Löpning Kom igång 9 inlägg 2727 visningar

Hur skulle ni lagt upp schemat?

dan
Stockholm
#1
23 oktober 2016 - 23:09
Gilla
Okej forum och alla experter.

Nu får det vara nog. Är 28år. Normalvikt (78kg) för min längd (180cm) och har aldrig i mitt liv haft konditionen att springa. T ex aldrig sprungit mer än 4km! (Jag vet vad du tänker......)

Blir rätt trött efter 1,5km egentligen. Nu ska jag iaf upp till milen innan jag fyller 30år.

Hur skulle du som läser detta gjort för att på ett smart sätt lyckas med målet. Detta måste också göras så att muskler, leder och annat i kroppen hinner bli starkt och inte gå sönder påvägen.

Har hittat 10veckorsprogram men där måste man hela liten räkna. T ex. Gå 10min, springa 3min gå lugnt 2min osv. Känns lite krångligt.

Sedan funderar jag att göra detta delvis på löpband. För- och nackdelar med det?

Alla tips är välkomna och jag förstår att det bästa tipset är "att bara börja springa". Men måste ha ett program att följa 3-4 dagar/veckan som jag kan checka av.

OBS: personlighetsdraget är att jag vill klara målet igår men förstår att jag måste skynda långsamt. Eller? :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
24 oktober 2016 kl 00:33
Gilla
Man behöver inte räkna, det går att köra mycket på känsla. Men springa - gå är en bra metod. Spring tills det känns jobbigt men inte tills du tar slut. Gå tills du tycker att det inte känns jobbigt att du har sprungit, då kan du springa en bit igen. Håll på så en timme ungefär - det blir säkert mest gång men gör du det här några gånger i veckan kommer du säkert att springa allt länge bitar efterhand.
Se till att ha lagom mycket på dig, inte för mycket alltså. Gärna någon lätt jacka du kan ta av och knyta runt midjan när du springer. Eller spring runt på något kort motionsspår så att du an lägga av den och sen plocka upp när du ska hem eller på ett senare varv.
Att bara gå långa promenader i ganska rask takt är också en bra början, då kan du lägga in bitar med löpning när du tycker att det är en baggis att gå raskt i en och en halv timme t ex.
1981 • Vegan Runners
#3
24 oktober 2016 kl 06:00
Gilla
Ta ett kom-igång-program och omvandla det till en spellista. Lägg in en låt med lite högre BPM när du ska springa och en lugnare låt där du ska gå. Byt ut låtar allt eftersom du kommer i bättre form.

Mössa, vantar och buff är enkla sätt att snabbt kunna reglera kroppsvärmen nu på hösten/vintern.

Spring gärna på växlande underlag, och växla mellan ett par olika skor så blir löpsteget naturligt lite mer varierat och inte lika monotont och slitsamt. En del löpband och en del utomhus (gärna i natur) låter som en bra kombo.
1981 • kaxås
#4
24 oktober 2016 kl 08:35
Gilla
Håller med ovanstående skrivare. Gå/spring om vart annat. Spring inte fort utan ta det lugnt. Med musik i öronen kan du springa/gå varannan låt. När det känns lätt kan du kanske ha lite längre låtar i lurarna (TOOL rekommenderas starkt) eller springa 2 gå 1. Vipps så har du sprungit dina första 5 k utan att stanna. Strunta i bpm löpteknik och sådant såhär i början. Sköna (bra) skor rekommenderas dock.
Ola Decker
1977 • Skurup
#5
24 oktober 2016 kl 09:54
Gilla
Långsamt var nyckeln för mig. Spring verkligen långsamt så orkar du springa längre. Det kommer att vara lite jobbigt med flåset och musklerna i början oavsett, men försök verkligen hålla nere tempot så är det lättare att komma igång. Sedan kan du bygga på det framöver.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#6
24 oktober 2016 kl 10:51
Gilla
Jag började själv springa som 40-åring sommaren 2007 och orkade då nog inte längre än 4-500m. Innan året var till ända hade jag tagit mig runt en milrunda utan att stanna. Längd och vikt ungefär som för dig, så jag tror nog du når ditt mål.
Mitt "program" var som Oldboy beskriver: började med en runda på 4 km med omväxlande löpning (så långt jag förmådde) och gång (när jag blev trött). Efterhand blev löpsträckorna längre och promenadsträckorna kortare. I början sprang jag naturligtvis på tok för snabbt. Jag gjorde dock aldrig något medvetet försök att springa långsamt utan upplevde att det liksom reglerade sig själv.

Jag undrar om det kanske kan bli lite fel att i förväg välja alltför lågt tempo bara för att vara säker på att orka runt. Det är nog nyttigt att uppleva känslan när det blir jobbigt för att så småningom hitta rätt tempo. Kanske finns en risk i att låta all löpning vara bekväm och smärtfri?
1973 • Järfälla
#7
24 oktober 2016 kl 12:50
Gilla
Som dom flesta här skriver så är lite mer löplek oftast ett bättre sätt att börja än ett slaviskt minut/km-tänk.
Ett tips från min fru. Gå i alla uppförsbackar och försök att springa resten i början. Först var gränsen för var backen började väldigt tidigt men allt eftersom så började backarna senare och senare tills dom var löpbara hela vägen.

Sen vill jag lägga in en brasklapp i enighet med var Sverker skriver. Även om det är bra att ta det lugnt och skynda långsamt när man ska börja löpträna får man aldrig glömma att träning ska vara jobbigt, det ska kännas lite och det kan inte vara bekvämt. Går man bara ut och kör bekvämt så får man i bästa fall motion på den nivå man är (och stannar också där), utveckling kostar lite.

Lycka till
Ola Decker
1977 • Skurup
#8
24 oktober 2016 kl 13:58
Gilla
Jag tror att den största utmaningen för de flesta är mentalt mer än fysiskt när det gäller att börja springa. Att springa långsamt i början är mental träning för att komma vidare i framförallt distans. När man klarar att springa en sträcka man aldrig trott sig klara innan så kommer den mentala gränsen att flyttas framåt hela tiden. Därpå kan man bygga styrka och snabbhet lättare.
dan
Stockholm
#9
24 oktober 2016 kl 20:16
Gilla
Tack allesammans för fantastiska tips! Uppskattas. Tar till mig och ska helt enkelt börja i lugnt tempo.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.