Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 4969 visningar

Ännu en med ont i knät..

1981 • kaxås
#1
27 april 2016 - 11:48
Gilla
Jag har ont i knät, precis under knäskålen. Det börjar göra ont när jag sprungit en bit, men avtar efter ett tag då jag lubbat färdigt. Smärtan är förvillande lik en överansträngnings skada jag drog på mig under en vandring för två år sedan. Fast inte lika panikartat intensiv som då. Då hjälpte tape och voltaren att ta mig igenom det.

Jag har sedan några veckor ökat tränings mängden från ca 4h löpning i veckan till ca 6h.

Frågan är vad jag kan göra åt det. Jag har ju massa fräna grejer jag vill göra i sommar. Har varken tid, lust eller råd att gå till sjukgymnast.

Minska träningsmängd: check
Stretcha, isåfall vilka övningar?
Träna styrka?

Jag har läst en massa hemska trådar här om löparknä och tänker att det borde ju finnas något annat att göra åt det än operation??

1973 • Åkersberga
#2
27 april 2016 kl 12:02
Gilla
Överbelastningen verkar ju vara direkt kopplad till mängdökningen så det är helt rätt att minska på mängden och försök undvika för mycket kuperade slingor.
Stretcha efter löppassen och då egentligen alla ben, vad och bålmusklerna och även överkroppen så att man kan springa så avspänd som möjligt.
1981 • kaxås
#3
27 april 2016 kl 12:48
Gilla
Tack.. Jag får köra på bana ett tag framöver.

Jag tror/vet att min opererade högerfot ställer till det för mitt knä. Jag har på några år lyckats springa bort smärtan i foten men jag kommer aldrig få full rörlighet i vaden. Det känns hyfsat surt men så är det, kompenserar man för ett problem så dyker det upp någonting annat. Började för några år sedan lubba i Nolldrop skor (inte barfotadojjor). Då slutade foten säga ifrån. Det borde ju, iaf enligt dem som säljer den typen av skor, vara skonsamt för knäna. (Löpsteg och kadens är så bra det kan bli).

Ska/vill köra Kungsholmen runt (halvmara versionen) snart. Relativt platt och jag hoppas jag kan ta mig igenom loppet.
1981 • Örebro
#4
27 april 2016 kl 13:16
Gilla
Precis under knäskålen låter som ett klassiskt hopparknä. Dvs en retning/skada på senan från framsida lår. Då ska du INTE stretcha. Nummer ett är att anpassa träningen men det smartaste är att lägga några kronor på att låta någon undersöka. Behandling och rehab är sällan så avancerat i praktiken, gäller bara att veta vad som är orsaken och internetdiagnoser är inte det bästa för det.
1981 • kaxås
#5
10 maj 2016 kl 15:08
Gilla
Uppdatering: Var hos sjukgymnast idag och fick dommen hopparknä!!
Så det blir foamroller, stretch och excentriska övningar. Och jag ska dra ned på löppassen..
MEN JAG FÅR SPRINGA!!! Det känns riktigt bra.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#6
12 maj 2016 kl 12:35
Gilla
Kan vara smart att undvika backar, typ kuperade motionsspår. Kan också tipsa om schlatterknäskydd, typ det här: http://www.rehaboteket.se/ortos/kna/schlatterknaskydd-genum-patella-schlatter
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.