Löpning Skador & Rehab 29 inlägg 7114 visningar

Plantar Fascitiis och 5mm drop.

Thomas Bergdahl
1975 • Göteborg
#1
6 januari 2017 - 20:54
Gilla
Jag har haft lite problem med Plantar Fascitiis sedan i Maj förra året då jag sprang mycket efter ett uppehåll. Blev bra efter ett löpuppehåll och stötbehandling. Det har gått bra fram till December då jag äntligen varit sjukdomsfri och fått ett löpprogram från Aktivitus. Under December sprang jag 20 mil och nu har problemen kommit tillbaka.

Det jag undrar är om min PF kommer bli värre av att jag går till skor med lägre drop?

Har använt ett par Asics GT 2000 under December och min känsla är att det blivit värre av det. Använde också DS Racer under Sylvesterloppet med lägre drop med gott resultat.
< < < 1 2 > > >
Åsa
1978 • Tyresö
#2
8 januari 2017 kl 22:47 Redigerad 8 januari 2017 kl 22:47
Gilla
Det kan vara så. Beror lite på vad plantar fasciiten berodde på. För det första kan den ju ha uppstått delvis eller helt pga svaghet i underben och fot. Skor med lågt dropp belastar vaderna mer så kopplingen mellan lägre drop = ökad belastning på vaderna = ökade problem är logisk. Och om du faktiskt fått ökade problem talar mycket för att lågt drop kanske inte är det bästa för dig just nu.

Om man väl sitter med skiten kan stela/ansträngda vader förvärra det hela, eftersom stela/ansträngda vader liksom drar i bindväven som är irriterad/har problem, vilket kan göra problemen värre (en åtgärd för att minska smärta vid plantar fasciit är ju t ex att strecha vaderna för att minska belastningen på fasciit). Att då använda skor som belastar vader mer kanske inte är det bästa.

Sedan är allt ju i slutänden individuellt och allt det där. Jag pratar bara generellt.
Thomas Bergdahl
1975 • Göteborg
#3
9 januari 2017 kl 00:33
Gilla
Tack för svar Åsa.

Min pf berodde med största sannolikhet på att jag hade ett uppehåll från löpningen pga sjukdom och när jag tog upplöpningen igen började jag med flera långa tunga pass.

1984 • Stockholm
#4
9 januari 2017 kl 08:01
Gilla
Jag har kopplat mina tidigare problem med PF delvis till lågt dropp och har haft ett par skor med högre dropp som rehabskor. Så jag håller med Åsa. Samtidigt finns en poäng med variation vid besvär - att flytta belastningen kan hjälpa. Att belasta vaderna/foten innebär också ökad blodgenomströmning vilket inte heller är nödvändigtvis dåligt om man håller det på en rimlig nivå. Jag tyckte lite lagom belastning (ett par lugna inte alltför långa pass i veckan) funkade bäst när jag hade PF. Tror därför inte att det finns ett självklart svar och att du kanske måste prova dig fram lite.
1973 • Åkersberga
#5
9 januari 2017 kl 08:50
Gilla
Jag tycker ensidigheten är en större bov och då kan det vara 2mil på platt asfalt eller på ett löpband. Springer man i terräng, på grus eller motionsspår med varierande underlag och kupering har droppet mindre betydelse och personligen föredrar jag lägre drop då jag får en bättre hållning. När jag fick pf känningar för flera år sedan skaffade jag mig mjuka foppatofflor att gå i hemma och undvek i största mån hårda skor på hårda golv.
Åsa
1978 • Tyresö
#6
9 januari 2017 kl 20:41
Gilla
Ja, håller med om att variation är viktigt. Att då och då springa i ett par skor med lägre dropp är förmodligen ingen fara. Om du däremot upplever ökade problem i samband med skor med lägre drop finns det skäl att vara misstänksam.
Thomas Bergdahl
1975 • Göteborg
#7
15 januari 2017 kl 15:29
Gilla
Tack för alla råd och info. Jag körde på mina 5mm drop terräng skor idag under Sandsjöbacka Trail 22km. Det gick överlag bra. Kände dock att dessa skor kräver en annan löpteknik och att de inte lämpar sig för asfalt. Variation som Åsa nämde är det viktigaste för att förebygga skador och problem märkte jag idag. Och att ha utrustning som passar för ändamålet.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
15 januari 2017 kl 19:13
Gilla
I min värld är Asics lika med fotproblem, ganska smala läster med höga hårda hälkappor. Det är bättre med lite rymligare läster där foten får jobba lite mer. Generellt sett har de ganska mycket dropp dock, tror GT 2000 ligger på 8 mm.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#9
15 januari 2017 kl 19:37
Gilla
De flesta Asics skor har 9-10 mm drop.

Vill man verkligen safta i med dropp kan Nike vara ett alternativ. De brukar ligga på 12 mm.

Nackdelen med för högt drop är att det blir svårt att undvika heal strike.

Fördelen är att det avlastar hälsenan och därigenom musklerna under foten, dvs PF.
1972 • Sävedalen
#10
18 februari 2017 kl 07:27
Gilla
Efter att ha haft PF i 15 år och äntligen blivit av med det har jag en fråga, hur går/springer du? Om det låter om dina steg bör du tänka på att gå/springa mjukt/tyst. Dvs inga hälar som slår i backen. Titta även på hur dina fötter ser ut när du går barfota. Pekar tårna upp bör du stretcha framsida underben för att kunna slappna av i foten vid gång/löpning.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#11
18 februari 2017 kl 07:47
Gilla
Kanske kan vara värt att titta på nedan klipp?
Jag fick en behandling i Kina hos en traditionell kinesisk medicin-klinik (TCM), det innefattade bland annat massage/tryck på de punkter längs skenbenets insida som beskrivs här.
http://sock-doc.com/plantar-fasciitis-treatment/
Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#12
18 februari 2017 kl 10:32
Gilla
#11
Jag har haft plantar fasciit i ca 1 1/2 år nu och denna länk är den som stämt bäst in på mina problem. Den bekräftade också en hel del tankar som jag själv funderat på, bl a vad som kan ha orsakat min plantar fasciit. Tack för att du delade länken, den var till hjälp och gav hopp att fortsätta kämpa för att få springdugliga fötter igen.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#13
18 februari 2017 kl 16:50
Gilla
#12 Bra! Ja, för egen del kan jag nog tro att det är min oviga kropp som ligger bakom en del. TCM-behandlingen (jag borde ha kört flera gånger, men av nån anledning gjorde jag inte det, kombinerat med att smärtan minskade/höll på att ge med sig förstås) innehöll även en hel del stretch, och jag fick "skämmas" för mina korta muskler och senor. En rejäl genomkörare var det! Inklusive mycket massage/tryck på skenbenet. Morgonen efter var jag helt smärtfri, sen kom det tillbaka lite efter nån dag, och sen försvann det. (Vet inte om det var behandlingen eller tiden som gjorde läkte problemen, men som sagt var jag helt smärtfri dagen efter.)
Under resten av tiden jag bodde i Kina (typ 2 år ytterligare efter detta) gick jag ofta på fotmassage, och den gjorde nog också gott. Det är inte direkt någon "mys-massage", utan är ofta precis på gränsen till smärtsam, både under fötterna och längs smalben/vader.
Anders Darefors
1965 • Jönköping
#14
18 februari 2017 kl 17:39
Gilla
#11 tack för länken! Intressant att se och höra om tryckpunkterna längs skenbenet. Har de senaste dagarna haft "debut" på denna smärta, en debut jag gärna klarat mig utan....
Jag har en enorm pronation med stor utåtrotation och ett väldigt lågt fotvalv, träffade naprapat igår och han lyckades komma fram till trolig anledning till min smärta; jag har börjat stå barfota vid mitt skrivbord på jobbet och även börjat gå i korridorerna barfota vilket påverkar den här senan (eller vad det nu är) till det sämre i och med att jag är så enormt plattfotad. Många säjer ju att man ska gå/springa barfota (jag är dålig på engelska men visst förespråkas "barfotagång" även i den här filmen som du länkade till?) men enligt naprapaten passar helt enkelt inte detta för alla. Vad som är rätt eller fel det vet jag inte men det stämde väldigt bra in på mig.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#15
18 februari 2017 kl 19:12
Gilla
#14: Hälsporre, plantar fasciit, trötta fettkuddar i hälen, vad man än har/kallar sitt problem: man kan vara rätt ense om att det är extremt frustrerande. Och vad funkar för att bli av med besvären/smärtan? Svårt att veta, det som funkar bra för nån gör det inte för andra, är det anekdotiska "bevis" eller fakta? Och motsägelsefulla rekommendationer, träna fotmuskler genom att gå barfota i kontrast till andra råd att absolut aldrig gå utan skor, precis. Träning, stretching, stötvågsbehandling, ... Ovisst, och lite hopplöst!
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
18 februari 2017 kl 20:36
Gilla
Det är (nästan) aldrig fel att träna upp muskelstyrka i muskler som man vill kunna använda. Att det är fel att gå barfota hela dagen för somliga betyder inte att det är fel att gå barfota en kort stund som träning. Och gradvis öka tiden när fötterna blivit starkare.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#17
18 februari 2017 kl 20:48
2 Gilla
Re 15:

Japp, gå med en åkomma till 1. en naprapat, 2. en kiropraktor, 3. en sjukgymnast eller 4. en läkare.

Alla kommer ge dig olika förslag på åtgärd.
1. Armbåge in i muskeln där det gör som ondast. 2. Lika bra att knäcka till nacken när vi håller på. Och kom ihåg det sitter ALLTID i ryggen. 3. Gör bara djupa utfallssteg eller burpies, så kommer allt vara borta på två veckor. 4. Bäst med en CT-scan, därefter ska du få ena rediga värktabletter som du inte kan köra bil på.

Men.... de allra bästa och tvärsäkraste råden kan du ändå vara säker på att du får på jobbet, kring fikabordet.

Och kom ihåg, de som springer minst vet alltid bäst. :-)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#18
19 februari 2017 kl 07:04
1 Gilla
#17: haha, lite som "om man bara har en hammare, ser alla problem ut som spikar"... ;)
Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#19
19 februari 2017 kl 08:36
Gilla
Jag håller med er, jag har hittat många olika "behandlingar" och
det verkar vara väldigt individuellt hur de fungerar. Tycker också att jag fått provat olika sätt under pf olika stadier.
Tror man måste prova sig fram bland alla tips och råd.
Från början hjälpte, hälkuddar, fs6 - strumpor, högre dropp på skor, piggboll sedan stannade läkningsprocessen av......
sedan märkte jag att laserbehandling, styrkeövningar massage och stretching av vader hjälpte samt kändes bättre med skor med lägre dropp eller barfota inomhus eftersom det kändes som det stretchade ut vadmuskeln, vilket gjorde att det kändes mindre ont under foten (har dock inte kunnat springa, då blir det värre på en gång)

Nu har det stannat av igen men tack vare Monicas länk har jag hittat några nya ställen att massera och trycka på :)
1972 • Sävedalen
#20
19 februari 2017 kl 09:46
Gilla
Aldrig fel att behandla. Men, den bästa behandlingen du kan ge dig själv är att inte slå i hälarna vid gång/löpning. Det slår aktivt sönder hälkuddarna, det finns inga skor som skyddar hur mycket de än säger det.

Gå/spring med korta steg. Utan att klampa. Du kommer märka resultat omgående.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.