Löpning Övrigt 11 inlägg 5851 visningar

Är löpning stressande för kroppen?

Anna H
1994 • Umeå
#1
28 april 2016 - 19:12
Gilla
Hej!
Lite bakgrund: började fatta tycke för löpning under oktober 2014. Sprang mestadels på löpband i början och under vintern. Ungefär vid den här tiden ett år tillbaka intensifierade jag min träning under en period samtidigt som jag inte åt motsvarande... Det har medfört att min "kvinnliga metabolism" aka mens har varit försvunnen under ett års tid. Jag har varit på läkarbesök och läkaren skrev (motvilligt) ut tabletter till mig.
Jag har haft en mantra nu en period om att försöka träna 6-7 dagar i veckan. Min inriktning inom löpning är långdistans/trailrunning. Kör i övrigt mestadels högintensiv träning såsom löpning, crosstrainer, 1-2 pass i veckan crossfitinspirerad träning. Spelar ibland squash. På sommaren blir det också inlines och rullskidor.
Iom att jag måste börja ta tabletterna, känns det som att jag måste ge upp all träning eller i varje fall köra lugnare ett tag tills jag hittar balansen. Dessutom mumlade läkaren något i stil med "...ifall mensen kommer igång" när han skrev ut tabletterna så just nu känner jag mig extremt rädd för att träna för hårt, men samtidigt vill jag ju inte ge upp träningen...

Pga detta måste jag fråga, vad tycker ni, är löpning stressande/hård träning för kroppen?
1981 • kaxås
#2
28 april 2016 kl 19:27
Gilla
För mig är löpning lugnande. Både för kropp och huvud. Men i mitt fall är det inte så konstigt.
1981 • Örebro
#3
28 april 2016 kl 19:34
Gilla
Vet inte om löpningen är mer stressande egentligen, men det låter som om du tränar väldigt mycket och hårt generellt? Sök lite på idrottsammenoré, låter som det även om jag inte är kvalificerad att bedöma det.
Anna H
1994 • Umeå
#4
28 april 2016 kl 19:47
Gilla
ADHD: jo, jag kan tänka mig att löpningen i ditt fall är lugnande.

Johnny: jo, har väl mest troligt amenorre, trots att mina värden var i stort sett normala förutom östrogen som var lite låg... Har haft mycket plugg de senaste månaderna, så har i genomsnitt "bara" hunnit träna en timme om dagen. ibland har passen varit kortare och ibland längre.
Funderar just nu hur jag på bästa sätt ska lägga upp träningen i framtiden, så det är väl mest därför jag frågar.
1980 • Åby
#5
29 april 2016 kl 18:40
Gilla
Låter ju onekligen som att du kör rätt hårt med dig själv, pluggstress + träningshets - ja där finns det många som gått rejält i väggen.

Jag skulle försöka fokusera träningen lite bättre, att sätta målet "minst en timme om dagen" är i mina ögon ett rätt dåligt mål som bara ökar stressen ytterligare. Testa att göra tvärtom istället, lägg in en eller två vilodagar i veckan men när du tränar - gör det ordentligt och fokuserat.

Utan balans så är all påfrestning skadlig.
Alexander Leskovec
1964 • Nybro
#6
29 april 2016 kl 19:08
Gilla
Mat, sömn, återhämtning, sunda relationer, inkomst, krav, självbild, ska jag fortsätta..
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
29 april 2016 kl 20:08
Gilla
Håller med Mattias. Jag tror också du måste lära dig att ta en vilodag och slappna av, återhämtningen är viktig. Öva på att göra ingenting, gå ner i varv. Byt ut nåt av passen mot nån lugn form av yoga. Sätt dig och bara lyssna koncentrerat på musik (t ex klassiskt eller indiska ragor eller oud eller annat lugnt).
Dana
1965 • Helsingborg
#8
30 april 2016 kl 05:08
Gilla
nej, träningen , allmänt är inte stressande. det är, för det mesta, vi själva som gör den, i slut endan, ineffektiv/stressande.
Inga studier har visat att träningen i sammanhang med andra vanor ska vara skadligt- Som andra säger, ta det lugnt, ta en dag (eller två) vila, du ska se , träningen blir mycket mer effektivt,
så som jag har förstått, är du inte elit löpare och vill inte bli, så varför hetsa upp sig i onödan?? :)
LJönsson
1957 • Linköping
#9
30 april 2016 kl 07:34
Gilla
För att undvika idrottsamenorre är det så vitt jag förstått viktigt att inte minska på kroppsfettet för mycket.
Dvs tillräckligt och näringsrik kost är nödvändigt
1973 • Åkersberga
#10
30 april 2016 kl 07:52 Redigerad 30 april 2016 kl 07:53
Gilla
Löpning är en utmärkt konditionshöjare men den är också mycket stressande för kroppen om man gör det för ofta, för länge eller för hårt.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#11
30 april 2016 kl 09:16
1 Gilla
Vad är det för medicin han har skrivit ut menar du? Se till att ÄTA och ÅTERHÄMTA dig! Träning är ju underbart, och gärna mycket, men jaa... det sliter också! Träning sliter, återhämtning bygger upp och så blir det förhoppningsvis en superkompensation! Men om du inte har mens är kroppen inte i balans och det är inte alls bra på lång sikt! Ta det på allvar och se till att få i dig mat och näring! Du har bara en kropp... kram!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.