Löpning Träning 27 inlägg 7696 visningar

Varför tränar du som du gör?

Geir Olsen
1962 • Timrå
#1
2 februari 2017 - 01:18 (Redigerad 2 februari 2017 - 01:46)
1 Gilla
Hur tränar ni och varför tränar ni som ni gör?


Jag är snart 55, och har tränat i 2 år. Mäter 181cm och väger idag ca:81kg (94kg när jag började). Jag klarar 5km asfalt på 28 minuter och 10km i skogen på 64 minuter.

Mitt mål är att springa en halvmara i maj och sedan UV45 i augusti. Jag har inte som mål att springa dessa tävlingar på en viss tid, målet är att kunna genomföra loppen på anständigt och bra vis.

Jag kör en tuffare vecka och sedan 1 lugnare vecka.

Tuffare veckor kör jag 5 pass
Ett intervallpass alternativt ett distanslopp på tid. Jag har några olika slingor (2,6km - 8,8km) som jag försöker förbättra tiden på varje gång jag springer.
Två korta pass, 35-40 minuter lågpulsträning i Zone-2, högst 140bpm
Ett halvlångt pass på ca: 60minuter i Zone-2, högst 140bpm
Ett långpass på 90-120 minuter i Zone 2&3, högst 150bpm

Lugnare veckor:
Ett intervallpass alternativt ett distans lopp på tid. Jag har några olika slingor (2,km - 8,8km) som jag försöker förbättra tiden på varje gång jag springer.
Två korta pass, 35-40 minuter lågpulsträning i Zone-2, högst 140bpm
Ett långpass på 75-90 minuter i Zone 2&3, högst 150bpm

Jag löptränar aldrig dagen efter intervallpasset detta för att såväl hjärta som vader och fötter ska hinna återhämta sig.
Under mina långpass lägger jag in korta gångpauser ungefär var 5:e minut för att ta ner pulsen och inte tappa löpstilen.

Under våren och sommaren kommer långpassen att bli längre och längre, medan jag låter de övriga passen vara ungefär likadana.
Hur gör du, och varför gör du som du gör?

Ser fram emot dina kommentarer!

:)
Geir
< < < 1 2 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
2 februari 2017 kl 07:27
1 Gilla
Jag funderar på varför du valt att träna långpasset med högre puls än när du tränar de korta passen, spontant känns det som att veckans lågpulspass ska vara långpasset.
Matilda Sandström
1980 • Taberg
#3
2 februari 2017 kl 08:04
1 Gilla
Jag tränar för att må bra och fungera i min vardag och på jobbet. Kämpar fortfarande med sviterna från utmattningssyndrom. Min kropp har återhämtat sig bra men min hjärna är långt ifrån fullt fungerande. Löpningen är min räddning, den får mig att slappna av, undvika att falla tillbaka i depression och när det är som mest stressigt/snurrigt får det mig att tänka klart.
Styrketräningen är viktig av samma anledning men även för att få kroppen att tåla löpningen utan att få skador.

Innan jag blev sjuk tränade jag alltid efter klockan, hade alltid en plan och planerade mina träningspass.
Visst klockan är fortfarande alltid med mig men jag tittar sällan på den utan springer bara på känsla. Kroppen får bestämma farten och lusten väljer runda. Det som är viktigt att jag mår bra när jag kommer hem:)
Helt klart något att tänka på om man inte satsar på en elitkarriär (då är såklart läget lite annorlunda).
Springer man regelbundet så blir man starkare, får bättre kondition och blir troligen en bättre löpare!!

Så glöm inte njuta av löprundorna!
1962 • Brunflo
#4
2 februari 2017 kl 08:29
Gilla
Hej Geir! Jag är också snart 55 och ska också springa UV 45 för första gången. Jag har gjort några maror, några sex-timmars lopp och Lidingö flera ggr.

Jag tycker att ditt upplägg verkar väldigt ambitiöst - faktiskt sprang jag på det sättet fram till för några år sedan men har nu insett att min kropp nog behöver annan träning för att inte slitas ut. Jag kör oftast tre pass per vecka. Ett långpass (90 min eller mer). Ett terrängpass (snabbt och backigt, gärna i stökig terräng) och ett pass som kan vara vad jag för tillfället känner för. Bryr mig inte så mkt om tempo eller puls.

Mitt råd (helt ovetenskapligt och amatörmässigt) är att inte glömma alternativ träning - styrka, långa cykelpass, backintervaller och terränglöpningen.

Lycka till!
Västerås
#5
2 februari 2017 kl 08:45 Redigerad 2 februari 2017 kl 08:47
Gilla
Jag tränar för att jag älskar utmaningarna som det erbjuder. När jag var lite yngre så var det styrka som gällde och när jag hade uppnått mina mål och högre mål i princip hade varit omöjligt utan en elitsatsning så tröttnade jag och började springa istället för att se hur långt jag kunde ta mig inom den sporten som glad amatör. Jag tog mina första löpsteg på säkert 10 år i april 2016 och tänkte springa ultravasan 90 nu i augusti, så fungerar jag!

Min vecka ser ut såhär ungefär:

Måndag: Helkroppspass på gymmet, nästan bara tunga flerledsövningar
Tisdag: Lätt distans
Onsdag: Veckans enda hårda löppass
Torsdag: Lätt distans
Fredag: Helkroppspass på gymmet, tunga flerledsövningar
Lördag: Veckans långpass
Söndag: Lätt distans

Det är tanken i alla fall, eftersom jag avskyr kyla så blir det väl lite svårare att få ihop det på vintertid. Springa 2 timmar på löpband utan TV eller liknanade var ju inte det roligaste jag gjort.

Varje morgon kör jag även rörlighet för hela kroppen och känner igenom dem stora musklerna och längs ben ifall jag skulle känna något konstigt. Min förhoppning är att jag ska försöka upptäcka någon förslitning eller stressfraktur innan det är för sent.

Sjävklart så finns det väl något undermedvetet hälsomål också, vill inte vara trött och sliten i hela kroppen när jag fyllt 50. Genom att hålla min kropp stark och uthållig samt genom att låta bli alkohol/rökning/andra droger och diverse skräpmat så gör jag i alla fall vad som står i min makt.
1994 • Stockholm
#6
2 februari 2017 kl 11:08
Gilla
Jag tränar för att må bra och förbättra mig. Har gått från 3 siffrig vikt till nuvarande 82kg (78kg racevikt).
Ligger för närvarande omkring 10-12 pass/vecka Springer 5-6 mil i veckan fördelat på 4 pass och cyklar även 3 ggr i veckan samt 3-4 gånger simning och någon styrka.
Gör 5km på låga 18 men satsar på att komma under 17 i år.
Göteborg
#7
2 februari 2017 kl 17:35
2 Gilla
Bild uppladdad av Rebecka
Tränar 4ggr vecka med fokus på mage, rygg, rumpa, kondition.
Så jag går ner i vikt och får en snygg kropp, har nog redan nått mitt mål. Tiden jag får på lopp börjar bli mindre betydelsefullt, ingen som bryr sig om siffror ändå.
Åsa
1983 • Fagersta
#8
2 februari 2017 kl 18:56
Gilla
Främst välmåendet och ser mig själv lite som en rastlös hund. Alla vet hur en sån blir utan den dagliga aktiviteten.

Alla lopp, tider och dylikt ger kickar, förmodligen samma kickar som andra beroendeframkallande saker.
1963 • hunnebostrand
#9
2 februari 2017 kl 20:47
Gilla
Tränar för att bli så bra jag kan bli med förutsättningarna som råder. Hus hem och familj går alltid först. Att ålder, skador, och andra problem sakta försämrar resultatet får man bara acceptera. Men att vara så bra som möjligt när jag står på startlinjen är målet (och jag gillar att tävla ) Tyvärr håller inte kroppen för hårdare träning än den mängd jag håller just nu.
Västerås
#10
2 februari 2017 kl 23:01
1 Gilla
#7 Jag bryr mig mer om siffror än utseende, alla är vi olika ;)
1965 • Kungsholmen
#11
3 februari 2017 kl 07:22
Gilla
Tränar mest för välmående men det innebär att prestera och tänja gränser. Är ganska ointresserad av att mäta tempon o tid o försöker istället tåla mer och mer.
Tränar oftast bara 3 ggr i veckan för att det känns lagom och räcker för mig. Strävar efter balans i tillvaron.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#12
3 februari 2017 kl 08:02
2 Gilla
Egentligen borde man kanske fundera varför, men jag har haft i princip daglig träning som en del av livet sedan jag var i tjugoårsåldern, trivs helt enkelt med att ha en god fysisk status. Periodvis har jag tränat väldigt målinriktat, framför allt under mina år som tävlingslöpare. Nu som "gammal" man gäller det att planera sin träning så att man behåller styrka och kondition utan att slita ner kroppen. Någonstans i skallen sitter fortfarande en dröm om sub 40 på 10 k, får se vad min vänstra fot tillåter efter den operation som väntar tidigt i sommar.
Ola Decker
1977 • Skurup
#13
3 februari 2017 kl 12:43
Gilla
Jag började träna från "0" för några år sedan pga dödsfall i min närhet. Framförallt tränar jag för att kunna leka med mina barn på bästa sätt och vara en sund förebild. Sedan att jag mår bättre själv är ännu bättre.

Träningen är ganska okomplicerad, för löpning är det två-tre lunchpass (30-60 min) och ett längre (2 timmar) pass per vecka. Daglig rörelseträning/kroppsviktsstyrketräning hemma på golvet med barnen.

Är anmäld till Stockholm Maraton, så långpasset kommer att bli längre framöver för att ha en trevlig resa runt banan. Funderar på att öka upp mot 3 timmar i april, men inte riktigt bestämt mig.
Gabriel Östlin
1966 • Nacka
#14
3 februari 2017 kl 23:36
1 Gilla
Har lyckats köra många lunchpass sista tre månaderna. Då blir det bara 5-7 km, beroende på tempo. En vilodag/vecka. 1,5-2 dubbleringar med styrketräning på gym.
Normalvecka nu: 4 lunchpass 5-7 km, ett snabbare och lite längre, tre 5 km lätt distans. Helgen ett runt 15 km distanstempo och ett 20-25 km Långpass/lätt distans. 1,5-2 gympass/vecka.
Fram mot våren får man öka påfrestningen och köra minst ett intervallpass/vecka och ett tröskelpass/vecka istället för alla lätta pass.
Känslan nu är att jag är i bästa formen i modern tid.
1969 • västerås
#15
4 februari 2017 kl 20:31
2 Gilla
Jag försöker springa en minst en mara i veckan, fördelat på 3 pass. Kompletterar detta med crossfit två gånger i veckan.

Cirkelträningen har boostat min löpning och jag har kapat två minuter per kilometer på två år.

Springa är meditation och "anger managment" i sig och belöningen är exempelvis Budapest Marathon.

Jag läste på någon amerikansk site att om man klarar av ett marathon på under fyra timmar så tillhör man den snabbaste fjärdedelen av alla marathon löpare. Lägger man dessutom till alla som inte springer marathon så känns det bra.
1987 • Göteborg
#16
6 februari 2017 kl 07:56
3 Gilla
Tränar för att bli snabbare. Det fina med löpning är att det inte finns några stilpoäng. Är man snabbast så är man. Och snabb blir man genom att träna hårt och hålla sig skadefri.
Försöker gradvis, långsamt, höja mängden (snittar drygt 11mil/v) samtidigt som jag kör 2-3 kvalitetspass varje vecka. Oftast ett tröskelpass och två intervallpass med längre intervaller. Har dock insett att jag bör köra lite kortare också, typ 400m på bana eller liknande.
Mängden består av jogg till och från jobb samt långpass på söndagarna. Efter ett par v i Kenya med massa träningsisikter inser jag att jag inte kan köra mängd helt avslappnat utan att jag måste få in backar och kortare fartökningar i alla pass. "Train hard, win easy" så att säga.
1985 • Tyresö
#17
6 februari 2017 kl 17:25
Gilla
Att jag tränar är väl främst för att må bra och ha så bra livskvalitet som möjligt i så många år som möjligt!

Att jag tränar som jag gör är att jag hela tiden är driven att förbättra mina pers, då jag älskar att ha nya mål att slå och lägga upp planer på hur jag ska slå dem.

Jag tränar genom 2 kvalitetspass i veckan, 1 långpass (20-34km) per helg samt 1-3 distanspass (8-14 km).


Årets mål sen jag började springa för tre år sen har varit Stockholm Marathon och så även i år, gillar tanken på hur det faktiskt gör skillnad med varje pass i många månader innan själva loppet, grym inspirationskälla. Att jag tränar så pass "kort" tid gör också att jag fram till nu gått framåt mer och mer vilket självklart inspirerar. Jag hoppas jag fortsätter inspireras även när resultaten börjat ta emot..



1968 • Kållered
#18
7 februari 2017 kl 10:08 Redigerad 7 februari 2017 kl 10:10
3 Gilla
Har flera skäl. Märker att de varierar över tid. De tre främsta är väl:
Började 2011 av hälsoskäl efter många långa perioder av år av ohälsosamt leverne med nästan garanterade hälsoproblem i framtiden. Regelbunden träning, även om jag bara joggar riktiga skräpmil i flera månader verkar hålla doktorn borta. Alla värden bra.
Ett annat skäl som även för några år sedan fick in mig på Swimrun är den enorm häftiga känslan av att kunna förflytta sig genom skog och mark - och då även sjö och hav - över ganska långa sträckor. För de flesta Svenssons så låter det säkert helt vrickat att det känns TREVLIGT att ensam ge sig ut på 20-30 km i skogen en söndagsförmiddag, men ibland kan det faktiskt vara veckans höjdpunkt, och inte bara träningsmässigt utan alla kategorier. :)
Se'n är det väldigt kul (oftast) att delta i olika lopp. Att vid snart 50-års ålder bara kunna köra ett lopp på 3-4 mil eller mer och dessutom långt ifrån komma sist känns fantastiskt tycker jag. Och detta utan att EGENTLIGEN lägga ner särskilt mycket tid på träning, MAX en timme om dagen i snitt över året (plus förberedelser, planering, stretch etc såklart, men det där räknar väl ingen med ;) ).
Med tanke på hur förhållandevis liten insatsen är och hur stor belöningen är så tycker jag det är enormt svårt att förstå varför jag inte alltid har levt på detta sätt.
Länge leve rörelsen! :)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#19
7 februari 2017 kl 10:50
2 Gilla
Springer för att utmana mig, hålla tankarna i styr, sova gott, slippa värk i knäna, för att få frisk luft, för att jag älskar skogen och tystnaden, för att kroppen ska komma i fas med huvudet, för att kunna utforska längre sträckor till fots, för att magen ska må bra, för att minska risken för osteoporos.
Västerås
#20
7 februari 2017 kl 11:33
Gilla
Jag måste slå ett slag för sömnen jag också faktiskt. Har alltid haft riktigt svårt att sova, så illa att jag några gånger i veckan bara fått 2-3 h sömn. Sen jag började löpträna förra sommaren så har jag sovit som ett barn, nästan alltid 7-8h per natt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.