Träna för traillopp med svår terräng i Skåne? - Löpning
Löpning Träning 15 inlägg 4775 visningar

Träna för traillopp med svår terräng i Skåne?

Stefan Nilsson
1953 • Lund
#1
31 juli 2016 - 12:34
Gilla 
Jag kommer att springa Höga Kusten Trail 3 september i år. Har haft förmånen att kunna träna en del längs stigarna och höjderna i Höga Kusten i sommar. Banan för trail-loppet är extremt utmanande, framför allt för en som varken orienterat eller har någon större erfarenhet av att springa trail: mycket rötter och stenar, klippblock att ta sig över, nedfallna träd m m. Inser dock att det är svårt att hitta motsvarande terräng här nere i Skåne nära Lund. Till exempel Skryllemilen är rena landsvägen jämfört med stigarna där uppe!
Finns tips på riktigt utmanande terräng att träna i, helst inte alltför långt från Lund och gärna med ordentliga höjdskillnader? Har till exempel tänkt mig delar av Skåneleden i trakten av Genarp, men alla tips uppskattas mycket!
1970 • Sala
#2
31 juli 2016 - 14:27
Gilla 
Jag tänker ju direkt på Kullaberg, backarna runt Höganäs och Mölle. Fantastisk miljö. Dessutom finns det en massa stigar åt alla håll så med en karta kan du ju öva på orienteringen. Du har ju en bit att åka i och för sig.
Mr. B
1963 • Hemma
#3
31 juli 2016 - 16:44
Gilla 
Jag har i många år *trott* att jag har sprungit "terräng". Det har jag inte gjort - jag har sprungit på grusväg och bra stigar.
Häromveckan sprang jag riktigt terräng, där stigen ibland knappt skilde sig från resten av skogen: Kolmården Trail Marathon. Ditt lopp verkar vara något liknande, så rekommenderar jag att du tränar på sämsta tänkbara stigar. Övriga detaljer är mindre viktiga, bara underlaget är tillräckligt dåligt. Jag ramlade fler gånger på ett enda lopp än jag har gjort de senaste tio åren i övrigt.
Spring gärna Skåneleden, men ta några kilometer obanad terräng när du är riktigt trött också. Det är nyttigt.
1962 • Laholm
#4
31 juli 2016 - 17:15
Gilla 
Blåa slingan på Kullaberg från Himmelstorp till fyren och tillbaka så har du 2 mil. (Vissa backar vill man ju helst inte ramla i…) Röda som går längre söderut är jämförelsevis lättsprungen.
1980 • Åby
#5
31 juli 2016 - 17:35
Gilla 
Att träna på Kullaberg gör dig redo för i princip vadsomhelst. Köp kartan från kullamannen eller kolla PM från tidigare tävling för riktigt fina och utmanande rundor.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#6
31 juli 2016 - 18:51
Gilla 
Kullaberg ligger ju en bit bort, men kanske värt att överväga trots allt.
Mr. B: du tolkar exakt vad jag har tänkt! Har åkt i backen flera gånger när jag tränat trail, framför allt i Höga Kusten men senast när jag försökte göra löpningen besvärligare genom att följa ett trångt ridspår här i Lund. Benen ser inte vackra ut på vissa ställen efter trillandet. Så länge man bara bloar är det väl inget jätteproblem men är definitivt lite rädd för att t ex sabba nåt knä riktigt illa i samband med fall. Är det en bra idé att använda någon form av knäskydd...som exempel? Man är ju inte helt ung längre, man märker att man inte alltid är supersnabb att parera när man snubblar på en rot eller nåt. Definitivt viktigt att träna på det värsta underlag som man kan hitta!
Irene
1968 • Åstorp
#7
31 juli 2016 - 20:25
Gilla 
Jag har sprungit alla långa pass på Skåneleden för förberedelse till AXA. Dessutom också lagt all träning i kuperad terräng. Att återskapa Norrland i södra Sverige går inte men seghet och uthållighet kan man träna. Även mina intervallpass har gått i trailspår och kuperad terräng. Mina långa pass har gått mellan Klöva Hallar och Skäralid eller Röstånga. På den sträckan får man många motlut.
Mr. B
1963 • Hemma
#8
31 juli 2016 - 21:47
Gilla 
Själva tävlingen verkar vara inställd, men info ligger kvar på nätet och banan ligger ju kvar i skogen, med riktigt jobbig terräng:
http://gtr.hassleholmsok.nu/
1970 • Staffanstorp
#9
31 juli 2016 - 22:35
1 Gilla 
Söderåsens naturreservat bjuder på mängder med höjdmeter.
Petter Stjernkvist
1979 • Slimminge
#10
1 augusti 2016 - 08:35
1 Gilla 
Om du utgår från Genarp och springer Skåneleden österut så kommer det en ganska rejäl stigning efter någon kilometer, denna är dock grusväg, dessutom täckt med stenkross. Men om du fortsätter till Kullatorpet där leden delar sig har du ju två trevliga alternativ.

Antingen springer du norrut mot Skrylle, stora delar av den leden ända upp förbi the Lodge går rejält upp och ner, förbi Romeleklint är stigen riktigt elak faktiskt. Inte bara backigt utan även stenigt som tusan.

Springer du istället söderut från Kullatorpet kommer du omgående till en sänka som lämpar sig väl till backrepetitioner.
Joakim Moberg
1977 • Vällingby
#11
1 augusti 2016 - 09:57
Gilla 
Skåneleden runt Båstad på Hallandsåsen finns det en hel del bra stigar med rejäla stigningar.
1975 • LUND
#12
1 augusti 2016 - 10:12
Gilla 
På semestern sprang jag ett markerat spår fullt av rötter backar upp och ner och smala stigar, först efteråt kom jag på att det antagligen var för mountainbikes.

Vågar du så finns det nog mountainbikespår både i skrylle, romeleåsen och bokskogen. Iaf om jag går efter de rundor jag sett folk köra på strava.
Mats Johansson
1963 • Lund
#13
1 augusti 2016 - 21:31
1 Gilla 
Håller med om att moutainbikespåret i Skrylle är riktigt tekniskt öven om det inte är kuperat. Backar kan du träna mitt inne i Lund. Sankt Hans Extremespåret på 2,5 km ger dig ordentligt mjölksyra efter fritt antal varv. Har för mig att det är ca 550 höjdmeter på fyra varv. Dessutom utsikt till Danmark vid bra väder :-)
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#14
2 augusti 2016 - 21:43
Gilla 
Tack för alla goda tips! Kommer att köra på åtminstone ett par av platserna veckorna framöver, inkluderande ett "genrep" då jag tänkte vara ute och "springa" 4-5 timmar, typ.
En liten parentes! Finns faktiskt något som liknar "besvärlig trail" i närområdet. Klosterängshöjden på Norra Fäladen (metallstatyn av tjurarna) bjuder på både backar och ganska ojämna stigar, faktiskt ojämnare än S:t Hans. Sedan finns en helt jysst - men flack - stig mellan Odarslövsvägen vid MaxLab och Solbjergsvägen. Inte Höga Kusten direkt, men har man inte bröd får man ta limpa :-)
(Bilden: En av stigarna upp till toppen av Skuleberget)
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#15
15 augusti 2016 - 23:33
1 Gilla 
Söndagens pass ägnades åt Kullaberg; tack för tipsen om detta! Delar av den rundan - 19 km och 800 höjdmeter - var väl så svår som Skuleskogen- och Skulebergetstigarna. Så visst går det att hitta utmanande terräng även i Skåne!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.