Löpning Träning 8 inlägg 4976 visningar

Några funderingar efter 1:a tävlingen

1992 • Olofström
#1
11 januari 2017 - 15:16
Gilla
Hej, jag sprang nyligen mitt första millopp på nyårsafton (10.55 km). Kort bakgrund: Jag har löpt sedan 2014. Under stora delar av året 2016 har jag löpt tre dagar i veckan, oftast ca 30-35 minuter per pass i lagom fart. En månad före loppet bestämde jag mig dock för att satsa på att springa milen under 45 minuter i tävlingsloppet (jag var redan en bit under 45 minuter år 2015).

Jag har därmed sprungit hårdare träning i december och sprang b.l.a. en mil vid tre tillfällen innan loppet, en gång långsamt och två gånger i nästan tävlingsfart. Det jag först undrar är hur vanligt det är att man springer sitt tävlingslopp långsammare än under träning för det var just det som hände med mig. Jag sprang loppet på 46.20 minuter vilket tydligen motsvarar 43:47 på den exakta milen, men jag lyckades hålla ihop farten bättre under träningarna. Faktum är att min senaste mil-runda innan tävling var på nästan exakt samma runda (och troligen ner mot 42 min/milen) och min mellantid efter 19 minuter var samma båda gångerna. Men jag tappade rejält med tid under andra halvan av tävlingsloppet och flertalet placeringar. Jag hade kanske kunnat minska raset om jag t.ex. haft någon 15 km träning i loppet, men fotproblem har motverkat det.

Jag har några andra funderingar:
- Ponera att man kan springa milen på 43 minuter. Är det då bra att springa träningsmilen nästan lika snabbt eller bör man hålla igen i alla fall lite mer?
- Jag har aldrig kört intervaller. Men jag har sprungit t.ex. 4-5 km så snabbt jag kan (dock inte för ofta). Kan detta ersätta intervallträningen eller i alla fall vara bra för snabb tid på milen?

Några andra tips för min framtida löpning?

HF Löfgren
1968 • Malmö
#2
11 januari 2017 kl 15:59
Gilla
Om man tränar inför ett millopp så är det extremt ovanligt att maxa en mil på träning som uppladdning inför loppet. Det anses slita på tok för mycket. Sen vill man kanske inte bränna eventuell form på ett träningspass.

Det vanliga är att man tränar olika former av intervaller i sin tävlingsfart eller korta intervaller snabbare än sin tänkta fart. För att bygga fartuthållighet kan man köra långa intervaller t ex 2000 m eller snabbdistanser på kanske 6 max 7 km i sin tävlingsghastighet.

Att man sedan inte springer själva loppet i paritet med de träningsresultat man har kan ju ha en massa olika förklaringar. Kanske dålig sömn, för lite näring, stress på jobbet veckan innan eller också har man helt enkelt inte dagen. Det har du säkert själv märkt när du tränar att vissa dagar går tyngre och andra går lättare utan att man kan förklara varför. En annan orsak kan ju vara att du spänner dig under loppet och då spiller energi, löptekniken blir lidande och du orkar inte genomföra loppet lika avslappnat som på träning.

Fler orsaker kan vara att du hade en liten infektion i kroppen. Du kanske missade att toppa formen? Kanske sprang du för tuffa pass för nära inpå och var sliten? Eller tog du det för lugnt innan loppet och blev seg? Det där är ju individuellt och här får man ofta prova sig fram för att hitta en metod som passar.

Till nästa lopp kan du ju testa att följa ett program som finns t ex här på jogg.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#3
11 januari 2017 kl 16:13 Redigerad 11 januari 2017 kl 16:17
1 Gilla
Generellt är ett vanligt misstag i början att springa sina pass för fort och för enformigt (dvs samma sträcka, samma fart, samma miljö) till sist blir man skadad och/eller fastnar på en viss nivå. Försök att variera din löpning i olika farter och i olika miljöer. Det brukar ger bäst effekt men det blir också roligare.

Om du springer t ex 3 pass per vecka så är följande upplägg vanligt:

Tex
Tisdag - Distans (typ +60 s långsammare per km än din tävlingsfart på milen)

Torsdag - Kvalitet (kan ha olika syften; snabbhet, löpstyrka, fartuthållighet, t ex olika typer av intervaller, snabbdistanser, backpass mm)

Lördag - Långpass (Längre pass beroende på nivå, ofta är definitionen pass som är längre än 90 min och som är lugna. Farten ska vara "prattempo" och runt +90 s långsammare än din tävlingsfart på milen. Syftet är att på olika sätt bygga uthållighet, stärka muskler, senor, ligament osv. Är du ovan med att springa +90 min så måste du givetvis trappa upp distansen försiktigt).

Komplettera gärna med lite styrka.
1992 • Olofström
#4
13 januari 2017 kl 18:49
Gilla
Jag kände att jag behövde springa åtminstone en relativt hård mil för att veta hur jag låg till. Jag har ingen löparklocka eller dylikt. Apropå slitenhet hade jag långsam återhämtning drygt två veckor innan tävling och sedan fick jag småont högt uppe på låret drygt en vecka innan tävlingen, men det kändes inte under träning och det är försvunnet sedan en tillbaka. Men jag tog det lugnare under tävlingsveckan och skippade ett pass helt för säkerhets skull. Det kan möjligen ha påverkat farten.

Variationen kan jag förbättra även om jag sedan länge växlar mellan att springa terräng och asfalt respektive kort/snabbt och långt osv. Testade att springa intervaller idag för första gången för att få ännu mer variation. Det blev fem stycken även om de inte var jättelånga. Det var tufft, men det kändes förvånansvärt bra. Dock så kände jag av mitt 'fotproblem' igen som jag haft i över ett år. Under löpningen börjar det kännas under foten precis nedanför stortårna trots löparstrumpor och vaselin. Det verkar vara värst vid riktigt snabb löpning och löpning upp mot 10 mil. Behöver nog ha någon riktigt bra sko eller sula?
#5
13 januari 2017 kl 20:17
Gilla
Vad var det för konstigt lopp som var 10,55km? Eller var det din klocka som sa den sträckan? Var det klockan och loppet säger att de var 10 km så skulle jag lita mer på loppets mätning, iaf om det är ett lite större seriösare lopp.
1992 • Olofström
#6
13 januari 2017 kl 20:57
Gilla
Sylvesterloppet i Olofström är 10,55 km enligt organisatören. Varför är det konstigt? Att det är dryga milen borde stämma eftersom annars skulle jag vara en bra bit långsammare än förra året.
1956 • Lund
#7
13 januari 2017 kl 20:57
Gilla
En kvartsmara. En sällan löpt distans men kul att den finns någonstans.Sylvesterloppet i Olofström.
1956 • Lund
#8
14 januari 2017 kl 02:29
Gilla
Btw, så är Sylvesterloppet i Olofström Sveriges äldsta. Ett trevligt arrangemang som jag kan rekommendera innan nyårsfirandet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.