Löpning Avancerad träning 5 inlägg 3840 visningar

Pulsträning

Max Thun
1987 • Lerum
#1
14 juni 2016 - 08:21 (Redigerad 14 juni 2016 - 08:23)
Gilla
Hej!

Har sökt i dagar om svar på mina frågor men hittar inget så inser att jag får starta en tråd och se om någon vänlig själ kan hjälpa mig!

Har tränat mycket (väldigt vältränad) i yngre dagar men har haft uppehåll i ca 8 år och har för ca 3 år sedan försökt börja springa igen lite sporadiskt, som mest kanske 4 månader (2 ggr i veckan) för att sedan ta en paus.. (tror möjligt att detta kan spela in då jag är väldigt "tjurig" och avskyr att jag blivit sämre med åren och kanske därför springer lite över min egentliga kapacitet).

Har senaste två åren sprungit med pulsklocka (och även tagit puls manuellt lite då och då för att se att det stämmer) och kan som exempel springa milen med en snittpuls på 192 bpm, vilket jag också nästan alltid gör.. Min maxpuls är 204-205 som är ordentligt uppmätt. Detta kanske inte är så jätte skumt men verkar trots allt vara väldigt hög medelpuls?

Mitt stora problem är dock att så fort jag går över från att verkligen snabbt powerwalka (120bpm) till att jogga så absolut långsamt jag bara kan så ökar pulsen direkt till 165-175.. jag kan alltså inte hålla ner pulsen och träna i dom lägre pulszonerna utan att gå.. Pulsökningen sker på bara några sekunder dessutom..

Någon som har varit liknande och fått ordning på sin puls? Eller måste jag som jag försöker med nu anpassa mig efter min puls?

Vet att puls är individuellt men skulle vilja kunna köra en go uppvärmning innan milen utan att pulsen rusar det första den gör.. smidigt att kunna träna med färdiga pulsprogram också vilket idag är en omöjlighet pga. den höga pulsen..

hoppas någon där ute har något gött svar!

(ser nu att i min dagbok som jag slutat använda så har jag några rundor loggade med ett pulsband som det var fel på så det är alltså inte dom jag utgår ifrån)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
14 juni 2016 kl 08:31 Redigerad 14 juni 2016 kl 08:32
Gilla
Eftersom hjärtats slagvolym inte behöver nå dess max ens i rätt höga submaxtempon och eftersom gränsen för när dess max slagvolym nås kan variera kraftigt mellan olika löpare så ska man INTE "stirra sig blind" på "standardiserade pulszoner" som en procent av maxpulsen utan snarare bestämma eventuella pulszoner efter lämplig individuellt upplevd intensitet eller uppmätt faktisk syreupptagning i olika intensiteter.

Att ett hjärta snabbt når en pulsökning i klara submaxtempon säger "bara" att just det hjärtat verkar behålla en relativt låg slagvolym länge upp i tempot. Själva syreupptaget påverkas ändå mest av löphastigheten i fråga och syreupptaget beror av PRODUKTEN av slagvolym och pulsen, inte enbart pulsen...


Så att fixera sig vid puls kan leda fel om man inte tolkar den korrekt.
1954 • Falun
#3
14 juni 2016 kl 08:38
Gilla
Ha ha, i yngre dagar säger en som är född 1987.

Till frågan. Jag har upplevt samma sak, helt omöjligt att löpträna i de lägre pulszonerna. Men efter att ha kört ett antal återhämtningspass på löpband (för att påtvinga låg fart) så har jag upptäckt att jag väsentligt sänkt pulsen. Så jag tror att genom att träna långsamt så sänker man också pulsen vid denna farten.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
14 juni 2016 kl 13:51
1 Gilla
Man behöver träna "sakta" för att utveckla sin löpekonomi i lägre tempon, gör man det så kommer pulsen att sänkas i lägre farter. Som Bo redan varit inne på så bör man hitta sina egna pulszoner då de standardiserade pulszonerna är alltför generella för att passa alla. Jag har börjat lägga min startkilometer på ca 6 min/km för att sedan långsamt höja tempot, då håller sig pulsen runt 115-120 slag under uppvärmningen.
Max Thun
1987 • Lerum
#5
15 juni 2016 kl 09:43
Gilla
Tackar för alla svar!
Ibland så kan det behöva en bekräftelse på det man misstänkt! :) Har även märkt att min vilopuls verkar vara speciell.. oftast om natten/morgonen ligger den på 50 men har uppmätt 40 och tom lite under 40 ibland och angett detta som vilopuls, ändrar jag till 50 börjar jag närma mig normala pulsvärden vid träning :)

Så nu fortsätter jag på samma spår med fokus på träning och inte stirra för mycket på pulsen så kanske allt ballanseras efter några månader!

Leif: Yngre dagar hänvisar till 16 år när jag joggade runt 5 km på sub 20.. känns idag som 100 år sedan så allt är relativt! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.