Löpning Träning 7 inlägg 3088 visningar

Gymträning inför marathon

1992 • Stockholm
#1
26 februari 2017 - 21:11
1 Gilla
Hej allihopa!
Jag ska springa min första mara nu i juni i Sthlm. Jag följer ett uppsatt program och springer nu 5 gånger i veckan, innan dess sprang jag minst 2 gånger i veckan.

Träningen går bra och jag känner hur löpningen hela tiden utvecklas, men jag vet helt enkelt inte när och vad jag ska köra på gymmet. Eftersom jag springer så myk, så hinner jag aldrig gå till gymmet (på vilodagarna vill jag helst bara stretcha/köra lite core hemma).

Min fråga är nu om det ens är nödvändigt att gå till gymmet och köra ett mer renodlat benpass, då jag springer så myk? Vet också att jag inte skulle kunna springa dagarna efter ett sådant benpass då träningsvärken brukar vara rejäl :')

Hur gör ni?
Danny Håkansson
1977 • Jämjö
#2
26 februari 2017 kl 21:22
1 Gilla
Jag har slutat helt och hållet på gymmet. Det enda jag kör nu är kroppsviktsövningar hemma. Knäböj både på 2 och ett ben samt vadpress på ett ben hjälper bra.

Lägger in plankan och situps 2 gånger i veckan samt en balansplatta som jag använder på jobbet vid skrivbordet. Jag upplever idag att jag är stabilare i mina knän och orkar hålla mig stabilt upprätt mycket längre tid än innan.

Detta beror säkert på vad man har för bakgrund och liknande men jag tror man kommer väldigt långt utan vikter.
1965 • Kungsholmen
#3
27 februari 2017 kl 11:26
1 Gilla
Jag säger inte att jag är något föredöme eller att man skall göra som mig men jag har aldrig tränat ben annat än enstaka tåhävningar, utfall o benböj.
hxman
1976 • Skåne
#4
27 februari 2017 kl 14:03
1 Gilla
Vet inte vilket program du följer men om jag var dig skulle jag se till att springa fler långpass i lugnt tempo. Styrketräning behöver inte ta så mkt tid. På 20-30minuter kan du köra igenom kroppen hyfsat. Benböj, marklyft och nån press- och dragövning för överkroppen kommer du långt på. Min teori är att du tränar uthållighet och långsamma muskelfibrer när du springer så var inte rädd för att lasta på ordentligt med vikt och kör tungt typ 4-6reps. Lägg styrketräningen på dagar så att du inte behöver springa långpass eller kvalitet dagen efter.

1971 • Nykvarn
#5
27 februari 2017 kl 14:34
5 Gilla
Ja, du springer fem gånger i veckan enligt dagboken men det är väldigt korta pass vilket är bra som uppstart. Om nu en dryg halvtimma löpning fem dagar i veckan är ett hinder för gymbesök så minska antalet löpdagar till fyra men slå ihop två av passen så att du istället t ex springer 1x14km istället för 2x7 km. Det är de längre löppassen som göra nytta inför maraton. Ledsen om det låter krasst men jobbet måste göras :)
1988 • Göteborg
#6
1 mars 2017 kl 08:50
3 Gilla
Jag kör i perioder benträning minst en gång i veckan, så tung som möjligt. Jag har lärt mig några saker:
- när jag springer är det främst rumpan och baksidan som tar stryk. Träningsvärk i framsida lår märker jag inte ens av om jag inte kör stenhårda intervaller eller backlöpning.
- tränar jag samma benpass 1 - 2 ggr i veckan så avtar träningsvärken och efter några veckor så kan jag springa som vanligt ändå.
- tränar jag INTE styrka så blir jag skranglig, tung och sne, tappar trycket i steget och får småont lite här och var (inte bara benen).

Så jag säger kör! Ge det några veckor, och var inte rädd för att springa med träningsvärk :) I värsta fall kan man dra ner på vikterna lite, det behövs inte supertunga vikter om det är löpstyrka man vill bygga.
1992 • Stockholm
#7
3 mars 2017 kl 09:37
1 Gilla
Tack för alla svar!
Jag följer just nu ett av runners worlds program, och som ni redan sett så är det ganska korta sträckor nu 8 veckor in på programmet. 4 dagar under 10 och ett långpass.

Men som Staffan säger, så kanske jag ska slå ihop två 7km pass till ett 14. Kanske inte ska följa programmet blint...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.