Löpning Träning 22 inlägg 8161 visningar

Hur mycket löpning under uppbyggnad?

Vicky Karlsson
1957 • Öland
#1
5 oktober 2016 - 13:12
Gilla
Visste inte vad jag skulle ha för rubrik riktigt.
Planerar att de närmaste tre månaderna bygga upp löpstyrkan rejält för att bli mer löptålig sedan.Mycket styrketräning fram till jul alltså, tre pass per vecka påbörjat. Brukar springa mellan 2-3(4) mil per vecka uppdelat på 3 ggr ca och gjort så några år. Från och till har det dykt upp fysiska hinder mot att utöka löpningen och jag är äldre och inte van löpare sen ungdomen därav planen.

Funderar över mängden löpning jag ska ha under den tiden? Hur? Från januari hoppas jag kunna springa mellan 3-4 mil per vecka problemfritt eller friare.
Målet för nästa år är GBG varvet, Lidingöloppet med flera liknande lopp.
< < < 1 2 > > >
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#2
5 oktober 2016 kl 14:43
Gilla
Om du löper 3 gånger i veckan redan nu och det fungerar utan problem så beror det ju på hur försiktig du vill vara. Ett alternativ är ju att du kör på som nu i ett antal veckor medans du kommer igång ordentligt med styrketräningen. Och märker du inga negativa effekter på löpningen av styrketräningen så kan du sakta börja öka den sammanlagda mängden löpning. Förslagsvis genom att köra samma sträcka alla passen, då vet du att kroppen klarar av att springa t.ex. 10 km utan problem. När det har funkat ett antal veckor så kan du ju utöka till 11 km kanske?

Men beror ju på om du vill köra annan sorts löpträning eller om du är nöjd med att köra samma typ av pass hela tiden ett tag?

Kan tänka mig att om du kör på så lite försiktigt, tillsammans med styrketräningen, så kommer kroppen att vara rätt mycket mer tålig tills våren. Och Göteborgsvarvet går ju 20 Maj vilket ger dig rätt bra med tid att lägga in annan sorts löpning framåt vårkanten om du vill det.

Ett annat alternativ är ju att du även lägger in t.ex. lite motionscykling om du ändå ska ta dig till ett gym och träna? Förutsatt då att du kör styrketräningen på ett gym och har tillgång till en motionscykel där.
Vicky Karlsson
1957 • Öland
#3
5 oktober 2016 kl 15:02
Gilla
Tack för ditt svar!
Jag funderar på om jag inte måste dra ner på löpningen lite under tiden jag satsar extra på gymmet?

Tipset om samma sträcka varje gång 3 ggr per vecka kanske är bättre än mitt nuvarande upplägg med 3 helt olika pass. Tänker att med gymtrötta ben orkar jag kanske inte köra lång eller intervallpass? Vill ju inte motverka syftet som är att bli mer skadefri och tåligare på sikt. Kanske köra två löppass och intervallerna på motionscykeln?
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#4
5 oktober 2016 kl 15:24 Redigerad 5 oktober 2016 kl 15:26
Gilla
Känner du att du behöver dra ner på löpningen tills du kommit igång ordentligt med styrketräningen så gör det. Fördelen med cykel är ju att du kan ta ut dig rätt bra så att köra intervaller på den bör ge bra effekt och hjälpa till att stärka upp speciellt benen.

Det viktiga är ju att du, som du säger, undviker att dra på dig onödiga skador i början. När kroppen är mer van vid den nya träningen så blir det lättare att utöka någon del och risken för skador p.g.a. ökningen kommer att vara mindre.

Att tänka på vad gäller styrketräningen så försök ta hjälp av någon kunnig så att du lär dig alla övningar på ett korrekt sätt. Det är bättre att köra rätt teknik med lättare vikter än att riskera att du inte orkar hålla korrekt "form" för att det blir för tungt.

Och kan du få in det så att du kör igenom varje muskelgrupp ~2 gånger i veckan så är det bra. Kör du på gym Måndag, Onsdag och Fredag t.ex. så kan du ju köra med vikter på Måndag och Fredag och cyklingen på Onsdagen. Men det beror ju lite på hur du tänkt lägga upp träningen, om du tänker köra hela kroppen på ett pass eller dela upp den på 2 eller 3 pass?

Där kan säkert personalen på gymmet ge dig råd om hur du ska göra. Kan säkert vara så att du börjar på ett sätt och efter ett tag när kroppen vant sig så kan du justera lite.

Sen är det som med all annan träning, den bästa träningen är den som blir av. :)
Vicky Karlsson
1957 • Öland
#5
5 oktober 2016 kl 19:35
Gilla
Jag har tillgång till PT en gång i veckan samt har tränat lite till och från på gym förr. Kommer att köra två cirkelpass med basövningar för hela kroppen (marklyft, armhävningar, osv) med cykelintervaller inkluderat och ett pass med PT där det blir bara styrka. Tänker att det blir två vardagar och en av helgdagarna (pt -dan). Då känns två löpdagar lagom att komplettera med. Sedan i början av året drar jag ner på en styrkedag och ökar på med en löpardag...

Frågan är om jag springer runt 2 mil under hösten nu , om det räcker? Vill ju ha mitt löpstarkaste år nästa år !
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#6
5 oktober 2016 kl 20:54
1 Gilla
Låter ju väldigt bra. Om du kör 2 löpdagar och 10 km per pass så kan du ju alltid utöka längden på ett eller båda passen när du känner att det är läge för det. Det är ju fortfarande 3 månader kvar på detta året så det finns tid att justera din träning. Och cykling och styrkeövningar kommer att fresta på kroppen och speciellt ben lite extra i början. Så att ligga kvar på samma kilometermängd per pass kan nog vara en bra försiktighetsåtgärd.

Och har du möjlighet till det så försök lägga löpdagarna innan styrkedagarna, då är benen så fräscha som möjligt till just löpningen. Tror styrka/cykel har mer effekt på löpningen än vad löpningen kommer att ha på styrka/cykel. Även om det hade varit enklare att göra så med ett rullande schema jämfört med 5 fasta dagar i veckan.

Men tror det blir bra vilket som, lägg upp det som det passar dig bäst.
Vicky Karlsson
1957 • Öland
#7
6 oktober 2016 kl 10:27
Gilla
Tack för bollningen!
Smart att lägga löpningen dan innan styrkepasset, har gjort precis tvärtom och ja det har varit tungt att springa.

Återkommer med rapport om tre månader :-) .
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#8
6 oktober 2016 kl 11:42
Gilla
Cykling är suverän träning för benen och sliter inte hårt på dem heller.
Så var inte rädd att cykla när det blåser bra ut, är då det ger som mest.
Trampa på utav bara helsike i motvinden och ta det sedan lugnt i medvinden, klockrent intervall pass. :)
1962 • Laholm
#9
7 oktober 2016 kl 00:12
Gilla
Läs lite om styrketräning lämpad för löpning, periodisering och pulsering mm
Jag tror att du hittar en hel del svar på dina funderingar i boken "Löpträning mitt i livet" http://www.sapiens.se
#10
7 oktober 2016 kl 10:05
Detta inlägg har raderats
1965 • Umeå
#11
7 oktober 2016 kl 14:32
2 Gilla
Tänkte bidra med en litet annorlunda ingång. Skaderisken med löpning kommer framför allt av att det är påfrestande för kroppen med stötarna som uppkommer vid varje löpsteg. Jag ser inte riktigt att styrketräningen gör att du egentligen behöver gå ner i löpmängd (om det inte handlar om tillgänglig tid). Däremot kan det finnas ett problem om du går ner i löpmängd och sedan vill trappa upp ordentligt framåt våren. Jag inbillar mig att risken att dra på sig skador är mycket större där.

Därför tror jag att det kan vara bra att hålla uppe löpmängden så gott det går under vintern så att upptrappningen inte blir för brant inför Göteborsvarvet och annat. Kan nog vara bra att hålla igen på kvalitetspass i löpning under uppbyggnadesfasen, också för att inte riskera skador.
Borås
#12
8 oktober 2016 kl 08:04
Gilla
Håller med Stefan, tycker nog inte du borde dra ner allt för mycket på löpningen, snarare trappa upp. Visst är styrketräning viktigt men bästa sättet att tåla mycket löpning är att trappa upp löpningen successivt :)
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#13
8 oktober 2016 kl 09:01
Gilla
Precis som Stefan skriver är helt rätt.
Jag körde en vinter med enbar promenader och crosstrainer.
När jag sedan kommer ut på asfalt och körde ett långpass sket det sig.
Fick någon bristning i vänster vad. Detta trodde jag aldrig då jag kört crosstrainer minst 2 ggr i veckan.
Men felet var ju att jag inte trampat ner i marken på hela vintern.
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#14
8 oktober 2016 kl 14:16 Redigerad 8 oktober 2016 kl 14:27
Gilla
Det låter rätt logiskt att man ska hålla uppe löpningen om målet är att kunna springa ännu mer och bättre. Det är kanske bättre att införa den nya träningen i steg, volymmässigt och intensitetsnivå, istället. Dock är ju TS mål med den extra träningen att faktiskt stärka kroppen, och mer och starkare/tåligare muskler borde hjälpa kroppen att hantera den påfrestning som löpning ändå är.

Teoretiskt sett så finns det kanske en risk att genom att dra ner löpningen från 3x10km i veckan till 2x10km, skulle göra att det kräver en tids återanpassning för att komma tillbaka till startpunkten, d.v.s. 3x10km i veckan. Dock borde ju den extra träningen hon kommer att få, och som vid det laget bör att gett positiva effekter, göra att den eventuella återanpassningsperioden bör bli relativt kort.

Hon skulle kunna inkorporera den nya träningen i mindre steg och hålla kvar nuvarande löpnivå. Men kan ju vara så att hon hellre lägger lite mer energi på den nya träningen för att komma in i det så fort som möjligt. Och det finns ju inga regler som säger att hon inte kan köra 3x10km när hon känner att kroppen tål den nya träningen bättre efter ett visst antal veckor.

Och man ska nog inte underskatta den ökade påfrestningen den extra träningen kommer att ha på kroppen. Hon kommer ju i princip att börja alla sina löppass med en mer sliten och trött kropp än vad hon normalt gör nu när hon ska köra styrketräning/cykling 3 gånger i veckan. Och bara det faktumet kommer ju att i princip ha samma effekt som om hon faktiskt skulle öka löpmängden. Så att kompensera det genom att dra ner lite på löpmängden i början är nog inte helt fel.

Till slut är det ändå en fråga om vad man tror ens egen kropp klarar, det är ingen annan än en själv som kan avgöra det. Förhoppningsvis känner TS att hon fått lite olika råd som hon kan ta till sig när hon framöver ska lägga upp sin träning. Hur hon än gör så ser jag fram emot en rapport om 3 månader för att se hur det har gått. :)

#13 - Kanske kan vara så enkelt som att crosstrainer och promenader inte gav samma vadträning som löpningen gjorde och att lite extra vadträning utöver crosstrainer och promenader hade varit tillräckligt för att ha sluppit bristningen du fick?
Vicky Karlsson
1957 • Öland
#15
25 oktober 2016 kl 09:44 Redigerad 25 oktober 2016 kl 09:51
Gilla
#10 #11

Jag har tidigare trappat upp min löpning ganska mycket och då hittat alla svaga punkter i kroppen därav att jag backar lite nu och kör mycket löpstyrketräning ett tag. Jag har lite skavanker i kroppen beroende på en olycka för två år sen. Tränat styrka hela tiden men inte i den här mängden.
Vicky Karlsson
1957 • Öland
#16
25 oktober 2016 kl 09:49
Gilla
En liten uppdatering!

Det är tredje veckan med mitt nya upplägg och ja, jag känner mig redan starkare. Gårdagens löppass kändes helt underbar (12 km i skogen). Känner att jag får mer upprätt hållning och bättre "avstamp" och farten blev högre.

Just nu håller jag mig till två löppass per vecka , den ena plattare och den andra i ren terräng. Däremellan kör jag varierade intervaller på motionscykel efter den dagens styrkepass. Absolut kommer jag att öka på löppassen med ett till kortare i veckan till att börja med men avvaktar några veckor till så detta upplägg sätter sig ordentligt.
Återigen, tack för all bra information och pepp.
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#17
25 oktober 2016 kl 10:59
Gilla
#15 Det låter bra. :)

Känns som att det går framåt och att du följer din plan samtidigt som du är öppen för att justera upplägget beroende på hur kroppen känns, mer kan man inte göra träningsmässigt.

Och att du redan tidigare varit uppe och nosat på mer löpträning och känt av en del skavanker, gör ju att du nog är mer lyhörd för eventuella nya tecken på nya skavanker, men även märker om du faktiskt kan göra saker du inte kunde göra förra gången.

Så mitt råd är egentligen bara att ge det tid och fortsätta som du gör nu. Det är rätt enkelt att råda dig eftersom du har klara orsaker till varför du vill träna som du gör nu och du sköter träningen perfekt. I sådana lägen är det bara att ge det hela tid så kommer förbättringarna, om man inte totalt missköter kosten och vilan/sovandet, vilket jag inte tror eftersom jag inbillar mig att du i så fall inte heller skulle sköta tränandet 100%-igt.
Vicky Karlsson
1957 • Öland
#18
18 december 2016 kl 19:52
1 Gilla
Såhär blev det!

I princip har det blivit varannan vecka 3 pass styrka och 2 pass löpning (ca 15 km) och varannan tvärtom ; 3pass löpning(uppåt 30 km) och 2 pass styrka.
Resultatet såhär långt känns mycket bra, inte ont nånstans, bättre hållning i löpningen och kan trycka på snabbare kortare stunder iallafall.
Just nu förkyld men kommer att fortsätta med 1 helkroppspass styrka med PT, 1 löpstyrkepass och 1 corepass och öka på löpningen allteftersom. Första maran väntar......
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#19
27 december 2016 kl 21:03
Gilla
#17 Det låter jättebra. :)

Att du varierar mellan 2 och 3 träningstillfällen borde ge kroppen en chans att bygga upp sig (lite extra vila varannan vecka).

En grej du kan kolla upp med din PT är om du kan ha nytta av att lägga in en de-load period lite då och då. Det verkar vara relativt vanligt att göra det, speciellt om man tränar styrka, möjligt att det görs även inom löpning, finns säkert någon som kan svara på det. Syftet som jag förstår det är ge kroppen en chans att återhämta sig. Typ ta ett steg tillbaka för att kunna ta två steg framåt. Men din PT har förhoppningsvis bra koll på det där, det varierar hur många dagar man gör det och även upplägget, total vila eller vanlig träning men mycket lättare.

Kämpa på och uppdatera gärna med hur det går för dig. :)
Vicky Karlsson
1957 • Öland
#20
9 november 2017 kl 10:42
2 Gilla
Uppdatering här om någon är intresserad .

2017 blev ett fint löparår och skadorna höll sig borta så mitt upplägg förra hösten med mer styrketräning fungerade. Avslutade året i Berlin med att klara av mitt första maraton. Inga tider att skriva hem om men inga skavanker heller!
Denna höst återupptar jag liknande upplägg med mer styrketräning (3 ggr / vecka) men försöker hålla upp även minst tre pass löpning, vissa veckor fyra, med fler intervallpass än tidigare. Ska försöka hålla mig runt 3 mil och uppåt per vecka fram till nyår.
Målsättningen för nästa år är att bli snabbare på milen och halvmaran. Ska försöka få till under 55 min /milen och under 2 h halvmaran. Har gjort milen på 55 en gång men det var ett undantag, är annars runt 58 och GBGvarvet blev det 2.12 senast. ( Maraton är sekundärt för mig, eventuellt någon nästa sensommar/höst och utan tidskrav).

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.