nya rundor som sagt, kanske bli avsläppt någonstans efter en utflykt och spring hem? Springa till någonting? Den tråkigaste perioden med gråvinter är ju gjort nu så det vore synd att sluta nu, nu vaknar ju fåglarna och naturen och solen värmer, hoppas du orkar kämpa på, lycka till!
Karin Svensson
1965 • norrköping
#9
21 mars 2017 kl 08:37
Gilla
Tack snälla ni för alla väldigt bra och varierade svar. Nu har jag fått med mig pepp och en mängd olika alternativ till mer stimulerade timmar på vägarna. Tack!
Klart jag kommer köra loppet, nu när jag tränat så flitigt som jag gjort.

Så nu nya tag. Tack vare er alla!
Än en gång: jättetack/Karin
Hobbylöparn
Östermalms IP
#10
21 mars 2017 kl 09:22
Gilla
Tips är att springa på lördag morgon. Då kan man ha hela helgen framför sig, trots man bränt två timmar på löpning.

Dessutom är det ofta vackert på förmiddagen med solen står lågt.
Mr. B
1963 • Hemma
#11
21 mars 2017 kl 09:29
Gilla
Gör någon variant av äventyrslöpning eller upptäcktsfärd.
Det behöver inte vara krångligare än att ta bussen så långt du vågar åt något håll, och sedan springa hem med en karta i näven. Det blir mycket roligare än att bara mala kilometer.
Lagret "friluftskartan" på hitta.se visar många stigar och småvägar.
Kinsei
1974 • Malmö
#12
21 mars 2017 kl 09:30
Gilla
Jag gör som Kurt ovan, drar ut så fort jag vaknar på lördagen och njuter av frukosten efteråt. Det gäller att minimera tiden när man tänker på att man ska springa och i stället använda den till att springa! Dessutom bryr jag mig inte om tempot på långpass, känns det bra springer jag på och är det segt tar jag det lugnt. Jag brukar inte gå, men kan inte se att det vore någon katastrof, då är man ju ändå ute och rör på sig.
Bengt
1979 • Vallentuna
#13
21 mars 2017 kl 11:20
Gilla
Springa "runt saker" och springa "till saker" är alltid motiverande för mig. Har du någon större sjö i närheten?
Spring till någon vän, kollega eller släkting, om du har någon som bor inom rimligt avstånd.
Pendelspringa till eller från jobbet (eller bägge sträckorna) är perfekt om sträckan är "lagom" lång.

Släpp känslan av att du måste hålla ett visst tempo, jag är övertygad om att tiden och sträckan är viktigare än tempot på långpassen. Och så länge man inte tänker vinna så har 15min hit eller dit inte så stor betydelse. Alla vi som springer än ändå vinnare.

Jag har tidigare alltid kört mina långpass själv. Och det kan lätt bli segt att springa flera timmar själv. Det senaste året (åren?) har jag haft sällskap på de flesta pass över 25Km. När vi springer Ultrapass så brukar vi ha med oss lite kaffe. Inte så att vi sätter och ner och fikar, men en gå-paus med kaffe efter ett par mil är aldrig fel.

Så mina tre råd är: leta efter en löparkompis för långpassen, försök att hitta en motiverande och trevlig runda att springa. Samt spring långsammare, (kanske med några tempo ökningar mitt i passet)

Lycka till.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.