Löpning Kom igång 6 inlägg 5827 visningar

Nybörjare söker tips m.m.

1993 • Haninge
#1
15 juni 2016 - 03:13 (Redigerad 15 juni 2016 - 03:14)
Gilla
Hej allihop!

Jag är väldigt ny på detta forum och ny till löpning generellt.
Jag har under en kortare tid nu försökt komma igång med löpning och känner att det är lättare att faktiskt komma ut och springa, än vad det har varit.
Jag springer oftast i elljusspåret i Jordbro, där jag även är bosatt.

Jag fick för ett tag sen en rekommendation av en volontär på ett uppdrag jag jobbade på inom säkerhetsbranschen, av en bra träningsapp som hon rekommenderade. Den appen heter "C25K", jag har testat att köra några gånger och ska vara helt ärlig, så känner jag inte riktigt av någon förbättring.

Så därav mitt medlemskap på denna sidan och denna tråd.
Som nämnt så är jag relativt ny till löpning, så all tips osv är mycket uppskattade och välkomna.

Givetvis som nybörjare har man massor med frågor, funderar osv kring hur man börjar med löpning, vad som är bästa tekniken etc.
Så några frågor jag har funderat på under en längre tid är, Vad är en bra start för en nybörjare? Hur lång tid tar det innan man börjar se alternativt känna av en skillnad? Hur snabbt kan man utvecklas i löpning?.

Jag ska vara ärlig och säga att detta är inte mitt typ av forum, men då man verkligen vill förbättra sin kondition, inte bara inför sitt drömyrke som polis, men även för en regelbunden motion och en bättre hälsa, så gör man här ett försök!.

Så om Ni möjligen har några tips eller så, så är de varmt välkomna! :)

Tack!

P.S. Ber om ursäkt för det väldigt långa texten, har en tendens att skriva en hel del. Hoppas det inte gör något!.

Med vänliga hälsningar,
David
Inge Flyth
Stockholm
#2
15 juni 2016 kl 09:33
Gilla
Här kommer ett tips: Berätta mer om din kropp och din löpning och mindre om ditt intresse för datorer.
* Din längd och vikt?
* Hur löptränar du just nu? Antal pass och km per vecka, hur snabbt, hur lätt eller tufft, hur känns träningen?
* Fyll gärna i träningsdagboken.
1981 • kaxås
#3
15 juni 2016 kl 14:42
Gilla
Håller med ovanstående skrivare i mycket.. Vad vill du ha för skillnad? Bli snabbare, springa längre, gå ned i vikt??

Men jag tycker att löpning först och främst ska vara roligt. Hur fort och hur en utvecklas beror på vart en börjar och vilka mål en har. Är det inte kul vill man inte springa och då utvecklas man inte. Så håll det på en nivå där det är roligt istället för att springa tills man kräks. Om man nu inte tycker det är roligt förstås.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
15 juni 2016 kl 15:11
1 Gilla
Grunden i löpning är lugn, långsam träning för att bygga uthållighet för snabbare pass. Variation är viktigt, träna både på platta lättlöpta stråk och i backar. Komplettera med fartlek och intervaller för att bygga upp tempot. Kontakta gärna en löparklubb eller löpargrupp för tips och draghjälp när du tränar. Hur mycket tid du är villig att lägga är en stor del i vilka mål du ska sikta på, ofta är det bra att börja med lopp på 5-10 km om du vill testa var du står.
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#5
15 juni 2016 kl 17:00 Redigerad 15 juni 2016 kl 17:04
Gilla
Som Lars ovan säger: gå inte ut för hårt. Flåset och muskelstyrkan kommer först, senor och leder och allt annat tar flera månader längre att stärkas och utvecklas. Hur snabbt det går att utvecklas är ju helt omöjligt att säga; löpning är som vilken idrott som helst där mer än bara volym och kvalitet på träning avgör. Vissa blir duktiga snabbt, andra mindre snabbt. Vissa blir bra på kortare distanser, andra på att springa ett dygn. Och så vidare...

Förslagsvis börjar du inte fundera så mycket på mål innan du gjort typ 20+ ordentliga pass - risken är att du bara stressar upp och skadar dig istället för att tycka det är skönt och roligt att springa.

EDIT: Angående C25K - fråga dig själv ärligt om det är rimligt att känna någon större skillnad på "ett par gånger". :) Om du är i vettig grundform och redan kommit igång att springa kan man tänka sig att ett program som går ut på att springa 5 km eller 30 minuter är lite låg ambitionsnivå allmänt, men om vi inte vet hur ofta eller långt/länge du springer är även det väldigt svårt att säga.
1976 • Västerås
#6
15 juni 2016 kl 17:19
Gilla
När det gäller hur snabbt kan man utvecklas är det väl individuellt och går inte att svara på för det beror på hur du tränar.
Jag började med löpning för 2 år sen och åkte på hälsporre i båda fötterna direkt för jag hade fel skor och sprang fel och för långt direkt, sen 4 månader rehab.

Sen höll jag på att dö av att springa 4,91 km (kommer ihåg det så väl). Nu två år senare sprang jag Stockholm Marathon på under 5 timmar, kan gå ut och springa 1,5-2 mil utan bekymmer. Har förbättrat min tid på 10 km med 15 min på ett år. Sprang totalt1600km förra året som var mitt första helår som löpare.
Så du kan förbättras en hel del men då får du träna och träna smart. :-)

För mig var löpningen en socialgrej som sen växte. Träna varierat och det du känner för. Känns det som en bra dag för långpass spring långt och sakta, känns det som om du har krut i benen kuta på. Det ska vara kul att springa men det gäller att du "genomlider" dom 20-25 första passen kanske så det blir ett "gift" :-) Och innan du vet ordet av har du 10 par löparskor haha

Sen så håller jag med om att Lars har rätt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.