Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 12483 visningar

Knäskål ur led, vill springa!

1993 • Stockholm
#1
26 februari 2017 - 10:54
Gilla
Hej!

I december åkte jag på en knäskada då min knä hoppade ur led (och direkt på plats igen). Detta skadade dock knät som svullnade upp utanpå och inuti. Ledkapseln skadades också. Detta pga bristande styrka och rörlighet i underkroppen. (Tränade ingen styrka i princip. Endast bål för att undvika ryggont - borde ha tänkt på knäna.. man lär sig!)

Därefter har jag tränat med sjukgymnast, vilket inte hjälpte ett dugg tyvärr, snarare tvärtom. Det vi ägnade oss åt var träning i maskiner och cykling. Då det för varje pass gjorde ondare fanns det efter ett par veckor inga övningar kvar för mig att göra. Jag träffade en annan sjukgymnast och fick lite fler tips, men hon ville gå på samma typ av program. Därefter har jag istället börjat träna på egen hand, med hjälp av övningar och stretchövningar på internet. Efter detta börjar mitt knä bli mycket bättre! Detta har jag hållt på med i ca 2-3 veckor nu.

Men till mina funderingar...

1: Har ni tips för den här typen av skada?
2: Min läkare och sjukgymnast säger att rehab är mellan 4 veckor-6 månader. Jag förstår att detta är individuellt. Men har ni erfarenhet? Vad vågar man hoppas på...? Snart kommer våren och vad är skönare än en runda i solen med fågelkvitter... Promenad får väl funka i värsta fall men usch så mycket tråkigare.

Men viktigast är: Jag är livrädd för att börja springa igen, då jag nu under ett par månader inte ens kunnat jogga sista 10 m till bussen. När vågar jag försöka...? Bör jag sikta på att knät blir "helt" okej igen, och inte gör ont, eller ska jag räkna med att det smärtar lite?

Jag förstår om någon vill tipsa mig om sjukvården men jag har inte så jättestort förtroende där. Pratar hellre med någon här som har egen erfarenhet :)
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#2
26 februari 2017 kl 11:38
Gilla
Jag skadade själv mitt knä under ett innebandy pass i januari -15. Gick till en sjukgymnast och fick diagnosen skadat korsband och menisk. Sjukgymnasten frågade lite vad jag ville göra i framtiden. Skulle jag sparka fotboll eller lira innebandy var det operation som gällde. Jag ville helst undvika operation utan jag ville kunna springa och kunna spela pingis.
Så jag har inte opererat utan satte igång med 6 månaders rehab träning.
Detta i syfte att träna upp musklerna runt knäet och göra det stabilare. Efter jag var färdig med rehaben lirade jag pingis och sprang utan några som helst problem.
Tills en gång då jag skulle göra en sidoförflyttning på en pingis match och knäskålen hoppade ur led. Stupade som en fura med fruktansvärd smärta.
Vilade i 1 min och sedan lirade jag igen. Gör jäkligt ont för stunden men smärtan försvann fort för min del.
Dagen efter hade knäet svullnat upp och såg knappt knäskålen så svullet det var.
Tog kontakt med min sjukgymnast och sade att det var vätska i knäet och det tar ca 2 veckor att försvinna. Det var aldrig snack om någon mer rehab träning efter denna olycka.
Sedan har detta hänt mig 2 ggr till där knäskålen hoppar ur led, dock aldrig när jag sprungit.
Jag känner inte minsta lilla smärta när jag springer så jag tycker inte att du skall vara orolig för att springa.
Knäskålen hoppar ju aldrig ur led när du rör benen framåt utan är när du gör något i sidled med häftiga rörelser.
Så bara spring och njut utan några problem och oroligheter. Själv är jag ingen gym människa och gör några övningar hemma.
En övning som är bra är utfallssteg, gör de 3 ggr i veckan så känner du allt efterhand att du blir stabilare i knäet.
Lycka till..
Elin Lundkvist
1990 • Karlstad
#3
26 februari 2017 kl 12:58
Gilla
Jag har problem med båda mina knän. Det ena knät har knäskålen hoppat ur led flera gånger. Första gången på en innebandyträning när jag var 14 år. När jag var 21 år och det hade fortsatt hoppa ur led flera gånger (ledbanden blir ju mer utöjda för varje gång) fick jag nog och fick en operation. Den sista gången var på en orienteringstävling. Har inte haft några problem alls med det knät sedan dess (6 år sedan nu)!
Elin Lundkvist
1990 • Karlstad
#4
26 februari 2017 kl 12:59
Gilla
Hur hoppade din knäskål ur led?
1993 • Stockholm
#5
7 mars 2017 kl 01:04
Gilla
Tack för svaren! Min hoppade ur led under ett danspass... väldigt stampigt och stora rörelser. Men det låter som att jag kanske är för feg med knät nu kanske! Det gör som ondast ner och upp för trappor. Värst är dock ner. Kände ni också så? Jamen kanske ska man försöka sig på att börja springa igen!!
1993 • VÄXJÖ
#6
23 maj 2017 kl 00:47
Gilla
Hej Magdalena! Jag känner igen ditt problem, jag hade liknande besvär. Hade stora bekymmer med att gå nedför trappor och att springa gick inte, det blev bättre efter jag rehabade i 1,5 år men kom snabbt tillbaka så fort jag började springa igen! Min sjukgymnast sa att min knäskål hade hoppat ur led, dock efter jag sökt vård visade sig att jag hade en tydlig ledbroskskada, som de upptäckte vid en atroskopi som jag gjorde för två veckor sedan! Mitt tips är att söka vård snarast möjligt, det tar en bra stund innan man får hjälp och på den tiden kan du pröva dig fram med träning :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.