Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 4226 visningar

Köpa nya skor.

Hans Larsson
1960 • Skövde
#1
30 september 2016 - 20:38
Gilla
Hej. Är en nybörjare i löpspåret och behöver köpa bättre skor. Har nu ett par New Balance 1092 som börjar bli slitna. Jag är rätt tung 110 kg och supinerar en del på höger fot. Skall både springa asfalt och grus. Vad skall man tänka på när man köper skor och var skall man vända sig för att få bra skor. Några märken som ni kan rekommendera mig att titta på och köpa?
Är första året jag springer och skall försöka på milen om några veckor. Ligger nu på 7,5 km i sakta tempo.
Med vänlig hälsning,
Hans L
1984 • Stockholm
#2
30 september 2016 kl 23:03 Redigerad 30 september 2016 kl 23:09
1 Gilla
Det finns nog nästan lika många åsikter om det här som det finns löpare. Går du till en löparbutik så blir du troligen rekommenderad en rätt tung sko med mycket så kallat skydd av olika slag. De låter bra men är ofta dyra och det är inte säkert att skyddet (extra vikt) hjälper mer än det stjälper.

Här kommer säkert många rekommendera dig lättare skor eftersom det kan vara roligare att springa med. Det är i mångt och mycket en smaksak, men min åsikt är att skornas betydelse är kraftigt överdriven - en specialiserad löparbutik kommer ställa dig på ett band och filma och titta men det är väl högst tveksamt om de kan komma fram till något egentligen.

De studier som finns på det här med skor och skador visar inga tydliga samband och det verkar inte spela så stor roll vad man har på fötterna. Men de flesta upplever nog att för hårda eller för tunna skor sliter lite mer på benen och självklart ska skorna kännas bra och rätt.

Jag tycker själv att det är en dålig idé att köpa skor med massa pronationsstöd som första sko, utan tycker att det är bättre att utgå ifrån neutralt och se om det fungerar innan man börjar stoppa in massa kilar och stöd under foten. Nu sa du att du supinerar så pronationsstöd är väl inte ett alternativ ändå, men jag tycker alltså att man ska börja med neutralt oavsett. Sen gäller det väl att hitta nån sorts lagom är bäst vad gäller vikt, dropp och dämpning.

Låg vikt = roligt att springa med, men sämre hållbarhet generellt sett. Tyngre skor har ofta en mer ombonad, mjuk känsla också. En sko för träning som väger under 250 gram kan kallas lätt, över 300 gram är den ganska tung. Troligen är nåt däremellan ganska bra i ditt fall.

Lågt dropp (låg klack i förhållande till framfot) = upplevs av vissa göra det lättare att ha ett "naturligt löpsteg" men kan också slita mer på foten, hälsenan och vaderna. Jag tycker inte du ska gå för extremt här utan hålla dig till en traditionell sko med 8-12mm dropp, iallafall om du inte har en historia av att gå mycket i platta skor så att du vet att det funkar för dig.

Lite dämpning = Innebär generellt sett en lättare sko och en skönare löpkänsla (markkontakt) men kan upplevas slita mer på benen om man springer mycket, särskilt på asfalt. Lite en smaksak. En del gillar att springa som på moln medan en del gillar att underlaget "svarar" och känns lite hårdare.

Var du ska lägga dig är svårt att svara på, jag tycker ändå du ska bege dig till en butik och prova lite skor - det viktigaste är att de känns bra på foten och att springa i. Jag vet inte hur många gånger jag hittat den "perfekta skon" på nätet men när jag satt på mig den i verkligheten så har den varit helfel. Kolla gärna upp på nätet vad butiken du ska gå till har och fundera på några som känns intressanta. Ta med en lista på dom och prova igenom. Oavsett om den första känns bra så se till att testa några andra också. Tro inte att en sko ska "springas in", den ska kännas bra från första gången du sätter på den. I stort sett alla jag vet som börjat springa har köpt för små skor första gången - ha lite mer utrymme för tårna än på andra skor.

Vad gäller märken så har alla märken omtyckta modeller, så där blir det lätt att alla rekommenderar det dom själva kört. Skulle jag slänga ur mig ett par bra modeller som jag tycker har tillräckligt med dämpning för en nybörjare men som ändå inte är tegelstenar så skulle jag säga Saucony Ride 9, Saucony Triumph ISO 2, Nike Pegasus 33, Adidas Supernova Glide 8, Mizuno Wave Rider 19 och New Balance Fresh Foam 1080 v6 (men det utan egen erfarenhet av någon av dessa modeller, förutom Mizuno Rider i en tidigare modell - men det är en lista på omtyckta, bekväma skor i medelviktklass).
1984 • Stockholm
#3
30 september 2016 kl 23:13
Gilla
Om det finns några bra ställen i Skövde vet jag inte men Löplabbet, Runners Store, XXL och Intersport är exempel på kedjor som jag vet har ett hyggligt utbud.
Hans Larsson
1960 • Skövde
#4
30 september 2016 kl 23:37
Gilla
Tack Johan för ett bra svar. Nu vet jag lite mer vad jag skall leta efter. Skall ner till Jönköping i morgon och där finns XXL . Går in där och provar några par. Får se om det blir något där eller om jag letar vidare. Det här med skor är svårt för en nybörjare, köper man fel och får ont så är risken stor att man lägger av.
Med vänlig hälsning,
Hans
1964 • Huddinge
#5
30 september 2016 kl 23:47
Gilla
Kan rekomendera ett besök på http://www.foten.se/ om du ska till Jönköping.
Hans Larsson
1960 • Skövde
#6
1 oktober 2016 kl 00:22
Gilla
Ok tack.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
1 oktober 2016 kl 16:22
Gilla
Eftersom du är tung bör du inte ha en mjuk sko, då blir den svampig eller du slår igenom och får ingen effekt av dämpningen. Tror mycket väl att du kan ha en lite tyngre sko, håller annars med Johan om det mesta.

Om du nu är nöjd med dina nästan utslitna New Balance föreslår jag att du köper ett par liknande. Tycker det är bra att ha flera par att cirkulera mellan, olika modeller så att foten får lite variation. Gärna en lite kraftigare för de längre rundorna och en lättare för korta pass - eller bara att växla med. Lätta skor kan bli för påfrestande att springa i varje gång men var tredje kan gå utmärkt.

Var inte rädd för att köpa reaskor, åldringen på hyllan är obetydlig. Däremot kommer du att hitta skor som från början varit billiga både på XXL och i andra sportaffärer, de skulle jag vara mer tveksam till, min gissning är att de slits ut fort.

Supineringen tror jag det är bra om du tränar bort genom att stärka fötter och underben. Passa på att köpa en balansplatta t ex - annars är det en bra övning bara att stå på ett ben (barfota). Att springa några hundra meter barfota på gräs eller när man får tillfälle på en sandstrand är också bra, liksom att springa i terräng men där får man se upp så att man inte stukar fötterna i stället.
Hans Larsson
1960 • Skövde
#8
1 oktober 2016 kl 18:17
Gilla
Hej. Tack för alla bra svar. Att man kan träna bort supinering har jag inte hört tidigare utan jag skall kontakta ortopedtekniska för tillverkning av iläggssulor enl min sjukgymnast. Jag skall genast börja träna både fötter och underben. Om jag sen kan få en läkare att skriva under en rehabresa till varmare trakter så man kan springa på sandstrand blir nog mycket svårare??Bor nära en sjö men det är bara någon meter sandstrand och lite kallt nu.
Har i dag varit och inhandlat 2 par skor. Ett par Asics Gel-Evate 3 för asfalt och grus, och ett par Mizuno Wave Rider 19 för löpbandet i vinter.
Asics har lite mer dämpning och 2 mm högre dropp ( 12 mm). Och det kanske inte är fel att ha ett tredje par som är något tyngre och alltinera mellan. Enl försäljaren får det inte vara för stor skillnad på skona för då kunde skaderisken öka. Men sånt vet jag inget om. Får testa dessa 2 och sen får vi se var det tar vägen. Men att sluta att springa nu när man kommit igång skall sitta långt inne.
Ännu en gång tack för all hjälp.
Med vänlig hälsning,
Hans L
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
1 oktober 2016 kl 23:08
Gilla
Det finns lite olika skolor angående iläggssulor. Ortopeder vill sedan gammalt gärna "rätta till" fotisättning mm med tekniska hjälpmedel men enligt min uppfattning (obs! jag är bara amatör) bidrar ilägg bara till att fotens muskler slipper arbeta som de nog borde. Dock kan det behövas akut för att avlasta så att en skada inte förvärras. Men på lång sikt borde de flesta kunna träna bort felställningar. Dock är jag inte påläst om just supinering så det var bara en intuitiv gissning av mig att det kan tränas bort.
Själv har jag haft ilägg som barn i två omgångar mot plattfot. Inte hade jag ont i fötterna när jag fick det men det blev ingen förändring heller. Har aningen lågt fotvalv men springer "hur långt som helst" i superlätta skor utan problem - om det inte blir varje pass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.