Löpning Träning 5 inlägg 6640 visningar

Träningsprogram inför halvmara

1986 • Halmstad
#1
28 januari 2017 - 18:22
Gilla
Halloj!

Jag ska springa halvmaran på Prinsens minne i Halmstad den 12 augusti. Det är ungefär 28 veckor dit alltså, och jag har precis kommit igång med min löpning efter en lång period av styrketräning.

Jag skulle klassa mig som typ nybörjare men har sprungit någorlunda strukturerat i olika perioder genom livet. Klarar nog milen på strax över timmen i nuläget.

Jag vill gärna följa ett strukturerat program hela vägen fram till loppet och undrar vad ni rekommenderar för upplägg? Tror jag satsar på sub2h, kanske vågar jag till och med spänna bågen och gå för sub 1.50?

I och med att jag styrketränat i snart 2 år så har jag även lagt på mig en del muskler och fett och väger just nu ca 82 kg. Skulle inte ha något emot att plocka bort en del kilon därifrån för att underlätta löpningen, så det får gärna också vara med i beräkningarna.

Tack på förhand
Christoffer
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#2
29 januari 2017 kl 12:27
Gilla
Inför min första halvmara använde jag programmet 1.50 här på jogg. http://www.jogg.se/Program/Program.aspx?id=24

Jag siktade egentligen inte på under 1.50 och anpassade programmet lite efter min vardag (svårt att få till 3-4 pass varje vecka). Men jag nådde 1.54 i alla fall! Finns program för snabbare och långsammare tider också.

Kan ju vara intressant att titta på de programmen i alla fall.
1986 • Halmstad
#3
29 januari 2017 kl 14:48
Gilla
Just nu följer jag halvmara-programmet här på jogg för 2.00. Kanske köra det fullt ut sen bara gå vidare till 1.50 direkt efteråt?
1986 • Hyltebruk
#4
30 januari 2017 kl 11:57
Gilla
Kul att du ska springa Prinsens minne! Jag har sprungit halvmaran där två gånger, riktigt trevlig! Tveksamt om det blir något i år då jag ska springa Marathon i Jönköping veckan efter...

Jag kör efter programmen här på jogg. Dock kör jag ett snabbare program än vad jag faktiskt har som mål, annars tycker jag intervallpassen blir alldeles för enkla. Men det beror ju på hur mycket hjälp man behöver med strukturen och vad man behöver fokusera på.

Om du precis kommit igång med löpningen skulle jag råda dig till att ta med "viloveckor" i planeringen. Räkna alltså inte med att du kan köra på i träningsprogrammen intensitet hela vägen till augusti. Jag planerar in "vilovecka" ca var sjätte vecka och gör så oavsett hur kroppen mår. Under "viloveckor" så springer jag antingen lugna pass i terräng eller så springer jag inte alls utan kör alternativ träning tex cykel och gruppträningspass.
1986 • Halmstad
#5
30 januari 2017 kl 13:56
1 Gilla
Ja, hört flera som pratar gott om just Prinsens minne!

Man kanske kan höja intensiteten på intervallerna i lite snabbare takt än programmet om man känner att det blir för lätt? Jag satsar på att hålla distanspassen relativt lätta och intervallpassen rätt hårda.

Viloveckor låter smart. Jag kommer från en bakgrund med både vanlig styrketräning och crossfit så jag ska säkert kunna hitta på nåt kul :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.