Löpning Träning 12 inlägg 5101 visningar

Är det fel på mig eller har jag tur?

2006 • Alingsås
#1
20 oktober 2016 - 16:26
1 Gilla
Att inte passa in men ändå utvecklas!
Har funderat själv länge men nu så frågar jag även här.

Har nu i ett par månader sökt och letat svar eller förklaringar, bara väntar på att det ska börja göra ont någonstans. Men inget händer, jag kan springa mer, längre och något snabbare och med mindre insats! Har jag tur eller?
Nu är det så att jag är 44 år, ca 177 cm och väger nu 101 kg, började jogga/gå och löpträna 19:e maj i år och då stod vågen på 114 kg, har alltså en rejäl resa att göra. Vi lämnar matbiten därhän denna gång då det nu redan funkar.
Har en bakgrund med ishockey och orientering fram till ca 25 års ålder därefter endast sporadisk träning.

Nu till min fundering - Jag har läst lyssnat och förkovrat mig i hur jag skall göra när jag börjat träna, och egentligen skulle jag knappt ha börjat om jag gjort som " man säger". Knappa 35-40 kg övervikt och 1.5 månads jogg/löpning så sprang jag 5 km i 5:40 tempo, nu efter 5 månader springer jag mellan 20-25 km/vecka i ca 6:00 min tempo. Känner inte av några skador/smärtor, vilar en dag minst mellan passen och kan sakta men säkert förlänga totalsträckan något varje månad. Löpmålet närmast är halvmara i maj, viktmålet är under 80 kg. Varierar skor, underlag,tempo. Tänker på kadens och hållning och det verkar funka.

Frågan - Har jag nu bara haft tur som inte fått bakslag/skador? Eller är det så att man är rädd att ge kraftiga/rejäla träningsråd till överviktiga?

Sjukgymnasten trodde aldrig att jag skulle kunna springa utan att gå ner minst 20 kg, dock gav läkaren mig fysisk motion på recept!

Själv stormtrivs jag och mår kanon så även min "nya kropp" som bara väntar på nästa löptur -jag verkar ju ha det - tur när jag löper.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
20 oktober 2016 kl 16:42
Gilla
Det skiljer säkerligen mycket mellan olika initialt rejält lång-löpöverviktiga nybörjarlöpare.
Kanske är många råd anpassade för de med relativt sämre förutsättning.

F ö borde du ha potential att klara en halvmara i maj 2017 på 1.35 h - 1.45 h om det fortsätter ungefär som hittills och du når viktmålet.
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#3
20 oktober 2016 kl 16:54
1 Gilla
Vet inte om man kan kalla det tur. Hittills verkar du ju ha ökat träningsdosen successivt och din kropp har ju klarat av det hittills. Att du alltid har minst en vilodag efter dina löppass är nog en stor del i det hela, jag skulle fortsatt så om jag var du.

Du har inte heller "tokbantat" verkar det som, så kroppen har antagligen fått tillräckligt med näring för att bygga upp sig efter löppassen.

Antagligen byggde du ju även upp din kropp under din aktiva tid i ungdomen, och har sedan nog varit tillräckligt aktiv för att inte förfalla allt för mycket.

Fortsätt som du gör nu och gå inte på minan att börja öka belastningen för mycket bara. Om du inte redan gör det, så kanske en del kompletterande löprelaterade styrkeövningar kan vara något att fundera på, i förebyggande syfte om inget annat? Är ju också en bra förberedelse inför våren.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#4
20 oktober 2016 kl 17:13
Gilla
Tror att du både haft tur och skicklighet. Det ser ut som att du har ett klokt upplägg i löpningen. Kontinuitet och försiktig ökning är framgångsfaktorer. Gissar att du även har nytta av ditt tidigare idrottande som gör att du vet hur man ska lägga upp träning och inser vikten av återhämtning.
2006 • Alingsås
#5
20 oktober 2016 kl 17:29
Gilla
Om jag summerar er hittills så har jag troligen gjort rätt med lite tur!
#2 Har börjat med lite styrkeövningar med enbart egen kroppsvikt, kommer även in lite simpass under vintern.
#1 Mitt mål för halvmaran var under 2tim, klarar jag det är jag nöjd! Visst kanske målet revideras! Blir ett seedningslopp i vår!
#3 Även jag tror på min träningsbakgrund som delförklaring men jag har inte vågat tro att det skulle gå så bra som det gjort!

Att långpassen ska bli längre vartefter känns naturligt så även distanspassen, men hur skall jag tänka med farten under vinter våren? Blir inga intervaller men kanske lite backpass i vår.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
20 oktober 2016 kl 23:22
1 Gilla
Bra jobbat! Du behöver inga intervallpass, det som behövs är att du tar i ordentligt ibland, i alla fall framåt våren. Men gör det som fartlek eller kuperad löpning "attackera backarna" som Rune Larsson brukar säga. Eller som backpass.
Ta en lugnare vecka ibland för säkerhets skull, kroppen bygger upp sig under vilan så ge den tillfälle.
Irene
1968 • Åstorp
#7
21 oktober 2016 kl 00:13
2 Gilla
Du har kanske det som Miro Zalar brukar säga ; en talang i att hålla sig skadefri.
2006 • Alingsås
#8
21 oktober 2016 kl 07:53
1 Gilla
Kul med respons, skönt att få höra att jag inte är helt fel ute. När våren kommer skall jag pressa mig lite längre ur komfortzonen när det gäller farten, tills dess läggs ökning endast på distansen och styrka.

Men när det gäller överviktiga/otränade personer så verkar sjukvård, coacher mm vara så rädda/försiktiga att lägga in lite rejäl långsiktig träning som åtgärd. Självklart har maten betydelse, men inaktiviteten och med den följande hälsoproblem är ju idag ett samhällsproblem i sig, även idrotten i skolan är oftast minimal idag och då är det ändå i en tid av livet då personen byggs upp. Tycker personligen att det är ett för stort fokus på skador och hjälpmedel (även jag själv funderade ju över alla varningstecken för skador) istället för att åtgärda/stärka skadorna. Ta till exempel detta med inlägg i skor, min sambo har ett högt fotvalv vilket man "åtgärdade" genom att redan i sena tonåren medicinera med inlägg. Hennes fötter och ben tränades alltså inte för att hantera detta fotvalv, hon hade inte problem innan men fick knä och ryggproblem senare. 2 år utan inlägg med rätt träning gav ingen värk inga problem och inga inlägg! Själv såg man att jag hade ett ben som var något kortare och ropade genast -inlägg. Hade de kollat noga så var även axeln på den sidan något högre, efterföljande diskussioner och undersökningar (ja jag bråkade) gav vid att den fanns en något roterad höft - åtgärd? Inlägg ;-) . Nej jag fick genom kiropraktor och övningar höften rätt och nu finns inte problemet. Hur svårt ska det va att se att ett problem/en skada har en orsak och det är orsaken som skall elimineras genom träning inte problemet som skall elimineras genom hjälpmedel!

Åsikter är fria att ha och detta är min, vad tycker ni?

Skor! Vill inte att detta skall bli en fråga om skor! Jag springer i det som känns bra och funkar för mig på underlaget! Givetvis följet jag utvecklingen och diskussionerna runt den, men väljer ändå skor som jag tror på och som funkar för min kropp.
Fredrik Linderson
1975 • Västervik
#9
21 oktober 2016 kl 09:02
Gilla
Under vinterperioden behöver du inte fokusera så mycket på annat än det du verkar göra idag, kör dina pass i lagom tempo, gärna s.k. prat-tempo, Bygg upp din uthållighet under den mörka tiden men lugna, långa pass. Tänk på att inte öka träningsmängden för mycket utan lyssna på kroppen och ge tid till vila. Max 10% ökning av distans/vecka
När du sen börjar närma dig ditt lopp (Göteborgsvarvet) kan det vara läge att lägga in lite mer specifik träning i form av intervaller, backar osv.
Men det behöver du inte tänka på förrän 4-6 veckor innan Dagen D.
Du jagar ju inte tider verkar det som utan ditt primära mål är ju att gå i mål med värdighet och med en skön känsla i kroppen.
Lycka till!
2006 • Alingsås
#10
21 oktober 2016 kl 10:24
Gilla
#9 Jo så tänker jag nog under vintern, blir även nått simpass och lite styrka varje vecka. Nu känner jag själv att det är dags att lägga på ett par kilometer/vecka igen och skall prova det ett par veckor. Backträning kommer till våren, springer även en del stig med småkupering i dagsläget.
Du har rätt i att jag idag inte direkt jagar tider, det är ett medvetet val för att inte börja pressa mig för hårt. Jag vill först känna att jag kan springa 15-25 km när som innan jag börjar fokusera på att det skall gå fort. Dock kan jag väl känna att de pass som går lite fortare idag känns betydligt bättre rent löpmässigt.
Andreas Ericsson
1979 • Göteborg
#11
21 oktober 2016 kl 18:20
Gilla
Vägde nästan 120kg fördelade på 190cm när jag började springa lite. Hade precis haft uppehåll i ett år från hockeyn pga korsbandsskada. Har sen dess gjort sju Gbg-varv, tider från 2.16-1.40. Enda skadorna har kommit senaste året, löparknä och gubbvad. Låg stabilt kring 102kg i några år, gjorde då milen som bäst på drygt 43 min. Har nu börjat tappa några kg då jag kände att jag kom till en punkt där jag kände att vikten begränsade mig. Ska göra milen under 40 innan 40...
Jag tränar på som jag har lust, känner jag för intervaller så kör jag det osv. Lyssna på din kropp och ha kul. Som fd hockeyspelare borde du vara van vid kort och intensiva intervaller.
1968 • Järfälla
#12
21 oktober 2016 kl 22:46
Gilla
Jag började träna löpning för snart 3 år sedan efter ca 25 års inaktivitet.
Jag har hittills inte fått några allvarliga skador. Det enda jag har haft problem med är baksida lår som jag har sträckt två gånger. Båda gångerna hände det efter att jag kört backträning och inte vilat tillräckligt, utan istället kört pass i hög fart kort tid därefter. Byter nästan aldrig skor utan kör oftast samma par tills det är dags att köpa nya. (ca var 6:e månad)

Att springa långt i långsam fart tror jag inte är så stor risk för skada, så länge som man lägger in tillräckligt med tid för återhämtning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.