Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 2392 visningar

Ont i foten/kommit tillbaka

I
0 • Stockholm
#1
18 juni 2016 - 12:04
Gilla  
Hej!

Jag vet att jag bör gå till läkare och få foten kollad men har lite motstånd till att gå om det inte skulle vara något och ja...
Saken är den att jag började springa så sent som i februari förra året (och har hållit det kontinuerligt :)) ganska snart därefter fick jag ont i vänster knä, sedan andra knät och slutligen vänster fot. Liksom på fotryggen ovanför stortån (men närmare vristen, svårt att beskriva...) just då var det periodvis så illa att jag knappt kunde gå, absolut inte böja upp tårna osv. samt att foten svullnade titt som tätt. Gick med detta i omkring tre månader, med varierande intensitet. Bytte sedan skor och hade inga (!) problem på ganska precis ett år, tills nyligen då jag börjat känna av det igen. Det gör absolut inte ont konstant men känns när jag trycker ned insidan av foten då jag går (avsiktligt, för att testa...) Känner även om jag flexar tårna och det är en svullnad där jag har ont som just nu känns "geléaktig" om man trycker.. MEN jag kan springa och det känns mest i början, sedan försvinner det (eller så tänker jag inte på det...) så jag undrar om någon kan ha en gissning vad det skulle kunna vara?
Bör kanske tillägga att träningsmängd och underlag varit relativt konstant det senaste året, har ökat men inte drastiskt..
I
0 • Stockholm
#2
18 juni 2016 - 12:06
Gilla  
Ska kanske säga att jag bytt skorna igen under denna tid men det var några månader sedan. ;)
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
18 juni 2016 - 14:04
Gilla  
"om det inte skulle vara något"!!! Det är klart att det är något, du har en svullnad och du har ont vid vissa rörelser. Jag tycker du ska kontakta en naprapat eller sjukgymnast med inriktning mot idrottsskador. Du kan alltid höra med Idrottskliniken i Solna, det är landstingstaxa som gäller där, det finns fler som är bra med samma taxa.

Det låter som en god gissning att du springer med fel skor nu. När du sprang i det förra paret och inte hade ont så tränade du upp fötter och kropp så att det tog ett tag innan problemen återkom vid senaste skobytet, det är min tolkning. Skor hjälper sällan mycket men kan ställa till med en massa problem. Ett grundtips är därför att ha flera skor av olika modeller att växla mellan så att man slipper den ensidiga belastningen.

Varför bytte du skor? Var de förra utslitna på riktigt, upplevde du att sulan hade blivit stummare eller trodde du bara att det var dags för att nån försäljare eller skofabrikant hade rekommenderat att byta efter, t ex 100 mil? Jag har sprungit i 250 mil i ett par av mina skor av samma modell som en kompis kasserat efter 60 (han är tyngre men även löpsteget har betydelse för slitaget).

Det kan vara något så trivialt som att dina nuvarande skor trycker lite för mycket på ovansidan av foten när du böjer tårna uppåt, kanske kan det avhjälpas med att du ändrar snörningen. Nån tycker att snörningen borde göras tvärtom, med knuten längst ned! Det kanske är så för dig.

Om du har de förra skorna kvar och de inte är helt förstörda så tycker jag du ska byta till dem ett tag och se om det inte försvinner igen. Och/eller köpa ett par nya likadana - eller andra men liknande.

Om du inte snabbt märker att det blir tydligt bättre så leta rätt på den där sjukgymnasten - eller gör det hellre direkt, under sommaren kan det vara lång väntetid. Att springa med smärta är absolut inte bra, man kan permanenta skador som från början var obetydliga.
I
0 • Stockholm
#4
18 juni 2016 - 23:16
Gilla  
Hej!
Jag har två par skor som jag varierar mellan, bytte av den enkla anledningen att jag tappade bort den ena skon i ett av paren... och de andra var sönderslitna i tyget, lyssnar inte på det där om 150 mil :) de skor jag bytte till (mina primära) är faktiskt av samma modell som de första, de andra däremot är lite annorlunda och det kanske är de som är orsaken då jag sprungit rätt mycket i dem på sistone... Ska testa med de andra när jag kommer hem, och även kolla upp den kliniken du rekommenderar, aldrig hört talas om – bara gått till en dyr, privat naprapat. Dock inte för detta problem.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.